PREVIEWS (FEB09) – PICKS #3

Οι δυο προηγούμενοι Previews Pickers τόνισαν, στην εισαγωγή τους, ο καθένας με τον τρόπο του,  τη σημασία της καφεΐνης, απαραίτητου συνοδευτικού για την επιλογή όσων διαβάζετε. Συνωμοσία; Ίσως. Εντελώς ακούσια, όμως, και υποσυνείδητη…

trumpPLAYBOY’S TRUMP!: THE COMPLETE COLLECTION
(Dark Horse, p53, $19.95)
Όταν ολόκληρη η σειρά αποτελείται από δυο μόλις τεύχη, η κυκλοφορία μιας συλλογής που περιγράφεται ως “ολοκληρωμένη”, δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Δεν γνωρίζω ποιοι παράγοντες καταδίκασαν το TRUMP σε αυτή τη βραχύβια ύπαρξη, όμως, η παρουσία του Harvey Kurtzman, ως ηγέτη μιας ομάδας αποτελούμενης από τους Al Jaffe, Jack Davis, Wally Wood, Mel Brooks (ναι, ο γνωστός), καθώς και πολλών άλλων, σχεδόν με εξαναγκάζει να το προτείνω.

Ακόμη και αν δεν γνωρίζω ποιοι και πόσοι είναι αυτοί που μπορεί να ενδιαφέρονται για ένα χιουμοριστικό περιοδικό στο ύφος του MAD, ενώ έχουν παρέλθει 52 χρόνια από την κυκλοφορία του…

flash_rebirthTHE FLASH: REBIRTH #1 (of 5)
(DC Comics, p77, $3.99)
Περίεργα αυτά τα superhero universes. Από τη στιγμή που η σύνδεση με τον Άλλο Κόσμο, προφανώς, γίνεται μέσω μιας… περιστρεφόμενης πόρτας, τί είδους νομικά προβλήματα, άραγε, να αντιμετωπίζουν όσοι επιστρέφουν στη ζωή; Τους κυνηγά η εφορία; Μπορούν να βρουν εργασία;

Το συγκεκριμένο mini series των Geoff Johns και Ethan Van Sciver, φυσικά, ΔΕΝ ασχολείται με αυτά τα θέματα που βασανίζουν τον προσγειωμένο –σε σπαστικό βαθμό, στην πραγματικότητα- εγκέφαλο μου, και μπορώ να υποθέσω, ότι δεν σας ενδιαφέρουν ούτε εσάς. Αν θέλετε την εξιστόρηση της επανένταξης του θρυλικού Barry Allen, στο πλαίσιο του DC Universe, τότε, το πιθανότερο είναι ότι η ομάδα πίσω από το GREEN LANTERN: REBIRTH, για ακόμη μια φορά θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

cerebus_archive_cryCEREBUS ARCHIVE #1
(Aardvark/Vanaheim,  p196, $3.00)
Αρχειακό υλικό, από τα πρώτα χρόνια της πορείας του Dave Sim, πριν ακόμη κυκλοφορήσει το CEREBUS. Όσοι δηλώνουν φανατικοί φίλοι του έργου του Καναδού δημιουργού, θα ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της καριέρας του, αφού η συγκεκριμένη έκδοση απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτούς, δίχως να αποκλείω και τους τυχόν συλλέκτες πληροφοριών πάσης φύσεως, που συσχετίζονται με τα comics (υπάρχουν και αυτοί).

Τέτοιες κυκλοφορίες με χαροποιούν, αν και δεν μπορώ να μη σκεφτώ πως δεν αποκλείεται να ακολουθήσει τα βήματα του FOLLOWING CEREBUS: Με το ζόρι διψήφιος αριθμός τευχών, και μετά “άντε γεια”…

prince_valiantPRINCE VALIANT VOL. 1: 1937–1938
(Fantagraphics Books, p268, $29.99)
Ζούμε στην Χρυσή Εποχή Των Χλιδάτων Επανεκδόσεων Κλασσικών Comic Strips – δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για αυτό! Τί έλειπε; Η στιγμή που το PRINCE VALIANT του Hal Foster θα έκανε την εμφάνιση του! Δυστυχώς, το μόνο που έχω στην κατοχή μου από PRINCE VALIANT, είναι μερικές μεταφρασμένες εκδόσεις της Modern Times, από τις οποίες, το μόνο που μου έχει μείνει είναι το υπέροχο σχέδιο του Foster.

Αν και, παραδοσιακά, πολλά comic strips αργούν να βρουν τον ρυθμό τους και να αγγίξουν την κορυφή των δυνατοτήτων τους, προτιμώ να τα ξεκινάω από την αρχή, και να τους δίνω χρόνο. Το ίδιο θα κάνω και σε αυτή την περίπτωση. Τώρα, σχετικά με τις δυνατότητες της Fantagraphics στο “πακετάρισμα” τέτοιων κυκλοφοριών, αυτές δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση.

league_iii_century_1910_THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN VOLUME III: CENTURY #1 “1910”
(
Top Shelf Productions, p304, $7.95)
Όχι, δεν έχω υποκύψει στις πιέσεις της Dreadfully Small Church Of The Bearded One, που βρίσκεται στα σπλάχνα του Comicdom (αποτελείται από δυο μόνο μέλη – τους Αριστείδη Κώτση και Βασίλη Σάκκο).

Μπορεί και μόνο το ξεφύλλισμα του BLACK DOSSIER να με απέτρεψε από τον απλό δανεισμό και την ανάγνωση που θα επακολουθούσε, όμως, δεν παραμένω αδιάφορος στη νέα αυτή πρόταση των Alan Moore και Kevin O’Neill.

Αν μη τι άλλο, τα δυο προηγούμενα volumes, μπορεί να μην τα βρήκα αριστουργηματικά, ήταν όμως απίστευτα διασκεδαστικά, με ένα “στεγνό”, Βρετανικό (φυσικά) τρόπο. Ευελπιστώ σε ανάλογη συνέχεια.