SNAPSHOT REVIEWS 07-03-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

archer_and_armstrong_7ARCHER & ARMSTRONG #7
Writer: Fred Van Lente
Artist: Emanuela Lupacchino
Valiant Entertainment

Ο αδερφός του Aram (Armstrong) Anni-Padda, Gilad (Eternal Warrior) έχει μόλις συναντήσει τη νέα Geomancer of Earth, Kay McHenry, την οποία ορκίζεται να υπηρετεί και να προστατεύει με όλες του τις δυνάμεις. Εκεί, όμως, βρίσκονται και ο Aram με τον… sidekick του, τον κοντοκουρεμένο Archer, τους οποίους ο Gilad δεν εμπιστεύεται καθόλου, τον πρώτο για τον αμφιβόλου ηθικής και σοβαρότητας χαρακτήρα του και τον δεύτερο για τους δεσμούς που είχε, μέχρι πριν λίγο καιρό, με την μυστική οργάνωση Sect. Σύντομα (και αρκετά απρόθυμα), όμως, θα συμφωνήσουν πως όλοι παλεύουν για τον ίδιο σκοπό.

Παρεξηγήσεις, τσαμπουκάδες, τεστοστερόνη (μαζί με την αναπόφευκτη γυναικεία ατάκα που επισημαίνει την παρουσία της τεστοστερόνης), εξυπνακίστικοι διάλογοι, mid-brow χιούμορ, flashbacks, μπερδεμένα sub-plots και κάμποσα κλισέ. Πάνω-κάτω, όλα όσα έχει κάθε τεύχος αυτής της σειράς, της μοναδικής μέτριας που έχει βγει έως τώρα από την Valiant…

bloodshot_8BLOODSHOT #8
Writer: Duane Swierczynski
Artist: Manuel Garcia
Valiant Entertainment

Και από την μέτρια Valiant, πάμε στην πολύ καλή Valiant! Ο Swierczynski συνεχίζει να πλέκει με μαεστρία το πολύπλοκο, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρώτο (εκτεταμένο) storyline του τίτλου, στο οποίο μαθαίνουμε σιγά-σιγά ποιός ακριβώς είναι ο Bloodshot, ποιοί βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του και ποιοί ειναι πραγματικά οι φίλοι και οι εχθροί του.

Ενδιαφέρον concept, στρωτό plot (που αποδεικνύει ότι μια ιστορία μπορεί να είναι σύνθετη και πολύπλοκη χωρίς να είναι μπερδεμένη), δυνατοί χαρακτήρες, θαυμάσιοι διάλογοι και διαρκή cliffhangers. Και όλα αυτά, σχεδιασμένα από τον εξαιρετικό Manuel Garcia, με σκίτσο και layouts που θυμίζουν έντονα πρώιμο Mike Zeck.

Μαζί με το HARBINGER είναι οι δύο αγαπημένοι μου τίτλοι από την καινούργια Valiant και περιμένω με τρομερή ανυπομονησία (να μια φράση που είχα πάρα πολύ καιρό να χρησιμοποιήσω για mainstream comic!) το επερχόμενο HARBINGER WARS crossover!

the_high_ways_1THE HIGH WAYS #1-2
Writer/Artist: John Byrne
IDW

Αν και μεγάλος fan του John Byrne, πρέπει να ομολογήσω πως το πρόσφατο comic του, TRIO, με είχε απογοητεύσει αρκετά, σε βαθμό που σταμάτησα να το διαβάζω μόλις στο δεύτερο τεύχος! Σχεδιαστικά ήταν πολύ καλό και από πλευράς storytelling και layouts ήταν σχεδόν άψογο, αλλά η ιστορία αυτή καθαυτή δεν μου έλεγε τίποτα και το ίδιο ίσχυε και για τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες.

Εδώ, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο Byrne δημιουργεί μια εξαιρετική ιστορία που συνδυάζει επιστημονική φαντασία και τρόμο, χρησιμοποιώντας την απεραντοσύνη και το “άγνωστο” του διαστήματος ως ντεκόρ, plot device, αλλά και πρωταγωνιστή. Ένα τριμελές πλήρωμα ξεκινά με ένα φορτηγό διαστημόπλοιο για ένα μακρινό ταξίδι με προορισμό το δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, και σκοπό να μεταφέρει προμήθειες σε μια ερευνητική ομάδα που βρίσκεται εκεί. Όταν φτάσουν, όμως, διαπιστώνουν πως δεν τους περίμεναν, ενώ πολύ σύντομα ο rookie του πληρώματος αρχίζει να παρατηρεί διάφορα περίεργα φαινόμενα που κάνουν την όλη κατάσταση ακόμη πιο μπερδεμένη.

