PREVIEWS PICKS (NOVEMBER 2013)

previewsnov13coverΗ σφαίρα του μέλλοντος που ονομάζεται PREVIEWS μας δείχνει τα πρώτα comics του 2014 ή, εναλλακτικά, τα πρώτα μας έξοδα για τη νέα χρονιά. Αυτό, φυσικά, δεν είναι λόγος για παράπονα, καθώς οι εκδοτικές όλο και κάτι ενδιαφέρον έχουν να μας προτείνουν. Και οι Δημήτρης Σακαρίδης, Αριστείδης Κώτσης και Κώστας Λαμπρόπουλος φροντίζουν να μας καθοδηγήσουν ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις.

Εσείς δεν έχετε να κάνετε και πολλά. Πιάστε ένα μολύβι κι ένα κομμάτι χαρτί και αναζητήστε παρακάτω τις προτάσεις που ταιριάζουν στα γούστα σας. Φυσικά, υπάρχει και η άλλη οδός. Ξεχάστε κάθε είδους σημείωση και ξεκινήστε να κράζετε τις επιλογές των εκδοτικών. Όποια μέθοδο ανάγνωσης κι αν ακολουθήσετε, πάντως, δεν πρόκειται να βαρεθείτε!

BLUE PAGES (Δημήτρης Σακαρίδης)

Τα ‘φερε έτσι η ρημάδα η ζωή, που χρειάζεται πάλι να γράψω PREVIEWS PICKS για τις μπλε σελίδες του καταλόγου της Diamond και να αναφερθώ σε διάφορα comics, τα οποία πιθανότατα δεν πρόκειται να αγοράσω ή να διαβάσω (και που, μεταξύ μας, δε θα πρότεινα σε κανέναν), συνήθως με ελαφρώς καυστικό ή ειρωνικό ύφος, που σίγουρα θα ξενερώσει κάποιους που θα εκλάβουν τα σχόλιά μου ως προσωπική επίθεση (people, μην “παντρεύεστε” τα γούστα σας! Το να κράζει κάποιος το τελευταίο major event της Marvel δε σημαίνει ότι αντιπαθεί ή απορρίπτει αυτούς που το διαβάζουν…).

Oh well, ας ξεκινήσουμε και, πού ξέρετε, μπορεί να βρεθεί και κανένα πραγματικό pick μέσα σε όλα αυτά. Ας αρχίσουμε με την Marvel (OK, αντιλαμβάνομαι την ειρωνεία που συνδέει τις δύο τελευταίες προτάσεις…).

Inhuman_1INHUMAN #1 (Marvel, pg. M2, $3.99)
Συνεχίζοντας την κλασική τακτική των δύο μεγάλων εταιρειών να επαναφέρουν κάθε λίγα χρόνια πολυχρησιμοποιημένα και συνήθως αποτυχημένα concepts, με την ελπίδα ότι “αυτή τη φορά θα πετύχει”, η Marvel μας συστήνει τους νέους Inhumans, σε σενάριο του Matt “μα γιατί να είμαι τόσο γαμάτος;” Fraction και σχέδιο του Joe “το ξέρετε πως το πρώτο fill-in θα έρθει στο τεύχος #3” Madureira. Σύμφωνα με το solicitation, ο ηγέτης των Inhumans, Black Bolt, είναι νεκρός (“Oh, no!”, όπως θα έλεγε και ο Bruce από το FAMILY GUY…).

ALL-NEW INVADERS #1 (Marvel, pg. M6, $3.99)
Συνεχίζοντας την κλασική τακτική των δύο μεγάλων εταιριών… Nah, screw it.

