GIN TAMA: Όταν Η Καφρίλα Γίνεται Τέχνη

gintama1Στην πάλαι ποτέ χώρα των σαμουράι, οι γενναίοι πολεμιστές συνυπάρχουν με τους (όχι και τόσο) ένδοξους εξωγήινους κατακτητές, που έχουν κυριαρχήσει εκεί μετά από αιματηρές μάχες. Ενώ η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τρομερά, οι άνθρωποι επιμένουν να χρησιμοποιούν σπαθιά για να λύνουν τις διαφορές τους – κάτι που οδήγησε στην απαγόρευσή της χρήσης τους από τους “Amanto”, όπως ονομάζεται η φυλή των εξωγήινων εισβολέων.

Σε αυτό το ιδιόμορφο περιβάλλον, που αντλεί τις επιρροές του από την ιαπωνική ιστορική περίοδο “Edo” (χοντρικά, 17ος μέχρι 19ος Αιώνας), οι ήρωές μας στήνουν την επιχείρησή τους για την ανάθεση κάθε είδους εργασίας: από την αναζήτηση χαμένων γατιών, μέχρι την επάνδρωση host clubs. Και αν όλο αυτό σας φαίνεται ήδη αρκετά σουρεάλ και μπερδεμένο, δεν έχετε δει τίποτε ακόμη!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το GIN TAMA (ή GINTAMA) είναι μία σειρά manga που δημιουργήθηκε στη φαντασία του Ιάπωνα καλλιτέχνη Hideaki Sorachi. Δημοσιεύεται στο δημοφιλέστατο περιοδικό SHONEN JUMP, πλάι στους κολοσσούς του είδους, ONE PIECE, NARUTO, BLEACH, εδώ και δέκα χρόνια, από το 2003. Η αμερικανική εκδοτική εταιρεία Viz Media αγόρασε τα δικαιώματα για την συγκεκριμένη σειρά, εκδίδοντας 23 τόμους μέχρι το 2009, τότε όμως διακόπηκε η κυκλοφορία της. Λογικό, βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς το ιδιαίτερο περιεχόμενο της σειράς και κυρίως τα συνεχή ιαπωνικά λογοπαίγνια και τις αναφορές στην ιαπωνική κουλτούρα, δύο θεμελιώδη στοιχεία του GIN TAMA, που είναι δύσκολο να περάσουν επιτυχώς στον μέσο δυτικό, ή καλύτερα, μη-Ιάπωνα αναγνώστη, ενώ σίγουρα ανεβάζουν κατακόρυφα τον βαθμό δυσκολίας στη μετάφραση.

Οι ιστορίες είναι, ουσιαστικά, αυτόνομες και μικρές σε έκταση (συνήθως δεν ξεπερνούν τα 5 τυπικά 19-σέλιδα κεφάλαια manga), αν και, κατά καιρούς, στις “σοβαρές” ιστορίες, το σενάριο εκτείνεται σε μεγαλύτερο μάκρος. Σεναριακά, εναλάσσεται τακτικά μεταξύ σοβαρού και αστείου, ή μάλλον το αστείο παραχωρεί ενίοτε τη θέση του στο σοβαρό, αλλά γενικά η σειρά είναι τόσο μπερδεμένη και απροσδιόριστη, που ο ίδιος ο δημιουργός, στην προσπάθειά του να προσδιορίσει το είδος της, τη χαρακτηρίζει “science fiction human drama pseudo-historical comedy”.

