Best Of The Best

Αν παρακολουθείτε, γενικά, τα comics-related sites και blogs, θα ξέρετε πάρα πολύ καλά πως τους τελευταίους μήνες του χρόνου, είθισται να πλημμυρίζει το Internet από “best of the year” lists. Πολλές από αυτές είναι εξόχως προσεγμένες και αποτελούν θαυμάσια εργαλεία για όποιον θέλει να θυμηθεί τι καλό κυκλοφόρησε τους τελευταίους 12 μήνες (συνήθως λιγότερους, μια και οι λίστες αρχίζουν να βγαίνουν από Νοέμβριο), αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να αναζητήσουν κάποιες αξιόλογες δουλειές, που μπορεί να τους είχαν “ξεφύγει” όταν πρωτοεκδόθηκαν.

Για αυτούς, όμως, που δεν έχουν το χρόνο να κάνουν φύλλο και φτερό το Internet, αναζητώντας όλες αυτές τις “Best Of…” λίστες, υπάρχει μια πολύ λιγότερο χρονοβόρα λύση: οι meta-lists που συγκεντρώνουν τα καλύτερα της χρονιάς, όπως αυτά προκύπτουν από τον συνυπολογισμό όλων των γνωστών top 10, top 20, top 50, κ.ο.κ., σε μια βολική all-purpose λιστα που παρουσιάζει τα 100 καλύτερα comics της χρονιάς, όπως τα ψήφισαν… όλοι!

Την αρχή είχε κάνει, το Φλεβάρη του 2008, ο Dick Hyacinth, που έκατσε και προσμέτρησε τις επιλογές από όλες τις λίστες με τα καλύτερα του 2007, ενώ φέτος, τη σκυτάλη πήρε η Sandy Bilus.

Love_And_Rockets_New_Stories_1

Το πρώτο volume του LOVE AND ROCKETS: NEW STORIES είχε, δικαιωματικά, μια θέση στη λίστα με τα καλύτερα του 2008

Εμείς, στο Comicdom, δεν πρόκειται να κάνουμε φέτος λίστα με τα καλύτερα της χρονιάς, όπως άλλωστε δεν κάναμε και πέρυσι. Αποφασίσαμε, όμως, να κάνουμε κάτι (ενδεχομένως) πολύ πιο ενδιαφέρον και (αναμφισβήτητα) πολύ πιο δύσκολο: Με αφορμή την ολοκλήρωση της δεκαετίας των 00’s (άχαρο όνομα, indeed – από τα μέσα του 1999 το έλεγα πως δεν ακούγεται καλά και δέκα χρόνια τώρα, δεν κατάφερα να το συνηθίσω!), οι 18 άνθρωποι που αποτελούν το έμψυχο δυναμικό του Comicdom (μόνιμοι συντάκτες, αλλά και έκτακτοι συνεργάτες) θα στίψουν τα μυαλά τους για να καταρτίσουν το Top 100 της δεκαετίας που φεύγει! Τα περισσότερα σημαντικά comics των τελευταίων 10 ετών θα παρελάσουν μέσα από αυτό το blog, σε μια αντίστροφη μέτρηση που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και θα κορυφωθεί, με την αποκάλυψη του Νο 1, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Δεν μπορούμε, φυσικά, να υποσχεθούμε πως η λίστα θα είναι 100% πλήρης (καμία τέτοια λίστα δεν είναι!), ούτε πως θα ικανοποιήσει το σύνολο των αναγνωστών μας (καμιά τέτοια λίστα δεν το καταφέρνει!). Δεν μπορούμε καν να είμαστε βέβαιοι πως το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει απόλυτα εμάς τους ίδιους, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να μπούνε μέσα δουλειές που κάποιοι θα θεωρούν μέτριες, αλλά και να μείνουν έξω έργα δημιουργών που κάποιοι πίνουν νερό στο όνομα τους. (On that note, θυμίστε μου κάποια στιγμή να σας πω την ιστορία για την επιλογή των υποψηφίων στην κατηγορία Best Cover των δεύτερων Comicdom Awards!)

Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι, είναι πως θα διασκεδάσουμε πολύ με την όλη διαδικασία. Ελπίζουμε να ισχύει το ίδιο και για εσάς, όταν δείτε το αποτέλεσμα.

Όπως και να ‘χει, stay tuned!