ALL-NEW X-MEN #22.NOW = ALL-NEW X-MEN #1 IN ALL-NEW MARVEL NOW! (Marvel, pg. M8, $3.99)
GUARDIANS OF THE GALAXY #11.NOW = GUARDIANS OF THE GALAXY #1 IN ALL-NEW MARVEL NOW! (Marvel, pg. M10, $3.99)
+ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΟΜΗ ΤΙΤΛΟΙ ΤΗΣ MARVEL ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ GIMMICK
Νομίζω πως δεν αργεί η μέρα που θα χρειάζεται να λύνουμε μαθηματικές εξισώσεις για να καταλάβουμε τους τίτλους και την αρίθμηση των comics των δύο μεγάλων εταιριών. Θα ήθελα να μπορώ πω ότι τα συγκεκριμένα τεύχη έχουν το χαρακτήρα του “jump-on point” για νέους αναγνώστες, αλλά με ένα γρήγορο ψάξιμο στα solicitations δεν βλέπω να υπονοείται κάτι τέτοιο (και εδώ που τα λέμε, ακόμη και αν το έλεγαν, θα το πιστεύαμε;).

avengers_world_1AVENGERS WORLD #1 (Marvel, pg. M12, $3.99)
Επειδή αυτό που χρειάζεται ο κόσμος, φυσικά, είναι ένας ακόμη τίτλος Avengers! Special “tip of the hat” στον John Cassaday, για το τραγικό του εξώφυλλο, στο οποίο προφανώς ακολούθησε την τακτική “θα ξοδέψω όλο το χρόνο και την ενέργεια μου στο chain mail της στολής του Cap και θα ξεπετάξω τα υπόλοιπα σε πέντε λεπτά”…

ALL-NEW X-FACTOR #1 & 2 (Marvel, pg. M26. $3.99 ea.)
Επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να γουστάρω περισσότερο από το να λέω “σας τα ‘λεγα εγώ”, στο τελευταίο μου RANDOM THOUGHTS, με αφορμή την είδηση του cancellation του DAREDEVIL, έγραψα: “Θα γίνω κακός αν αναρωτηθώ από πότε τα cancellations των major τίτλων της Marvel αποτελούν είδηση, αφού οι περισσότεροι από αυτούς τους τίτλους γίνονται relaunched σχεδόν αμέσως;” Am I good, or what?

INHUMANITY: MEDUSA #1 (Marvel, pg. M29, $3.99)
INHUMANITY: SUPERIOR SPIDER-MAN #1 (Marvel, pg. M33, $3.99)
Προφανώς, tie-ins του INHUMANITY (duh!), που φαντάζομαι πως ενδιαφέρουν όσους παρακολουθούν το συγκεκριμένο crossover (storyline;), οπότε αν είστε ένας από αυτούς, σημειώστε τα για να τα παραγγείλετε. Πρέπει να ομολογήσω πως το MEDUSA έχει ωραίο εξώφυλλο (αλλά δεν το έβαλα, γιατί ήθελα οπωσδήποτε να βάλω το MIRACLEMAN και δε μου έβγαινε το στήσιμο). Σύμφωνα με το solicitation, ο Matt Fraction είναι “master of Inhumanity”. Σαν προσβολή δεν ακούγεται αυτό;

miracleman_1_quesadaMIRACLEMAN #1 & 2 (Marvel, pg. M34, $5.99 & 4.99)
Θα ήθελα να κάνω ένα ακόμη κακιασμένο σχόλιο για την αναφορά του Alan Moore ως “the original writer”, στα promo credits του MIRACLEMAN (btw, δεν έχω ιδέα αν κάτι ανάλογο θα ισχύει και στα credits του ίδιου του τεύχους), αλλά νομίζω πως το αστείο έχει ψοφήσει. Άσε που δε θέλω να μου στείλουν οι πιστοί του Moore και τίποτα “καλόπαιδα” να μου σπάσουν τα πόδια. Κατά τα άλλα, το comic είναι σχεδόν αριστούργημα (παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες του) και ασφαλώς αξίζει να το διαβάσει οποιοσδήποτε έχει έστω και ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για τα υπερηρωικά comics.

REVOLUTIONARY WAR: ALPHA #1 (Marvel, pg. M44, $3.99)
REVOLUTIONARY WAR: DARK ANGEL #1 (Marvel, pg. M45, $3.99)
REVOLUTIONARY WAR: KNIGHTS OF PENDRAGON #1 (Marvel, pg. M46, $3.99)
Η επιστροφή των χαρακτήρων της Marvel UK και με την εμπλοκή ενός αξιόπιστου συγγραφέα (Andy Lanning, που γράφει το ALPHA). Επειδή περνάω μια περίεργη “90s nostalgia” φάση τώρα τελευταία, αυτά είναι μάλλον τα μόνα comics της Marvel που θα ήθελα να αγοράσω από αυτό το PREVIEWS. Από την άλλη, είμαι σχεδόν βέβαιος πως σε 6-7 μήνες θα μπορώ να τα πάρω ως “back issues” με ένα δολάριο έκαστο, οπότε…

