ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #16: Jacovitti Στα… Ελληνικά

Πέρασαν τρεις βδομάδες περίπου από την τελευταία φορά που είχαμε στήλη και έτσι δεν είχα την ευκαιρία να  σας ευχηθώ για τη νέα χρονιά… Καλή και δημιουργική χρονιά εύχομαι σε όλους μας! Για σήμερα είχα στο μυαλό μου δύο θέματα, αλλά, για να πω την αλήθεια διάλεξα το πιο εύκολο, αφήνοντας το άλλο για την επόμενη φορά, μιας και θέλει λιιίγο περισσότερο ψάξιμο. Έτσι, σήμερα θα μιλήσουμε για δύο τίτλους που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα κατά το παρελθόν και είναι λίγο σπάνιοι. Και στους δύο τίτλους, δημιουργός είναι ένας, ο Benito Jacovitti. Όπως πολλοί από εσάς θα καταλάβατε, το ένα από τα δύο comics που θα δούμε είναι το ΚΟΚΟΜΠΙΛ, το οποίο – αν και σπάνιο – είναι σαφώς πιο γνωστό σαν έκδοση από το δεύτερο που θα δούμε σήμερα, το ΚΑΜΑ ΣΟΥΤΡΑ.

Ας πούμε, όμως, λίγα λόγια για το δημιουργό. Ο Benito (Franco) Jacovitti (19/03/1923 – 3/12/1997) γεννήθηκε στο Termoli της Ιταλίας. Από μικρός έδειξε πως είχε ταλέντο στο σχέδιο και στα 11 του μπαίνει στη σχολή τεχνών Macerata, ενώ αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Φλωρεντίας πέντε χρόνια μετά, όπως διαβάζουμε στη Wikipedia. Έχει ένα τρελά πλούσιο βιογραφικό που αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία και μετράει πολλές συμμετοχές και συνεργασίες σε εφημερίδες, αλλά και σε περιοδικά για κάθε ηλικία. Επίσης, έχει εκδώσει πάνω από 150 βιβλία και έχει φανατικούς αναγνώστες σε πολλές χώρες.

ScanΟι πιο γνωστοί του ήρωες, σε εμάς τουλάχιστον, είναι ο Κοκομπίλ (Cocco Bill) και ο Ζορρό Κίντ (Zorry Kid) που συνυπήρχαν στις σελίδες της Ελληνικής έκδοσης του ΚΟΚΟΜΠΙΛ. Η έκδοση αυτή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1974, ήταν μηνιαία και έβγαινε κάθε 13 του μήνα, ενώ διήρκεσε μόνο 10 τεύχη. Εκδότης ήταν ο Στ. Ανεμοδουράς (Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις Ο.Ε.), ενώ η πολύ πετυχημένη διασκευή των κειμένων έγινε από την Ε. Ντέκα. Όπως ανέφερα, διήρκεσε 10 τεύχη, δηλαδή 10 μήνες, έτσι το περιοδικό σταμάτησε την κυκλοφορία του τον Απρίλιο του 1975. Εντελώς σουρεάλ ιστορίες με ακόμα πιο σουρεάλ panels… Αυτή η πρόταση είναι η μόνη που μπορώ να σκεφτώ. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μια παρωδία του Λούκυ Λουκ και μέσα στα panels να παίζουν χέρια που βγαίνουν από το έδαφος και κρατάνε κάκτους με πινακίδες, σαλάμια με πόδια ή χωρίς (γενικά πολύ σαλάμι…), “μπαλονάκια” να προχωράνε, φίδια με καπέλα, σκουλίκια να παίζουν φλάουτο, ζάρια στον αέρα, ψάρια στη στεριά και πολλά-πολλά άλλα απίστευτα. Άν σε όλα αυτά βάλετε και ότι όλοι οι χαρακτήρες έχουν τεράστια πόδια, μούσια, μαλλιά και λοιπά, καταλαβαίνετε πως σε κάθε panel ξεχωριστά γίνεται ένας πανικός.

