BROODHOLLOW

BroodhollowCreator: Kris Straub
broodhollow.chainsawsuit.com

Ξεκινώ ανορθόδοξα, παρουσιάζοντας τον δημιουργό κι όχι το δημιούργημα. Το θεωρώ σωστό, γιατί το BROODHOLLOW δεν είναι απλά ένα webcomic που κάνει ένας δημιουργός. Είναι το πέμπτο στη σειρά που κάνει ο ίδιος. Συνήθως αυτοί οι τύποι θέλουν να εκδοθούν και να τελειώνει η ιστορία, έτσι δεν πάει; Ε όχι. Ο Straub, όντας κομπιουτεράκιας, θέλει τα έργα του να κολυμπούν στο internet, ελεύθερα και άνευ λογοκρισίας. Έχει κάνει μια σειρά από webcomics, ξεκινώντας το 2000 με το CHECKERBOARD NIGHTMARES που σατίριζε τα webcomics και την αναζήτηση της άμεσης φήμης, ένα online strip τη φορά. Απ’ ότι φαίνεται, του άρεσε, γιατί από τότε ακολούθησαν κι άλλα πολλά.

Το STARSLIP CRISIS με sci-fi θεματολογία που ούτε καν θα προσπαθήσω να περιγράψω, το CHAINSAWSUIT που ξεκίνησε σαν παρωδία των κακοσχεδιασμένων indie comics, αλλά κατέληξε να έχει σχεδόν πλοκή, και το F CHORDS που ακολουθούσε τις προσπάθειες δύο μουσικών να κάνουν την μπάντα τους γνωστή. Εκτός από τα webcomics, είχε ασχοληθεί και με μία άλλη σειρά πραγμάτων, με κορυφαίο (για μένα) το Ichor Falls, ένα horror fiction site που ούτε καν αυτό έπαιρνε τον εαυτό του στα σοβαρά. Εντάξει, ίσως σημαντικό ήταν και το HOW TO MAKE WEBCOMICS, στο οποίο συμμετείχε με άλλους τρεις. Ίσως και τα video του στο Penny Arcade. Γενικά, μάλλον κοιμάται ελάχιστες ώρες την ημέρα. Αλλά από όλα τα πράγματα που έχει κάνει και έχω διαβάσει, το BROODHOLLOW είναι το μόνο που δε σου βγάζει τη γλώσσα κατάμουτρα, εννοώντας πως δεν έχει τον meta χαρακτήρα που υπάρχει σε όλα τα άλλα. Είναι ένα φυσιολογικότατο comic, με την Λοβκραφτικό του χαρακτήρα, τις γιγάντιες νυχτερίδες του και τα φαντάσματά του. Ας εστιάσουμε.

Ο Wadsworth Zane έχει τα προβλήματά του. Είναι φτωχός, είναι μόνος, κανένας δεν ενδιαφέρεται για τη συλλογή εγκυκλοπαιδειών που πουλάει από πόρτα σε πόρτα. Επιπρόσθετα, είναι η εποχή της ποτοαπαγόρευσης και δε μπορεί να πνίξει τον πόνο του στο φθηνό ουίσκι. Τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα που αρχίζει να διακρίνει γύρω του ένα πλέγμα από γεγονότα και καταστάσεις που αρχίζει να ονομάζει “Pattern”. Είναι σίγουρος πως αυτό συνωμοτεί εναντίον του και προσπαθεί να το σπάσει με τη μόνη λογική συμπεριφορά. Υιοθετώντας τεχνικές όπως να ανοιγοκλείνει το πορτάκι του γραμματοκιβωτίου του, να κλείνει όλες τις πόρτες στο δωμάτιο που βρίσκεται και άλλα γνωρίσματα του ocd. Καθώς προσπαθεί απελπισμένα να γλιτώσει από τους εφιάλτες και τα φαντάσματα που τον βασανίζουν, με τον λίγο έλεγχο που του δίνουν αυτές οι πράξεις, κάτι καλό συμβαίνει. Παίρνει το γράμμα “Ένας συγγενής σου που δεν ήξερες καν μόλις πέθανε και σου άφησε περιουσία”.