Αυτά από τη Marvel. Μπορεί να έχει κι άλλα πιο κάτω, αλλά ειλικρινά βαρέθηκα και το συγκεκριμένο “Blue Picks” θα αρχίσει να μοιάζει με μυθιστόρημα, οπότε προχωράμε στον κυρίως κατάλογο…

hellboy_the_first_20_yearsHELLBOY: THE FIRST 20 YEARS (Dark Horse, pg. 30, $19.99)
Ποτέ δεν υπήρξα fan (ή έστω τακτικός αναγνώστης) του HELLBOY. Αντιλαμβάνομαι και παραδέχομαι την τεχνική αρτιότητα πίσω από το artwork του Mignola (γιατί από σενάριο, ασ’ τα να πάνε), αλλά ειλικρινά ποτέ δεν μπόρεσα να κατανοήσω το τεράστιο appeal που έχει αυτό το εντελώς μονοδιάστατο δημιούργημα. Φυσικά, ο χαρακτήρας έχει χιλιάδες fans και είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι θα τιμήσουν αυτό το art book.

THE STAR WARS #0 (Dark Horse, pg. 41, $3.99)
Δεν έχω να πω κάτι για αυτό το comic (πέρα από το ότι ο Τάσος Κυριακίδης είχε γράψει, πριν λίγο καιρό, ένα θαυμάσιο review για το πρώτο τεύχος). Ήθελα απλά να μοιραστώ μαζί σας την ανησυχία μου, ότι μόλις λήξει το licensing της Dark Horse για το STAR WARS franchise, η ιστορική εταιρία ενδέχεται να περάσει δύσκολες μέρες.

ELFQUEST: THE FINAL QUEST #1 (Dark Horse, pg. 50, $3.50)
Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που διαβάζουν ELFQUEST;;;

SKYMAN #1 (Dark Horse, pg. 54, $2.99)
Spin-off από το αξιοπρεπέστατο CAPTAIN MIDNIGHT. Το γράφει ο Joshua Hale Fialkov και το σχεδιάζει ο Manuel Garcia, οπότε οι πιθανότητες να είναι καλό είναι μάλλον πάνω από 50%.

the_adventures_of_nilson_groundthumper_and_hermyTHE ADVENTURES OF NILSON GROUNDTHUMPER AND HERMY (Dark Horse, pg. 65, $14.99)
Εξαιρετικό funny animal comic από τον δημιουργό του USAGI YOJIMBO, Stan Sakai! Εγώ μάλλον δε θα το πάρω, γιατί έχω όλες τις ιστορίες που επαναδημοσιεύονται σε αυτόν τον τόμο (αν και το σκέφτομαι, καθώς θα υπάρχει και unpublished art), αλλά εσείς (που μάλλον δεν τις έχετε), να το τσεκάρετε οπωσδήποτε.

GASOLINE ALLEY VOLUME 1 (Dark Horse, pg. 70, $75.00)
Ένα από τα κορυφαία newspaper strips όλων των εποχών, σε εντυπωσιακό, μεγάλο (12″ x 16″) format, όπως ακριβώς αρμόζει στα πανέμορφα Sunday pages του δημιουργού, Frank King. Ο μόνος λόγος που δε μπορώ να σας πω “πάρτε το οπωσδήποτε”, είναι η τσουχτερή τιμή…

THE UNWRITTEN VOL. 2: APOCALYPSE #1 (DC/Vertigo, pg. 138, $3.99)
Μου αρέσει το UNWRITTEN – τουλάχιστον οι δύο πρώτοι τόμοι, τους οποίους έχω διαβάσει (έχω μείνει λίγο πίσω). Δεν τρελαίνομαι, για να είμαι ειλικρινής, αλλά έχει δυνατό concept (όπως σχεδόν όλα τα comics του Mike Carey), είναι έξυπνο και ιδιαιτέρως καλογραμμένο. Αν διαβάσατε το πρώτο volume, προφανώς θα  κάνετε το ίδιο και με το δεύτερο. Αν όχι, ίσως θα έπρεπε να τσεκάρετε αυτό το τεύχος, που σύμφωνα με το solicitation είναι “perfect jumping on point” (ναι, ξέρω, αλλά συνήθως για τα #1 αυτό μπορεί και να ισχύει) και να αποφασίσετε αν θα “επενδύσετε” και στο volume one.

