Θέλω Nα Aρχίσω Nα Διαβάζω Μanga Αλλά Δεν Ξέρω Τι… v2.00

2. YOTSUBA&! (Yotsuba-to, a.k.a. “the 404 4chan girl” :P)

Θα ήθελα να δηλώσω ότι, ενώ αυτή η στήλη είναι δική μου και συνήθως έχω κάποια στάνταρ ως προς το τι μου αρέσει να διαβάζω, θα προσπαθήσω, για εδώ τουλάχιστον, να προτείνω και πράγματα που κανονικά δεν διαβάζω, ή πράγματα που έχω διαβάσει αλλα για τον “α” ή “β” λόγο δεν διαβάζω πλέον.

Ένα από αυτά είναι και η Yotsuba, σχεδόν μασκότ του Comicdom (ακόμα και του Σακαρίδη αρέσει… :S ). Εμένα μου αρέσει να την αποκαλώ “το γλυκόπραμα”.

H Yotsuba Koiwai είναι ένα κοριτσάκι 5 ετών, που ζει με το θετό πατέρα της. Τα μαλλιά της είναι πράσινα και τα έχει σε 4 κοτσιδάκια, και έτσι μοιάζει με τετράφυλλο τριφύλλι (yotsuba=τριφύλλι). Όπως όλα τα μικρά, δεν ξέρει μερικά πράγματα, ρωτάει για όλα, μπαίνει σε μπελάδες, τα κάνει όλα μαντάρα και είναι πολλές φορές εκνευριστική. Αλλά, εκτός από αυτά, είναι και γλυκούλα. Συνεχώς! Σε αυτό στηρίζεται και το manga, δηλαδή στο ότι τα παιδιά δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, απλώς το να ασχολείσαι μαζί τους (όλα τα κεφάλαια είναι σχετικά με τη Yotsuba και το “τι κάνει”) είναι από μόνο του κάτι για να δεις.

Στην αρχή του πρώτου volume, ο μπαμπάς και η Yotsuba μετακομίζουν σε ένα νέο σπίτι και γνωρίζουν σιγά σιγά τις γειτόνισσες. Και οι γειτόνισσες γνωρίζουν τη Yotsuba και τον μπαμπά και κάνουν διάφορα. Το manga δεν έχει υπόθεση. Το μόνο που γίνεται είναι “διάφορα”. Η Yotsuba κάνει το ένα, η Yotsuba κάνει το άλλο. Είναι κάπως σαν sitcom, όπου γνωρίζεις τους χαρακτήρες και έπειτα όλα τα άλλα είναι “πράγματα που γίνονται”. Αυτό βοηθάει στο να διαβάσεις όποιο volume θες, χωρίς να ανησυχείς ότι έχασες κάτι σημαντικό και είναι ό,τι πρέπει για light reading. (Αν νομίζετε ότι έριξα τον κόσμο στα βαθιά με το FULLMETAL ALCHEMIST, θα χαρείτε με αυτό, που ο κάθε τόμος διαβάζεται σε 15 λεπτά…)

Η ηρωίδα έχει συνήθως ένα μεγάλο χαμόγελο στο στόμα και μάτια διαρκώς ορθάνοιχτα, ενώ είναι αξιοπρόσεκτη η ενέργειά και η αθωότητα της. Είναι ένα γλυκούτσικο manga με πρωταγωνίστρια ένα κοριτσάκι. Μπορεί, όμως, για αυτό το λόγο, να μην αρέσει σε κάποιους που τους ενοχλούν τα τόσο cute μουτράκια, ή θεωρούν ότι τα manga είναι γεμάτα από δαύτα. Εγώ έχω διαβάσει αρκετό, αλλά δεν το συνέχισα, γιατί συνήθως διαβάζω άλλου είδους πράγματα. Η Yotsuba, πάντως, θυμίζει αρκετά τα διηγήματα του Μικρού Νικόλα, που ήταν για ανθρώπους κάθε ηλικίας και δεν σε πονοκεφάλιαζαν.

Εάν σας αρέσουν ιστορίες με σασπένς, μάχες, υπερανεπτυγμένες καυτές γυναίκες, ή νεανικές καρδιές που σκιρτούν για φλερτ, καλύτερα μείνετε μακρυά από τη Υοtsuba, γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχει να σας δώσει και πολλά. Δε θα χάσετε, όμως, και τίποτε με το να διαβάσετε λιγάκι…

(Όσο για σας με τις μάχες, κάτι έχω στο μυαλό μου. Ίσως την επόμενη φορά…)