2012-10-12-Broodhollow

Φτάνοντας στο ειδυλλιακό Broodhollow, όλα  είναι υπέροχα. Οι άνθρωποι είναι υπέρ του δέοντος φιλικοί και ευπροσήγοροι. Έχουν όλες τις χαριτωμένες παραξενιές των κατοίκων της μικρής επαρχιακής πόλης, καθώς και 1000 τοπικές γιορτές και έθιμα που θέλουν να μοιραστούν μαζί του. Μέχρι και οι απειλητικοί τύποι στο σκοτεινό σοκάκι είναι στ’ αλήθεια πρόσκοποι που τον βοηθούν σε μια δύσκολη στιγμή. Βρίσκει την απαραίτητη καλή βοηθό στο πρόσωπο της Iris Bellweather, η οποία τον οδηγεί στην κληρονομιά του. Αυτή αποτελείται από το μαγαζί του θείου του που εμπορευόταν αντίκες, το σπίτι του, τις σημειώσεις του πάνω στα γενεαλογικά δέντρα με τα οποία ασχολούνταν, καθώς και το ίδιο το κρεβάτι όπου πέθανε.

Ίσως υποψιαστήκατε πως ο Zane δεν είναι και κανένας γενναίος, αλλά αυτοί είναι υπεραρκετοί λόγοι για να πουλήσει την περιουσία και να φύγει. Το θέμα, τώρα, είναι πως ο Rutherford Planchett, ο απαραίτητος κακός και πλούσιος τύπος που του ανήκει όλο το τετράγωνο και συνάμα πιθανότερος αγοραστής, τον μισεί. Ήλπιζε πως δε θα εμφανιζόταν κανείς κληρονόμος και θα μπορούσε να το αξιοποιήσει. Ιδού και ο εχθρός μας στο φυσικό realm, γιατί έχουμε και άλλες απειλές στα υπόλοιπα. Από την άλλη, ο Zane θα πρέπει να μείνει εκεί μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει ο πατέρας της Iris και να δρομολογήσει τα χαρτιά ιδιοκτησίας. Κι έτσι μένει στο στοιχειωμένο, από αναμνήσεις κι όχι μόνο, σπίτι του μακρινού του θείου.

Το κακό με το Broodhollow είναι πως μόλις στο πρώτο εικοσιτετράωρο παραμονής του εκεί, ο Zane γίνεται μάρτυρας μιας σειράς παραφυσικών γεγονότων, αυτή τη φορά έξω από τα όνειρά του. Ένα υπέρ του δέοντος φιλικό φάντασμα στο ξενοδοχείο του, κάποιες υπερμεγέθεις νυχτερίδες, μια δυο τρομακτικές φιγούρες στο βάθος του δρόμου. Έχει βέβαια τη βοήθεια του συνταξιοδοτημένου ψυχολόγου και καινούργιου φίλου του, που είναι πολύ πρόθυμος να του εξηγήσει πως όλα αυτά είναι οράματα που φτιάχνει το πονεμένο του μυαλό προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα άγχη του. Ο συγκεκριμένος είναι πολύ πρόθυμος, επίσης, να βάλει την περίπτωσή του στις μελέτες που γράφει.

2012-12-17-Broodhollow

Δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι αν οι περιστασιακές εμφανίσεις φαντασμάτων και τρομακτικών σκιών είναι μόνο στον νου του Zane ή αν το Broodhollow έχει όντως μια σκοτεινή  αύρα γύρω του. Οι μέχρι τώρα παρελάσεις τους έχουν γίνει μόνο μπροστά του και η εξιστόρησή τους έχει γίνει δεκτή με συμπάθεια, αλλά και χιούμορ από τους υπόλοιπους. Γενικά το BROODHOLLOW βγάζει έναν αέρα συχνότερα κωμικό παρά τρομακτικό, γεγονός που έχει να κάνει και με το απλό σχέδιό του. Υπάρχουν και οι τρομακτικές του στιγμές, φυσικά, με σχέδιο που έρχεται και ξεχωρίζει από το ρομαντικό που επικρατεί ως εκείνη τη στιγμή. Αν είναι προετοιμασία για κάτι μεγαλύτερο που έρχεται, είναι πολλά υποσχόμενο. Θα απογοητευτώ αν δεν υπάρξει κάποιο cosmic horror που θα εμφανιστεί κάποια στιγμή, υποδηλώνοντας τη σημασία των μικρών τελετουργιών του Zane και της πόλης του Broodhollow γενικότερα. Όπως και να έχει, η παρακολούθηση των περιπετειών του είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική και με αυτή τη μορφή.