the_x-files_conspiracy_1THE X-FILES: CONSPIRACY #1 (IDW, pg. 154, $3.99)
Κάποτε υπήρχε μια θαυμάσια τηλεοπτική σειρά που την έλεγαν X-FILES. Μετά, η σειρά αυτή πήρε την κάτω βόλτα, με αποτέλεσμα να γίνει παρωδία του εαυτού της, στις τελευταίες σεζόν. Κάπου στην πορεία, βγήκαν και κάτι ταινίες (για τις οποίες όσο λιγότερα πούμε, τόσο καλύτερα για όσους εμπλέκονται στη δημιουργία τους), καθώς και μια σειρά comics, την οποία δε διάβασα ποτέ (πέρα από ένα άσχετο annual, που έτυχε να πέσει στα χέρια μου). Σήμερα, η IDW βγάζει νέες σειρές comics βασισμένες στο X-FILES, λειτουργώντας προφανώς με την ίδια λογική που ακολουθεί και η Dark Horse για το ELFQUEST…

BASIL WOLVERTON’S WEIRD WORLDS: ARTIST’S EDITION (IDW, pg. 164, $PI)
Δεύτερη “αποκάλυψη” της ημέρας: Δεν μου αρέσουν τα artist’s editions! Ίσως επειδή δεν έχω και ιδιαίτερη πρεμούρα με το original art, γενικότερα. Αν συνυπολογίσουμε ότι αυτά τα πράγματα συνήθως κοστίζουν περίπου όσο τα ψώνια ενός μήνα από το σούπερ μάρκετ, αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, για ποιο λόγο δεν πρόκειται ποτέ να μπει κάτι τέτοιο σπίτι μου, εκτός και αν μου το χαρίσουν (που, και πάλι, θα προτιμούσα κάποιο άλλο δώρο). Anyway, αν σας αρέσει ο Basil Wolverton (μπορώ σχεδόν να ακούσω το 80% των αναγνωστών να λένε “ποιος;”) και γουστάρετε τα artist’s editions, μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα για 2-3 μήνες (ή να μην κάνετε εκείνη την πλαστική εγχείρηση για την οποία μαζεύετε λεφτά από το 2009) και να το αγοράσετε.

RIO: THE COMPLETE COLLECTION (IDW, pg. 180, $29.99)
Σχεδιαστικά, είναι ένα από τα ομορφότερα comics που έχω δει στη ζωή μου. Σεναριακά, είναι ένα εξαιρετικό, κλασικό western, που θα ικανοποιήσει 100% όλους τους fans του είδους. Το αριστούργημα του θρυλικού Doug Wildey είναι πιθανώς το καλύτερο pick από τις μπλε σελίδες αυτού του μήνα!

deadly_class_1DEADLY CLASS #1 (Image, pg. 184, $3.50)
Προσωπικά, δεν είμαι σίγουρος αν έχω διαβάσει ποτέ κάποιο comic του Rick Remender που να μου άρεσε ανεπιφύλακτα. That said, το συγκεκριμένο μοιάζει να έχει πολύ όμορφο artwork, οπότε, αν γενικά τα γούστα σας είναι compatible με το στιλ και τις ιδέες του Remender, νομίζω πως καλά θα κάνετε να το αγοράσετε.