Μυστήριο, σασπένς, άριστα διαμορφωμένοι χαρακτήρες και αριστοτεχνικό storytelling από έναν πραγματικό δάσκαλο των comics, ο οποίος βρίσκεται, για μια ακόμη φορά, σε εξαιρετική φόρμα.

mylo_xyloto_comics_1MYLO XYLOTO COMICS #1 (of 6)
Writers: Mark Osborne & Coldplay
Artist: Alejandro Fuentes
Bongo Comics

Οι δίσκοι των Coldplay έχουν πάντα έναν αέρα ποιότητας και επαγγελματισμού. Ακόμη και αν κάποιος δεν είναι φίλος του ήχου ή του ύφους τους, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι γενικά είναι πολύ καλοί μουσικοί, τα τραγούδια τους είναι καλογραμμένα και η παραγωγή στα άλμπουμ τους είναι εξαιρετική.

Δυστυχώς, το πρώτο τεύχος του MYLO XYLOTO, της νέας αυτής σειράς που υποτίθεται πως συνδυάζει τους στίχους και τις θεματικές των τραγουδιών από το ομώνυμο άλμπουμ των Coldplay, απέχει πάρα πολύ απ’ το να χαρακτηριστεί “καλό”. Η ιστορία πραγματεύεται τη ζωή των ανθρώπων στη Silencia, έναν δυστοπικό κόσμο που θα μπορούσε να είναι ο δικός μας στο μέλλον (or so the writers seem to think) και το πώς προσπαθούν να επιβιώσουν αυτοί που δεν έχουν αποδεχτεί πλήρως την κατάσταση.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ούτε το concept, ούτε το plot, αλλά το ίδιο το σενάριο, που είναι αδικαιολόγητα μπερδεμένο και με πολύ “άτσαλους” διαλόγους, ενώ και το σχέδιο του Alejandro Fuentes, αν και δείχνει ψήγματα ταλέντου, μοιάζει ερασιτεχνικό, όχι τόσο στις γραμμές του, αλλά στο στήσιμο και την αφήγηση.

Μπορεί να μην είμαι fan των Coldplay, αλλά έχω περάσει ευχάριστα ακούγοντας κάποια από τα άλμπουμ τους. Λυπάμαι που δεν μπορώ να πω το ίδιο και για “το comic τους”.

todd_the_ugliest_kid_on_earth_1TODD, THE UGLIEST KID ON EARTH #1-2
Writers: M.K. Perker & Ken Kristensen
Artist: M.K. Perker
Image Comics

Ο πρωταγωνιστής (Todd) είναι ένα πολύ ευγενικό και καλοσυνάτο πιτσιρίκι που φοράει διαρκώς μια χαρτοσακούλα στο κεφάλι του, επειδή (όπως μας δηλώνει ξεκάθαρα και ο τίτλος) είναι το ασχημότερο παιδί στον κόσμο! Αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος είναι κακός για τους άσχημους ανθρώπους, σχεδόν κανείς δεν φέρεται έστω και στοιχειωδώς ανθρώπινα στον Todd (των γονιών του συμπεριλαμβανομένων), παρότι αυτός είναι πάντα ευγενέστατος, πρόθυμος να βοηθήσει και γενικά δεν πειράζει κανέναν.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο Todd κατηγορείται για φόνο και πριν καλά-καλά τελειώσει το πρώτο τεύχος, οδηγείται στη φυλακή, στην οποία περνάει ολόκληρο το δεύτερο!

Η ιστορία είναι ξεκαρδιστικά εξωφρενική, οι διάλογοι του Ken Kristensen είναι άψογοι και καυστικοί όπου πρέπει, οι χαρακτήρες είναι απλά υπέροχοι, παρ’ ότι οι περισσότεροι (ΟΚ, όλοι εκτός του Todd) είναι φριχτές καρικατούρες, και το artwork του Perker είναι στα γνωστά υψηλότατα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει ο εξαιρετικός Τούρκος σχεδιαστής εδώ και χρόνια. Γενικότερα, ένα θαυμάσιο comic που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.