Piled Higher And Deeper (PHD COMICS)

Writer/Artist: Jorge Cham
www.phdcomics.com

Α, το διδακτορικό… Το holy grail της ακαδημαϊκής καριέρας. Όλα αυτά τα χρόνια που βολοδέρνω στα Πανεπιστήμια με διάφορες δικαιολογίες και αφορμές (η πιο πρόσφατη ότι κάνω “έρευνα”), έχουν περάσει μπροστά από τα μάτια μου μυριάδες υποψήφιοι για τον τίτλο του Δόκτωρα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να βρίσκονται σε ημιάγρια κατάσταση, χαμένοι σε έναν κόσμο που μόνο εκείνοι καταλαβαίνουν, γεμάτο με άρθρα επιστημονικών περιοδικών, φαγητό συνεδρίων και πολύ συχνά, μεγάλες ποσότητες εθιστικών ουσιών. Η όψη αυτών των αξιολύπητων πλασμάτων θα έπρεπε να με αποτρέψει από το να κυνηγήσω κι εγώ την ακαδημαϊκή ζωή, αλλά είναι όλο και πιο φανερό πώς αν είσαι από τους άτυχους που είναι ικανοί για να ζήσουν ακαδημαϊκά, δεν είσαι ικανός για οτιδήποτε άλλο.

origin of the theses

Εν μέσω έρευνας, λοιπόν, ανακάλυψα το PHD COMICS, του Jorge Cham. Ο ανώνυμος πρωταγωνιστής του comic είναι υποψήφιος για διδακτορικό στο Stanford (από εκεί που απέκτησε το διδακτορικό του και ο Jorge) και η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τις προσπάθειες του (και των υπολοίπων συναδέλφων του) για να τελειώσει το thesis, να κρατήσει τον supervisor του ευτυχισμένο και να βρει τσάμπα φαγητό, ή έστω ένα κουτί ramen noodles. Όπως είναι φυσικό, το χιούμορ του comic ίσως να χάνεται σε κάποιον εκτός του “κύκλου των χαμένων διδακτορικών” (κάτι που συμβαίνει με τα περισσότερα “ειδικά” webcomics), αλλά για τους “τυχερούς” είναι ανεξάντλητο. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται κάμποσες τυπωμένες σελίδες από το PHD COMICS κολλημένες στις πόρτες του νέου κτηρίου του τμήματος Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. (Ναι, εκεί έκανα “έρευνα”! Τα εισαγωγικά παίρνουν άλλη αξία, έτσι δεν είναι;).

notworking

Όσο για το art της υπόθεσης, πρόκειται για ένα τυπικό webcomic. Απλές γραμμές, καθαρά χρώματα για να γράφουν καλύτερα στην οθόνη μας και λιτά backgrounds. Σίγουρα δεν διεκδικεί κάποιο καλλιτεχνικό βραβείο, αλλά καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του συγκεκριμένου strip, ειδικά λόγω των ξεκάθαρων εκφράσεων των χαρακτήρων του comic. Συνολικά, το PHD COMICS είναι ένα εξαιρετικά αστείο ανάγνωσμα, ειδικά αν είστε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δείτε το, είναι μια από τις λίγες χαρές που μπορείτε να απολαύσετε.

Υστερόγραφο: Αυτό το review το αφιερώνω στον Βασίλη Σάκκο και την ηρωική του προσπάθεια για να αποκτήσει το διδακτορικό του. Φίλε, να θυμάσαι ότι ακόμη και το double PhD, δεν πιάνει μια μπροστά σε double Ds…

double phd