MINIMUM WAGE #1 (Image, pg. 188, $3.50)
Το κλασικό indie comic του Bob Fingerman επιστρέφει, με ορισμένες σημαντικές αλλαγές στη ζωή του πρωταγωνιστή, Rob (τις οποίες μας spoilerάρει, εντελώς ατσούμπαλα, το solicitation). Αν δεν έχετε διαβάσει ποτέ MINIMUM WAGE, επιβάλλεται να το δοκιμάσετε! Με λίγη τύχη, μπορεί τελικά να είναι αυτό το καλύτερο pick του μήνα…

GREEN PAGES (Αριστείδης Κώτσης)

AT2014ADVENTURE TIME 2014 WINTER SPECIAL (Boom! Studios, pg. 272, $4.99)
Δεν έχω δει ακόμα ούτε ένα επεισόδιο του ADVENTURE TIME παρά τα καλά λόγια που έχω ακούσει. Υποθέτω πως σύντομα θα έρθει εκείνη η ώρα. Εν τούτοις, αυτή εδώ η έκδοση που θα συμπεριλάβει δουλειές κάποιων ιδιαίτερα σημαντικών νέων ανεξάρτητων δημιουργών (τουλάχιστον έτσι τους περιγράφει το solicitation) με ψήνει. Βέβαια είναι γεγονός πως από τους νέους δημιουργούς ο μόνος που γνωρίζω είναι ο Luke Pearson, αλλά και μόνο αυτό αρκεί για να με ψήσει.

Με την ευκαιρία, να αναφέρω πως αυτό το μήνα ο Μιχάλης Διαλυνάς κάνει ένα από τα εξώφυλλα του REGULAR SHOW #10.Ναι, το ξέρω… δεν αποτελεί νέο αυτό, αλλά ομολογώ πως η συνέπεια με την οποία βρίσκεται συνεχώς στις σελίδες του PREVIEWS είναι αξιοθαύμαστη,

THE TWILIGHT ZONE #1 (Dynamite Entertainment, pg. 283, $3.99)
Δεν πίστευα πως θα έγραφα για comic της Dynamite στα PICKS μου.Έλα, όμως, που όσοι μεγαλώσαμε στα μακρινά 80s έχουμε αυτή τη σειρά χαραγμένη βαθιά μέσα μας. Ήταν άραγε τόσο πρωτοποριακή; Είχε αυτό τον αέρα του “ενήλικου” που την έκανε τόσο γοητευτική; Ή μήπως ήταν που αποτελούσε μια από τις λίγες “εναλλακτικές” τηλεοπτικές επιλογές που είχαμε; Σε κάθε περίπτωση, δε μπορώ παρά να νιώσω μια μικρή συγκίνηση, βλέποντας τον τίτλο να αναβιώνει κάτω από την πένα του (το ξέρουμε πως μπορεί να γράψει κάτι πραγματικά καλό, αλλά συνήθως δεν το κάνει) J. Michael Straczynski. Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες από αυτόν πλέον, μα από την άλλη δεν είμαι σίγουρος πως θα μπορούσα να σκεφτώ κάποια πιο προφανή επιλογή. Ή μάλλον όχι… έχω μια επιλογή που μου μοιάζει και καλύτερη και λογικότερη: Ο Bruce Jones… πού έχει χαθεί άραγε αυτός;

LEGENDERRY#1 (Dynamite Entertainment, pg. 285, $3.99)
Άτσα… και δεύτερη επιλογή από Dynamite… Δεν το περίμενα. Εδώ υπεύθυνος είναι ο Bill Willingham (μέχρι εδώ, καλά τα πάμε) σε ένα steampunk comic (ΟΚ… whatever…) με ήρωες χαρακτήρες όπως η Vampirella και η Red Sonja (νομίζω πως κάπου εδώ το χάσαμε…)
Πάντως, μια που τα λέμε για τον Willingham, τώρα που βγαίνει στη σύνταξη και θα ασχοληθεί με πιο προσωπικά πράγματα (υποθέτω πως ο τίτλος αυτός είναι για να βγάλει το εφάπαξ του), δε θα ήταν καλή περίπτωση να έπιανε ξανά το ELEMENTALS; Ή να φρόντιζε για μια καλή επανέκδοσή του;

Ώρα να κλείνουμε τις σελίδες της Dynamite και να πάμε παρακάτωΔεν πρόκειται να σταματήσω σε άλλο αμφιβόλου ποιότητας comic. Εκτός αν έχει κάτι από τον Moore ή τον Paul Grist ή τον…