gintama209-02Κεντρικός ήρωας του GIN TAMA είναι ο Sakata Gintoki (για συντομία Gin), ένας επιζών σαμουράι με φυσικό μπουκλωτό ασημένιο μαλί. Αφεντικό του Yorozuya Gin-chan, του γραφείου που αναλαμβάνει δουλειές κάθε είδους, μπλέκει σε ευτράπελες περιπέτειες με τους υπάλληλους και φίλους του, τον Shimura Shinpachi και την Kagura. Ο πρώτος, γιος μακαρίτη δασκάλου πολεμικών τεχνών. Η δεύτερη, απόγονος της φυλής Yato, μιας εξωγήινης φυλής με εκπληκτικές δυνάμεις, με τρωτό τους σημείο την έκθεση στον ήλιο – αυτός είναι και ο λόγος που η Kagura δεν αποχωρίζεται ποτέ την ομπρέλα της, η οποία, εντούτοις, λειτουργεί και σαν όπλο. Μαζί με τον Sadaharu, ένα ευμεγεθές κουτάβι που ακολουθεί την παρέα, το μονίμως άφραγκο προσωπικό του Yorozuya μπλέκει συνεχώς σε περιπέτειες, στην προσπάθεια να βγάλει τα προς το ζην και να πληρώσει το νοίκι. Οι κεντρικοί ήρωες, φυσικά, πλαισιώνονται από πλειάδα άλλων χαρακτήρων, όπως συμβαίνει σε κάθε shounen manga. Η ηλικιωμένη ενοικιάστρια του Gintoki και το υπαλληλικό προσωπικό της, ένας μονίμως άνεργος μεσήλικας που συνοδεύει τον Gin σε καζίνο και λοιπά καταγώγια, η αστυνομία της εποχής Shinsengumi – όπως τη διαμορφώνει με τη φαντασία του ο δημιουργός, προσθέτωντας στο σώμα αστυνομικούς stalkers, σαδιστές, εθισμένους στη μαγιονέζα(?) και άλλα τινά -, οι παλιοί συμπολεμιστές του πρωταγωνιστή, ακόμη και ο Shogun (δηλαδή, ο ανώτατος άρχοντας της εποχής), και πολλοί άλλοι, κάνουν την εμφάνισή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι επιρροές του δημιουργού είναι, στη βάση τους, ιστορικές, διαμορφωμένες όμως ώστε να ταιριάζουν στην ιστορία που έχει στήσει. Τα ονόματα των περισσότερων χαρακτήρων βασίζονται σε παρωδίες υπαρκτών ή μυθικών προσώπων. Κύρια ιστορική επιρροή, πάντως, όπως προαναφέρθηκε, είναι η περίοδος “Edo” και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτή, όπως είναι η αστυνομία της εποχής, Shinsengumi. Αρχικά, η σειρά επρόκειτο να ακολουθεί τις περιπέτειες του συγκεκριμένου αστυνομικού σώματος, παρωδώντας μία ιαπωνική τηλεοπτική σειρά με αντίστοιχο θέμα. Ο Sorachi, όμως, αντιμετώπισε δυσκολίες στο στήσιμο της ιστορίας του, και άλλαξε τα ιστορικά πρόσωπα και τις καταστάσεις κατά το δοκούν, με σημαντικότερη καινοτομία την προσθήκη του στοιχείου επιστημονικής φαντασίας. Έτσι, το GIN TAMA κατέληξε, από επίδοξη ιστορική σειρά, μία ιστορία με έντονο κάφρικο στοιχείο!

gintamacolourΤο ρετρό με το μεταμοντέρνο συνθέτουν το ιδιαίτερο ύφος του. Σαμουράι, πολεμιστές με κιμονό και μαχητικές ιαχές και σπαθιά, συμβιώνουν με ρομπότ, διαστημόπλοια και light-sabers. Οι καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι ήρωες, πηγάζουν άλλοτε από την καθημερινότητα και άλλοτε από την επική φαντασία του δημιουργού. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, οι ταχύτατες εναλλαγές στην υπόθεση, μέσα από τα απανωτά gags (αυτοαναφορικά, χυδαία, σατυρικά, άλλοτε επίκαιρα και άλλοτε διαχρονικά, συχνά ακαταλαβίστικα, και σε κάθε περίπτωση ξεκαρδιστικά), τα οποία κατακεραυνώνουν τον αναγνώστη με ρυθμό πολυβόλου, καταλήγουν σε σουρεαλιστικές καταστάσεις, που, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προσφέρουν ασταμάτητο γέλιο.

Δικαίως το δημιούργημα του Hideaki Sorachi αποτελεί τον απόλυτο άρχοντα του είδους του – το είδος του surreal nonsense humor, ελληνιστί του “ό,τι να ‘ναι”. Και όταν, μέσα στην πλειονότητα των ιστοριών, που αποτελούνται από εξωφρενικούς συνειρμούς και ξεκαρδιστικές ατάκες, εντάσσει σκηνές με έντονο δράμα και δράση, με μάχες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλα shounen, καλύπτει κάθε φάσμα του είδους που εκπροσωπεί το περιοδικό στο οποίο φιλοξενείται.

Εκτός από το manga, εξίσου απολαυστική και πιο προσβάσιμη είναι η τηλεοπτική μεταφορά της σειράς, στο ομότιτλο anime. Η αφετηρία της τηλεοπτικής σειράς GIN TAMA ήταν το 2006, όμως από τότε έχει κάνει τρία διαλείμματα, με το τελευταίο να διαρκεί μέχρι σήμερα. Σχεδόν πάντα (και ελπίζω και σ’ αυτή την περίπτωση), η σειρά συνεχίζεται μετά από κάποιο διάστημα. Η “χάρτινη” εκδοχή, πάντως, προχωράει κανονικά, αριθμώντας περισσότερα από 450 κεφάλαια, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε στους ιαπωνικούς κινηματογράφους, η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους. Το manga μπορεί να βρεθεί στα γνωστά λημέρια, όπως και το anime, το οποίο υπάρχει και επισήμως στη σελίδα του crunchyroll, σε ικανοποιητική μετάφραση και ποιότητα.

Προσωπικά, η συγκεκριμένη σειρά διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη δική μου αίσθηση του χιούμορ. Ίσως, τώρα που το ξανασκέφτομαι, με την τελευταία πρόταση να αναίρεσα όλα τα παραπάνω… Τέλος πάντων! (Just kidding.)

Όσοι ψάχνετε μία σειρά που θα σας προσφέρει την ευκαιρία να γελάσετε τρανταχτά, δε χρειάζεται να ψάξετε άλλο: το GIN TAMA είναι η επιλογή σας.