VERSUS

Xpyc Team
http://www.youtube.com/user/VersusTvigle?feature=watch

VERSUSΔεν είναι λίγες οι φορές που έχω φανταστεί απίθανες μάχες μεταξύ ηρώων από διαφορετικά σύμπαντα. Έχω ξοδέψει αρκετές ώρες παρακολουθώντας νοερά τον Ηρακλή Πουαρώ να ανταγωνίζεται τον Σέρλοκ Χολμς, τα Pokemon να πολεμούν με Digimon και τον Sonic να προσπαθεί να φτάσει στο τέλος της πίστας πριν τον Super Mario. Και πάντα ευχόμουν να βρεθεί κάποιος να στήσει μάχες τέτοιου είδους, να ξεκουράσω κι εγώ λίγο τη φαντασία μου. Δυστυχώς, δεν είναι και το απλούστερο εγχείρημα για έναν καλλιτέχνη, να δανειστεί ξένους μεταξύ τους ήρωες και να τους μπλέξει σε ενιαίες περιπέτειες. Κι αν και υπάρχουν έργα που αποτολμούν αυτό το πάντρεμα (MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES, MURDER BY DEATH), σίγουρα υπάρχει ανάγκη για περισσότερα. Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, σας παρουσιάζω την τελευταία μου ανακάλυψη, τα VERSUS.

Τα VERSUS είναι μία συλλογή από σύντομα, δίλεπτα το πολύ, βιντεάκια στα οποία οι δημιουργοί βάζουν χαρακτήρες γνωστούς σε όλους μας να μάχονται μέχρι τέλους. Κάποια ζευγάρια είναι αναμενόμενα… Frodo VS Harry Potter, Dracula VS Batman… σύμπαντα που λόγω ύφους, είδους περιπέτειας ή περιβάλλοντος, παρουσιάζουν κάποιες (ελάχιστες έστω) ομοιότητες. Όμως το Xpyc Team ξεφεύγει εντελώς, φτιάχνοντας τις πιο άκυρες συγκρίσεις. Μικρή γοργόνα VS αγαλματάκι που κατουράει, Kevin από το Home Alone VS Phil Connors από το Groundhog Day, Jackie Chan VS Sauron’s Eye. Οι μάχες είναι κωμικές, παιχνιδιάρικες, αλλά δε λείπουν και κάποια splatter στοιχεία (ορισμένα video είναι 18+).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nCyn3hcv8Ec&list=UUkQhnlW8_pcZQlI4XmEtERA&index=20[/youtube]

Το animation ενισχύει και αυτό στο χιουμοριστικό αποτέλεσμα. Το σχέδιο είναι απλό, καρτουνίστικο, κι αν και δεν απεικονίζει πιστά τους ήρωες, διαλέγει ένα χαρακτηριστικό τους σημείο και τονίζει μόνο αυτό. Και κάπως έτσι η φάτσα του Rocky δεν έχει παρά ένα τεράστιο χείλος να κρέμεται, ενώ η Lara Croft είναι μια κοτσίδα όλη κι όλη. Οι φιγούρες κουνιούνται γρήγορα, λυγίζουν, φουσκώνουν, γουρλώνουν τα μάτια τους, παραμορφώνουν τα πρόσωπά τους και γενικά υπάρχει μια συνεχής κίνηση και ένταση, όπου το ένα gag διαδέχεται το άλλο με ρυθμό που δεν αφήνει το κοινό να πάρει τα μάτια του από την οθόνη.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WzuNJlIzehk&list=UUkQhnlW8_pcZQlI4XmEtERA&index=15[/youtube]

Μέχρι τώρα, εξήγησα από πού προέρχεται ένα μόνο μέρος του χιούμορ των VERSUS. Το υπόλοιπο είναι έργο του dubbing, το οποίο είναι ξεκαρδιστικό. Οι χαρακτήρες δε μιλάνε, παρά μόνο αφήνουν άναρθρες κραυγούλες μάχης, χαράς, φόβου και πόνου. Οι τσιριχτές φωνές τους, τα ηχητικά εφφέ, όλοι οι ήχοι παράγονται από τα στόματα των δημιουργών και είναι εξαιρετικά εύστοχοι, χαριτωμένοι και αστείοι.

Ελπίζω να μη σας έδωσα την εντύπωση πως πρόκειται να δείτε τις επικές μάχες που έπαιζαν τόσο καιρό στο μυαλό σας. Τα VERSUS κάνουν τα πάντα να φαντάζουν μικρά και γελοία, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θιχτείτε που ο αγαπημένος σας ήρωας καταλήγει να ρουφιέται από έναν πισινό ή γίνεται λεκές στο χώμα. Πιστεύω πως είναι μια σειρά που αξίζει να τσεκάρει κανείς, αφού, ακόμα κι αν δεν έχει όρεξη για gags, σίγουρα αναρωτιέται τι γίνεται όταν ο Super Mario τα βάζει με τον Pacman…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=elwZguvbAP8[/youtube]