LI’L ERNIE (Dynamite Entertainment, pg. 289, $3.99)
…Roger Langridge… πλάκα μου κάνετε τώρα. Το όλο concept με τις junior εκδόσεις των χαρακτήρων μου φαίνεται λίγο κουτό. Δηλαδή, αν θέλεις να κάνεις all ages comics, δε μπορώ να βρω το λόγο να το κάνεις με τη junior εκδοχή του BATTLESTAR GALACTICA (Γκαλάκτικα, γκαλάκτικα, στα σύννεφα πετάχτηκα, που έλεγε κάποτε στο MAD). Από την άλλη, τον Langridge θα τον ακολουθούσα ακόμα και αν έκανε την παιδική εκδοχή του EVIL ERNIE. Ωχ, για αυτό πρόκειται, ε; Λοιπόν, εγώ θα το παραγγείλω, πιστεύω πως θα είναι πολύ καλό, αλλά ομολογώ πως το όλο concept μου φαίνεται αποτυχημένη αρπαχτή.

AntColonyANT COLONY (Drawn & Quarterly, pg. 304, $21.95)
Τα έλεγε ο Νίκος Μαρινιάς για τον DeForge!, Ελπίζω να τον ακούγατε… Και αν δεν τον ακούσατε την πρώτη φορά να τον ακούσετε την επόμενη, καθώς πλέον έχουν βουήξει τα internets για το νέο αυτό δημιουργό με το τόσο μοναδικό όραμα. Μετά την αναγνώριση που ήρθε με τη μορφή μιας σειράς βραβείων, ήρθε και η ώρα να κυκλοφορήσει και το πρώτο του “μεγάλο” graphic novel, με θέμα έναν εξαιρετικά τρομακτικό, αλλά και απρόσμενα οικείο κόσμο μιας μυρμηγκοφωλιάς. Μην το σκέφτεστε… Έχω την αίσθηση πως ο DeForge θα μπορούσε να κάνει comic για το πώς στεγνώνει η λαδομπογιά και να στοιχείωσει τα όνειρα μας.

WEIRDO YEARS 1981-1993 (Last Gasp, pg. 314, $29.95)
Στο μεγάλο βιβλίο που μιλά για comics αναφέρονται δύο ανθολογίες που όρισαν και οριοθέτησαν το τι είναι και πού βρίσκονται τα “εναλλακτικά” comics, το RAW και το WEIRDO. Κορυφαία και τα δύο (ρίξτε μια ματιά στο εξαιρετικό κείμενο-σημείο αναφοράς του Δημήτρη Σακαρίδη) αποτυπώνουν το διαφορετικό όραμα δύο τεράστιων δημιουργών. Τα τεύχη του WEIRDO γενικά δεν είναι τόσο ακριβά (τουλάχιστον οι ανατυπώσεις τους) όσο τα αντίστοιχα πρωτα τεύχη του RAW, αλλά δε νομίζω πως θα ισχυριζόταν κανείς ότι τα βρίσκεις και εύκολα. Για αυτό και είναι τόσο ενδιαφέρουσα αυτή η έκδοση που συγκεντρώνει όλα τα comics του Crumb για το WEIRDO και που κυκλοφορεί από τη Last Gasp.

QU33R (Northwest Press, pg. 332, $3.99)
Στο κείμενο του Δημήτρη Σακαρίδη που ανέφερα παραπάνω, θα διαβάσετε και για το GAY COMIX, μια από τις σημαντικότερες ανθολογίες όλων των εποχών. Τα βήματα αυτής της σπουδαίας ανθολογίας (αλλά και του πρόσφατου NO STRAIGHT LINES) προσπαθεί να ακολουθήσει το QU33R . Βέβαια, πλέον μιλάμε για LGBTQ δημιουργούς (αλλάζουν οι καιροί) και για ένα comic που χρηματοδοτήθηκε μέσω Kickstarter, αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσετε δεν είναι το πώς αυτοπροσδιορίζονται οι δημιουργοί και οι προτιμήσεις τους. Το σημαντικό (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια) είναι η ποιότητα των ιστοριών και η συμμετοχή σημαντικών δημιουργών, με μπροστάρη τον εξαιρετικό Howard Cruse (STUCK RUBBER BABY).

