PREVIEWS (JUN09) – PICKS #4

Λίγες μέρες έμειναν πριν “κλείσουν” οι παραγγελίες από το καινούργιο PREVIEWS. Κατιρτζιγιανόγλου, Χατζηκωστής και Παπαδημητρόπουλος σας έχουν ήδη ενημερώσει για ορισμένες από τις σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες, αλλά είπα να βάλω κι εγώ ένα χεράκι, έτσι για να είμαστε βέβαιοι πως δεν θα ξεχάσουμε τίποτε…

marvelcomics1_70thanniversaryMARVEL COMICS #1 70th ANNIVERSARY EDITION – Marvel Comics, pM13, $4.99
Το comic με το οποίο ξεκίνησαν τα πάντα! Το πρώτο comic της εταιρίας που μετέπειτα θα ονομαζόταν Marvel (τότε λεγόταν Timely) και θα αποτελούσε επί σειρά ετών τη δημοφιλέστερη εκδοτική comics στον κόσμο, κυκλοφόρησε το 1939 και στις σελίδες του έκαναν το ντεμπούτο τους ο Sub-Mariner και ο Original Human Torch.

Σήμερα, η Marvel, για να γιορτάσει την εβδομηκοστή επέτειο από την κυκλοφορία του MARVEL COMICS #1, επανεκδίδει το τεύχος με έξτρα υλικό από νέους δημιουργούς και με νέο εξώφυλλο από την Jelena Djurdjevic. (Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει κι αν το κάνει ο Predrag Djordjevic του Ολυμπιακού – θα αναζητήσω το variant του Frank R. Paul!)

Η συλλεκτική αξία του αυθεντικού τεύχους είναι τεράστια και ξεφεύγει πολύ από τις οικονομικές δυνατότητες του 99,99% των συλλεκτών παγκοσμίως, οπότε η συγκεκριμένη επανέκδοση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσετε ένα κομμάτι ιστορίας χωρίς να σας στοιχίσει ο κούκος αηδόνι…

doompatrol1DOOM PATROL #1 – DC Comics, p82, $3.99
Κυρίες και κύριοι, προετοιμαστείτε για το οκτακοσιοστό πεντηκοστό ένατο revamp/relaunch/reboot του Doom Patrol. Από τον Arnold Drake στον Paul Kupperberg και από τον Grant Morrison στον John Byrne (με λίγο John Arcudi να παρεμβάλλεται), οι αλλόκοτοι ήρωες του DC Universe έχουν υποστεί περισσότερες αναμορφώσεις και από την pre-Crisis Wonder Woman. (Don’t ask!)

Kατά έναν περίεργο τρόπο, όμως, κάθε μία από αυτές είναι ενδιαφέρουσα με το δικό της ξεχωριστό τρόπο και καταφέρνει να “κρατάει” το ενδιαφέρον μιας πολύ συγκεκριμένης ομάδας αναγνωστών: αυτών που πάντα έβρισκαν τους X-Men λίγο πιο glamorous και λίγο πιο whiny απ’ ότι σηκώνει το γούστο τους (well, OK, το γούστο μας). Σε γενικές γραμμές, οι Doom Patrol είναι οι X-Men χωρίς το angst, χωρίς το soap opera element και χωρίς τις θεές και τους παιδαράδες για team members. Κοινώς, είναι οι X-Men για αυτούς που δεν έχουν κόμπλεξ κατωτερώτητας επειδή ζήλευαν τα popular kids στο σχολείο. (Now I’m just baiting y’all…)

Α, ναι, το γράφουν ο Keith Giffen με τον Marc DeMatteis, το οποίο κάποτε σήμαινε πολύ περισσότερα πράγματα απ΄όσα σημαίνει σήμερα, αλλά ακόμη μετράει κάπως…

captaineasyvol1CAPTAIN EASY: SOLDIER OF FORTUNE VOLUME 1 – Fantagraphics, p246, $35.00
Νομίζω πως έχω καταντήσει βαρετός με τα classic comic strip reprints και για κακή σας τύχη, το CAPTAIN EASY του Roy Crane είναι ένα ακόμη από δαύτα. Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα 2-3 αρχετυπικά adventure strips της δεκαετίας του ’30, κάτι που -δυστυχώς- για τους περισσότερους που διαβάζουν αυτό το blog, δε σημαίνει απολύτως τίποτε.

Συνεπώς, καλύτερα να σταματήσω κάπου εδώ, για να μη με κατηγορούν πως κουράζω τους αναγνώστες με πράγματα που δεν τους ενδιαφέρουν. Στην τελική, αυτοί που είναι να το αγοράσουν, δε χρειάζονται τη δική μου προτροπή, ενώ για τους υπόλοιπους δε νομίζω πως ότι κι αν γράψω θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Ευτυχώς, εκτός Ελλάδος υπάρχουν αρκετοί που αγοράζουν αυτά τα classic comic strip reprints και έτσι το συγκεκριμένο σπορ θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα…

herocomicsHERO COMICS: A HERO INITIATIVE BENEFIT BOOK – IDW Publishing, p, $3.99
Ας κλείσουμε με μια πιο ανθρώπινη και σαφώς πιο αισιόδοξη νότα. Φαντάζομαι πως αρκετοί από εσάς γνωρίζετε για την ύπαρξη και τη δραστηριότητα του Hero Initiative, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως στόχο να βοηθήσει βετεράνους δημιουργούς comics, προσφέροντας οικονομική ενίσχυση, ιατροφαρμακευτική βοήθεια και παντός τυπου στήριξη, σε μια ώρα ανάγκης.

(Αν δεν γνωρίζετε για το Hero Initiative, μην αρκεστείτε στα ελάχιστα που έγραψα εγώ. Μπείτε στο site του οργανισμού και μάθετε περισσότερα! Ναι, το ξέρω πως έχω ήδη βάλει το link τρεις φορές. Το έκανα για να είμαι σίγουρος πως θα κλικάρετε όλοι. Να, ορίστε και μια τέταρτη!)

Το Hero Initiative, λοιπόν, σε συνεργασία με την IDW, παρουσιάζουν αυτό το πολυσυλλεκτικό benefit book, απ’ το οποίο τα κέρδη θα πάνε εξ ολοκλήρου για τις δραστηριότητες του οργανισμού. Αν ο ευγενής σκοπός δεν σας συγκινεί (shame on you, by the way!), ίσως το κάνει η λίστα με τους συμμετέχοντες δημιουργούς:

Howard Chaykin, Bill Willingham, David Lloyd, Kaare Andrews, J. Scott Campbell, Matt Wagner, Arthur Adams, Gene Ha και αρκετοί άλλοι. Ελπίζω να μην το σκέφτεστε ακόμη!