Top 50 Manga: 2. NAUSICAA OF THE VALLEY OF THE WIND

Writer/Artist: Hayao Miyazaki
VIZ Media

Αυτά έχει η ζωή: άλλοι καλούνται να γίνουν σωτήρες (λέμε τώρα) μιας χώρας χρεοκοπημένης και βυθισμένης στην πολιτική διαφθορά και εμένα μου έτυχε να πρέπει να μιλήσω για το NAUSICAA. Τηρουμένων των (δυσ)αναλογιών, μου φαίνεται εξίσου δύσκολο…

Το NAUSICAA δεν είναι μόνο γνωστό τοις πάσι (που επισκέπτονται αυτό το site) ως ένα από τα σημαντικότερα έργα του Hayao Miyazaki και του ιαπωνικού animation γενικότερα, αλλά αποτελεί και τη μόνη γνωστή, δημοσιευμένη δουλειά του στο χώρο των manga – δουλειά της οποίας η ολοκλήρωση απαίτησε 12 χρόνια (1982-1994).

Υπάρχει το εξής ενδιαφέρον story που, όπως τα περισσότερα αυτού του είδους, έχει δύο εκδοχές: στη μία, η οποία παρουσιάζεται και στο φιλμάκι THE BIRTH OF STUDIO GHIBLI, ο Miyazaki έφτιαξε το manga του NAUSICAA διότι ο Toshio Suzuki (παραγωγός πολλών ταινιών anime, όπως τα TENSHI NO TAMAGO, GHOST IN THE SHELL 2: INNOCENCE και η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών του Studio Ghibli και σημερινός CEO της εταιρίας) δεν μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για ταινία anime που δεν ήταν βασισμένη σε manga (αυτό το 1978).

Ο Miyazaki, λοιπόν, χρησιμοποιώντας χαρτί Α4, μολύβια δίχως μελάνωμα και εξαιρετικά λεπτομερή backgrounds (που παρέπεμπαν περισσότερο στη γαλλο-βελγική σχολή, παρά στην ιαπωνική), έβγαλε μέχρι κάπου το 1983 τους δύο πρώτους τόμους του manga, οι οποίοι αποτέλεσαν και τη βάση για την ταινία. Η άλλη εκδοχή, φυσικά, είναι η ακριβώς ανάποδη: ότι του πρότειναν να γίνει το manga ταινία και εκείνος δέχθηκε μόνο με την προϋπόθεση να τη σκηνοθετήσει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό αφήνει πέντε ακόμα τόμους ιστορία, που είναι σε πολύ κόσμο άγνωστη.

Ας δούμε τώρα τα βασικά: καταρχήν, η ανάμνηση και επιρροή της ατομικής καταστροφής είναι εμφανής σε όλη την ιστορία. Σε έναν κόσμο όπου τα πάντα σχεδόν είναι μολυσμένα από την παλαιότερη κατάχρηση του ανθρώπου (από τη μούχλα του λεγόμενου Sea of Corruption), αυτός θα πρέπει να υπερβεί την υπερηφάνειά του και να συμμαχήσει με ό,τι έχει απομείνει από τη φύση. Η φύση είναι διαστρεβλωμένη, τρομακτική – παραμένει ωστόσο η μητέρα όλων, που με την κατάλληλη θυσία (αυτή της Nausicaa) θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον Παράδεισο.

Κυρίαρχο είναι επίσης το θέμα του πολέμου και το πώς αυτός καταστρέφει την παραμικρή ελπίδα, όντας προϊόν περηφάνιας, αναλγησίας και φόβου. Ωστόσο, αντίθετα με την ταινία, στο manga η ιστορία της Nausicaa δεν τελειώνει με τη σύγκρουση των Torumekian και των Dorok. Αντίθετα, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της τοξικής μούχλας και η θυσία των γιγάντιων, εντομοειδών Ohmu για να τη σταματήσουν, πυροδοτεί την αρχή της αναζήτησης της ηρωίδας.

Πεπεισμένη ότι το Sea of Corruption φτιάχτηκε για να καθαρίσει τον κόσμο από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη μόλυνση, αναζητά απαντήσεις στους Forest People, ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν σε αρμονία με αυτή τη νέα, τερατώδη φύση. Από εκεί θα κάνει ένα μακρύ, επώδυνο και γεμάτο απώλειες ταξίδι μέχρι την Ιερή Πόλη των Dorok, όπου θα ανακαλύψει την αλήθεια για πολλά από τα περιβαλλοντικά και πολιτικά συμβάντα του κόσμου της, καθώς και την κληρονομιά των τελευταίων ανθρώπων της τεχνολογικής εποχής. Μέρος αυτής της κληρονομιάς είναι και οι God Warriors – τεράστια πλάσματα, μίγματα τεχνολογίας και βιολογίας (και αρκετού sci-fi magic) τα οποία αποτέλεσαν το ύστατο λάθος της ανθρωπότητας. Ωστόσο ένα από αυτά θα συνοδέψει τη Nausicaa στο ταξίδι της.

Το manga αποτελεί ένα εξαιρετικά εκτεταμένο ψυχόδραμα σε έναν post-apocalyptic κόσμο, όπου πλέκονται με μαεστρία περιβαλλοντικές απόψεις, φιλοσοφίες ζωής και φυσικά η συνεχής σύγκρουση του ανθρώπου με τον εαυτό του. Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι περισσότερο, καθότι ο εκάστοτε άνθρωπος παίρνει κάτι διαφορετικό από την ιστορία. Αν η θέση του στο Νο.2 δεν το καθιστούσε προφανές, σας το λέω ευθαρσώς: διαβάστε το.

(Ανδρέας Μιχαηλίδης)