UGLYDOLL EAT DAT! (Perfect Square, pg. 328, $7.99)
Στο πρώτο ξεφύλισμα του PREVIEWS αυτή η κυκλοφορία μου διέφυγε… Στη δεύτερη όμως άρχισαν οι απορίες… Μα είναι πραγματικά ο Dave Cooper (WEASEL) που συμμετέχει; Τι είναι αυτά τα uglydolls και – το κυριότερο – ποια είναι αυτή η Perfect Square που βγάζει HELLO KITTY, ΒΕΝ10, MAX STEEL, POΚEMON και MONSUNO; Έψαξα, λοιπόν, και έμαθα κάποια πράγματα. Η Perfect Square είναι το all ages imprint της Viz και τα UGLYDOLL είναι μια σειρά από κουκλάκια που κυκλοφορεί κάτι παραπάνω από 10 χρόνια. Τίποτε από αυτά δε μου φαίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αλλά η παρουσία του Dave Cooper, από τη μία, και η αρκετά καλή τιμή του, από την άλλη, με κάνουν να το ψήνω κάπως.

dredd-underbellyDREDD:UNDERBELLY (Rebellion, pg. 332, $3.99)
Με αυτή εδώ την κυκλοφορία ασχολούμαι, όχι εξαιτίας του κολλήματος μου με τον Dredd, αλλά για λόγους σημειολογίας. Η συγκεκριμένη ιστορία δημοσιεύτηκε (ή μάλλον δημοσιεύεται ακόμα) στα τρία τελευταία τεύχη του JUDGE DREDD MEGAZINE. Και με το που ολοκληρώθηκε, κυκλοφορεί σαν οne-shot, με στόχο την αμερικανική (υποθέτω κυρίως) αγορά. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και που η Rebellion βγάζει κάποιο comic μόνη της για την Αμερική. Είχε βέβαια κυκλοφορήσει κάποια US editions για κάποια trades (που έχω μια αίσθηση πως τελευταία αραίωναν) και είχαν κυκλοφορήσει και επανεκδόσεις comics από την IDW (ZAUCER OF ZILK), αλλά εδώ βλέπουμε μια μικρή αλλαγή πλεύσης. Ενδιαφέρον… Η επιθετική στρατιγική της Rebellion συνεχίζεται. Είτε δεν πτοείται από τις αντιξοότητες είτε ελπίζει πως άρχισε να βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Ελπίζω να έχει καλή κατάληξη αυτή η ιστορία…

SNOWPIERCER (Titan Comics, pg. 338, $19.99)
Δε νομίζω πως έχω απογοητευτεί από άλλη εκδοτική, όσο από την Titan στο ξεκίνημά της. Το A1 ήταν μάλλον αποκαρδιωτικό, ενώ το καλύτερο που έχω δει από αυτή είναι ο τρόπος που προωθεί τα comics της. Τώρα φαίνεται να δοκιμάζει την τύχη της σε κάτι διαφορετικό, μεταφράζοντας από τα γαλλικά αυτό εδώ, για το οποίο ούτε ήξερα κάτι (και από ένα σύντομο googlaρισμα) ούτε νομίζω πως θα ψάξω να μάθω περισσότερα. Το εντυπωσιακό είναι πως το βασικό επιχείρημα του solicitation είναι πως πρόκειται να γίνει ταινία, στην οποία θα πρωταγωνιστεί ο Chris Evans (συγγνώμη, αλλά ποιος είναι ο Chris Evans; ΟΚ, googlαρα και έμαθα, αλλά και πάλι γιατί θα έπρεπε να ενδιαφέρει κάποιον που μπορεί να θέλει να παραγγείλει το comic ότι θα παίξει ο Chris Evans στη μεταφορά του;).

League_of_VolunteersTHE LEAGUE OF VOLUNTEERS (Atomic Diner, pg. UK4, £3.75)
Παίρνουμε το PREVIEWS, το γυρνάμε ανάποδα (το πάνω κάτω και το μπροστά πίσω) και έχουμε στα χέρια μας το PREVIEWS UK. Εδώ γινόμαστε μάρτυρες της εισβολής των Ιρλανδικών comics σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο (και μετά σε όλο τον κόσμο). ΟΚ, δεν μου φαίνεται και συγκλονιστική κάποια από τις κυκλοφορίες τους, αλλά δεν τις λες και αδιάφορες. Μαζί με ένα comic με το φάντασμα του Oscar Wilde στο Παρίσι των 20s βρίσκεται και THE LEAGUE OF VOLUNTEERS. Δείχνει να έχει όμορφο σχέδιο και αν είναι να τολμήσω κάτι με υψηλό ρίσκο δεν βλέπω το λόγο να μην είναι αυτό.

