NEW MUTANTS: ΤΗΕ DEMON BEAR SAGA

NEW MUTANTS: ΤΗΕ DEMON BEAR SAGA

Writer: Chris Claremont
Artist: Bill Sienkiewicz

Marvel Comics

Το NEW MUTANTS ξεκίνησε ως προσπάθεια της Marvel να εκμεταλλευτεί την εμπορική επιτυχία του UNCANNY X-MEN, έχοντας, όμως, κάποιες σημαντικές διαφορές σε σχέση με το “μεγάλο αδερφάκι” του. Τα μέλη της ομάδας ήταν αποκλειστικά έφηβοι και η κύρια ασχολία τους – υποτίθεται ότι – δεν ήταν οι μάχες με super-villains, αλλά η εκμάθηση των δυνάμεων τους, εντός ενός σχολικού περιβάλλοντος. Επομένως, η ταύτιση του μέσου πιτσιρικά αναγνώστη ήταν ευκολότερη, ενώ όλη η διαδικασία της ανάπτυξης περίεργων μεταλλαγμένων δυνάμεων, λειτουργεί – ίσως περισσότερο από ποτέ – ως αλληγορία της ίδιας της εφηβείας.

To σχέδιο του τίτλου ήταν μάλλον συμβατικό, υπηρετώντας super-hero αξίες, με εκφραστές του, αρχικά τον Bob McLeod και στην συνέχεια τον Sal Buscema. Αξιόλογοι καλλιτέχνες και οι δυο, έδωσαν υπόσταση στις περιπέτειες και στις υπερδυνάμεις του νεανικού cast. Όλα αυτά ήταν ωραία, κράτησαν, όμως, μόνο για 17 τεύχη.

Το εξώφυλλο του NEW MUTANTS #18 μαρτυρά την αλλαγή πλεύσης της διάθεσης του τίτλου, καθώς και την είσοδο ενός σημαντικού καλλιτέχνη, του Bill Sienkiewicz. Προσπαθώ να φανταστώ την έκπληξη των πιτσιρικάδων, όταν άνοιξαν το εξώφυλλο αυτού του τεύχος, ερχόμενοι αντιμέτωποι με αυτήν την σελίδα που βλέπετε στα αριστερά σας…

Για την ακρίβεια, δεν είναι και πολύ δύσκολο να τη φανταστώ! Όταν είχα διαβάσει για πρώτη φορά την συγκεκριμένη ιστορία στις σελίδες του Χ-ΜΕΝ της Μαμούθ, είχα πάθει κάτι σαν μικρό σοκ. Σοκ στις αισθήσεις, ατμόσφαιρα κάπου μεταξύ σκοτεινής φαντασίας και τρόμου, ευρηματικότητα, φαντασία και ένας καλλιτέχνης πρόθυμος να αφήσει το στίγμα του για πάντα!

Η ιστορία θέλει την Danielle Moonstar (Mirage) να έρχεται αντιμέτωπη με έναν δαίμονα με μορφή αρκούδας, υπεύθυνο για τον χαμό τον γονιών της. Αποφασίζει να τον αντιμετωπίσει μόνη της, έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου, χωρίς την βοήθεια των υπολοίπων μελών της ομάδας, με αποτέλεσμα να χάσει σχεδόν την ζωή της. Όπως είναι φυσικό, οι υπόλοιποι New Mutants δεν μένουν άπραγοι και προσπαθούν να προστατέψουν την Danielle από τον δαίμονα που θέλει να ολοκληρώσει το έργο του. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η Illyana Rasputin (Magik), η μικρή αδερφή του Peter Rasputin (Colossus) και νεότερο μέλος της ομάδας, με γνώσεις στο χώρο της μαγείας και ειδικά των πιο σκοτεινών εκφράσεων της.

Ο Claremont εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε μεγάλα κέφια, προσφέροντας δράση και εφηβικές ανησυχίες σε ισόρροπες δόσεις, έχοντας πλάσει χαρακτήρες που, μπορεί ακόμα να μην ήταν πλήρως διαμορφωμένοι, έκαναν όμως την δουλειά τους. Αυτό, όμως, που έλειπε ήταν ένας καλλιτέχνης που θα κάνει την διαφορά, δίνοντας αυτό το κάτι παραπάνω. Αυτός εντοπίστηκε στο πρόσωπο του Bill Sienkiewicz, ο οποίος ανέβασε αρκετά σκαλιά το επίπεδο όχι μόνο της ιστορίας, αλλά και του τίτλου γενικότερα, όχι μόνο σε σχέση με τα όσα προηγήθηκαν, αλλά ακόμα και σε σχέση με τον “ανταγωνισμό” που επικρατούσε. Το πρώτο αποτέλεσμα της συνεργασίας τους σε αυτή την σειρά, η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που προσπαθεί να έρθει αντιμέτωπη με την ιδέα του θανάτου.

To DEMON BEAR SAGA ολοκληρώθηκε στα επόμενα δυο τεύχη, ενώ το τελευταίο τεύχος του Sienkiewicz στο NEW MUTANTS ήταν το #31. Στα τελευταία δυο-τρία τεύχη που σχεδίασε, δεν μπορώ να πω ότι κράτησε το ίδιο επίπεδο σε σχέση με τα όσα προηγήθηκαν, έχοντας μια λιγότερο τολμηρή διάθεση. Όσο για τα ίδια τα τεύχη αυτού του story arc, βρίσκονται πολύ εύκολα και σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτι που ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία του πρώτου volume του NEW MUTANTS.