Πολύ πρωτοποριακό περιοδικό για την εποχή που Scan copyκυκλοφόρησε οτην Ελλάδα και ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν “έπιασε”.  Άλλος ένας λόγος πρέπει να ήταν η τιμή του, που όμως, κατά τη γνώμη μου, ήταν δικαιολογημένη αν σκεφτούμε ότι κάθε τεύχος έχει 52 σελίδες (48 σελίδες+εξώφυλλα), είναι όλο έγχρωμο και οι διατάσεις του είναι 28.7 x 22 εκ. Τα ΚΟΚΟΜΠΙΛ γενικά θεωρούνται σπάνια και, αν κάποιος βρει κάποιο τεύχος, πρέπει να δώσει κάτι παραπάνω σε αντιστοιχία με ένα άλλο comic εκείνης της δεκαετίας. Αν μπείτε και κοιτάξετε για τιμές σε online αγοραπωλησίες, θα τα βρείτε από 25 μέχρι 60 ευρώ το τεύχος. Αν πάμε λίγα χρόνια πίσω, οι τιμές ξεκινούσαν από τα 50 με 60 ευρώ και, από εκεί, και πέρα ζητούσε ο καθένας όσα του έλειπαν. 😛 

Αν κάποιος θέλει να διαβάσει κάποιο τεύχος, μπορεί πολύ εύκολα να βρει τα περισσότερα τεύχη σκαναρισμένα στο διαδίκτυο.  Τέλος, να προσθέσω κι ένα link που βρήκα, το οποίο περιέχει διάφορες πληροφορίες για το ποιες ιστορίες υπήρχαν μέσα στην ελληνική έκδοση (βλέπουμε και ποιοι άλλοι χαρακτήρες του δημιουργού παρουσιάζονται στις σελίδες του comic), πού πρωτοδημοσιεύθηκαν στα “ξένα”, σε ποια ακόμα ελληνικά έντυπα έχουν κάνει εμφάνιση χαρακτήρες του Jacovitti και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Scan 1-001Περνάμε τώρα στη δεύτερη έκδοση του δημιουργού που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, η οποία είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά το ίδιο ποθητή για τους συλλέκτες. Το ΚΑΜΑ ΣΟΥΤΡΑ από τις Εκδόσεις Πλειάς (Σεισμός Comics), στη συλλογή ΟΒΕΛΙΣΚΟΣ που βγήκε το 1988. Ό,τι είπα παραπάνω για τα ΚΟΚΟΜΠΙΛ ισχύει κι εδώ, μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε φαρ ουέστ, “καουμπόϊδες” και πιστόλια, άλλα μία σουρεάλ απόδοση διάφορων ευφάνταστων στάσεων στο sex (με τα σαλάμια, σκουλίκια και λοιπά να υπάρχουν και εδώ, κλασικά). Το τεύχος αυτό είναι χωρίς λόγια, εκτός από τρία μπαλονάκια στις τρεις πρώτες σελίδες της έκδοσης. Μία διαφορά της ελληνικής έκδοσης με της αντίστοιχης ιταλικής, είναι ο τίτλος, όπου στην Ιταλική έκδοση είναι KAMASULTRA. Αν και είναι σπάνιο τεύχος να βρεθεί, το ΚΑΜΑ ΣΟΥΤΡΑ δεν αγγίζει σε καμία περίπτωση τις τιμές των ΚΟΚΟΜΠΙΛ. Εγώ, ας πούμε, ενώ το έψαχνα πολλά χρόνια, το αγόρασα μόνο 3 ευρώ.

Κι ας πάμε να πούμε και για ένα δωράκι που περιέχει αυτή η έκδοση. Το ΚΑΜΑ ΣΟΥΤΡΑ ήταν κλεισμένο σε ένα σακουλάκι πλαστικό μαζί με το επιτραπέζιο ΕΡΩΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ και δύο ζάρια. Όπως θα καταλάβατε, πρόκειται για ένα παιχνίδι σχεδιασμένο από τον Jacovitti για να συνοδεύσει αυτήν την έκδοση. Και αυτό το ένθετο (ΕΡΩΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ) είναι έγχρωμο, όπως φυσικά κι η όλη έκδοση.

Scan-006

Τελείωσε και το σημερινό μας θέμα και πέφτω με τα μούτρα για να ετοιμάσω το επόμενο… 😛  Aν θέλει κάποιος να συμπληρώσει κάτι, όπως πάντα, ελεύθερα. Καλή συνέχεια και τα ξαναλέμε σε δύο βδομάδες. 🙂