MANGA (Κώστας Λαμπρόπουλος)

Από το κρεβάτι του πόνου έρχεται το manga section αυτού του μήνα. Enjoy.

Από ό.τι είδα, η Kodansha κυκλοφορεί τον τόμο #34 του FAIRY TAIL, στον οποίο θα έχει την επική μάχη της Erza στο Pandemonium. Όσοι δεν έχετε ιδέα για τι μιλάω, μη δίνετε σημασία. Οι υπόλοιποι καταλαβαίνουν ότι πλησιάζουμε σιγά-σιγά στο τέλος του anime, άρα μπορεί να είμαστε τυχεροί και να δούμε το επεισόδιο 176 κάποια στιγμή. Κατά τα άλλα, καμία νέα κυκλοφορία από την Kodansha, σημάδι που δεν το λες καλό.

black_bardBLACK BARD GN (One Peace Books, pg. 316, $18.95 )
Η One Peace Books ξεκίνησε από ένα εστιατόριο (!!) στην Chiba της Ιαπωνίας και έχει πλέον αρκετούς τίτλους στο ενεργητικό της. Στο BLACK BARD παρακολουθούμε τις περιπέτειες ενός περιπλανώμενου βάρδου, ο οποίος λέει είναι ντυμένος λες και πάει στο Dada και πολεμάει εχθρούς και σώζει κόσμο και διάφορα τέτοια σε ένα κόσμο γεμάτο μαγεία μουσική και δράμα. Πρόκειται για το ντεμπούτο του Ichiya Sazanami στα manga. Να την πω την αμαρτία μου, φαίνεται λίγο “μία από τα ίδια”, αλλά αυτό δεν το λες απαραίτητα κακό. Λέω να το δοκιμάσω, αφού είναι και ένα τομάκι μόνο.

strike_witchesSTRIKE WITCHES: MAIDENS IN THE SKY VOL.1 GN (Seven Seas Entertainment, pg. 334, $12.99 )
Αν κάνουμε μια λίστα με όλες τις τελευταίες ελπίδες της ανθρωπότητας που έχουν παίξει σε comics, ταινίες και βιβλία, νομίζω θα βγει κάτι πολύ πολύ αστείο. Στο STRIKE WITCHES, λοιπόν, μια φυλή εξωγήινων, οι Neuroi, εισβάλουν στη Γη και αρχίζουν να σπέρνουν θάνατο και καταστροφή. Ευτυχώς που έχουμε μικρά κοριτσάκια εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και θα τα ρίξουμε αυτά στο χαμό να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Το STRIKE WITCHES ξεκίνησε ως ένα project εικονογράφησης, το οποίο εξελίχθηκε σε μια σειρά από light novels και manga, ενώ έχει και anime. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης (όχι, δεν αναφέρομαι στα μικρά κοριτσάκια) είναι ότι υποτίθεται πως οι μάχες έχουν ως αναφορά πραγματικές μάχες του Β’ Παγκοσμίου, ενώ οι Neuroi είναι και καλά ο Άξονας.

NIGHTS GN (Sublime, pg. 336, $12.99)
Όταν διαβάζεις αυτό στο solicitation ξέρεις τι πρόκειται να διαβάσεις στο manga: “… και αυτό που αρχίζει ως μια επαγγελματική συναλλαγή καταλήγει ένα κυνηγητό γεμάτο πάθος και εξαπάτηση”. Όταν δε ο δημιουργός είναι η Kou Yoneda, πασίγνωστη δημιουργός yaoi τίτλων, τότε δεν έχεις καμία αμφιβολία. Tο NIGHTS είναι μια συλλογή μικρών ιστοριών, με την ομώνυμη να αφορά στον Masato Karashima, ο οποίος είναι transporter. Ξέρεις, όπως ο Statham, αλλά χωρίς την αντρίλα του Statham.