RASL

comics-rasl-jeff-smith-artworkWriter/Artist: Jeff Smith
Cartoon Books

Αναμφίβολα μία από τις πιο αναμενόμενες εκδόσεις της χρονιάς, το RASL του Jeff Smith με άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν πρόκειται για καινούριο comic, καθώς η σειρά ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2012, ενώ η Cartoon Books δε δίστασε να πειραματιστεί, κυκλοφορώντας το σε πολλά διαφορετικά εκδοτικά φορμάτ (τεύχη, τόμους, pocket-books), στο μεσοδιάστημα. Η απόλυτη, όμως, έκδοση, η πιο άρτια ίσως και από εικαστική άποψη, είναι δίχως άλλο η συγκεντρωτική των 470+ σελίδων που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη.

Η ιστορία ακολουθεί τις περιπέτειες του Rasl, ενός ιδιαίτερου κλέφτη έργων Τεχνης. Η ιδιαιτερότητα του πρωταγωνιστή έγκειται στο γεγονός ότι εντοπίζει τη λεία του ανάμεσα στα διάφορα παράλληλα σύμπαντα που υπάρχουν στον κόσμο μας και, χρησιμοποιώντας μία στολή τηλεμεταφοράς (T-suit), μπορεί να μεταφέρεται από διάσταση σε διάσταση και να κάνει (σχεδόν) ανενόχλητος τις βρωμοδουλειές του, μέχρι που ένας… “σαυρομούρης” άνδρας με απειλητικές διαθέσεις έρχεται να μπλεχτεί στα πόδια του.

Στην αρχή της ιστορίας, δε γνωρίζουμε παρά ελάχιστες πληροφορίες για τον πρωταγωνιστή, όμως η ταυτότητά του ξεδιπλώνεται λίγο-λίγο, μέσα από διαδοχικά flashbacks: ο Rasl, ή αλλιώς Robert, είναι ένας επιστήμονας που στο παρελθόν εργαζόταν ως μηχανικός στη στρατιωτική βάση “The Compound”. Ερευνώντας με τους συναδέλφους του τις θεωρίες και τα επιστημονικά επιτεύγματα του Nicola Tesla, του διάσημου επιστήμονα που υπήρξε η σημαντικότερη επιρροή της σκέψης του ήρωα, καταλήγει σε διάφορες ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, με το αποκορύφωμα να έρχεται όταν φτάνουν στην κατοχή του τα χαμένα ημερολόγια του Tesla.

Ο Jeff Smith έχει αποδείξει περίτρανα το ταλέντο του, με την πρώτη του δουλειά, το γνωστό σε όλους μας BONE. Ο στόχος κάθε καλλιτέχνη που γνωρίζει την καταξίωση με την πρώτη του δουλειά, είναι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με την επόμενη. Ευτυχώς, τόσο για τον ίδιο, όσο και για εμάς τους αναγνώστες, ο Smith τα κατάφερε. Βέβαια, τα δύο comics είναι από κάθε άποψη διαφορετικά, κυρίως στο αφηγηματικό κομμάτι – γιατί, παραδόξως, το σχεδιαστικό ύφος του Smith δεν υπέστη κάποια σοβαρή, επιτηδευμένη αλλαγή, αλλά διατηρεί την “καρτουνίστικη” πλαστικότητά του. Το RASL, όμως, δεν είναι ακόμα μία “καρτουνίστικη” επική περιπέτεια με χιουμοριστικά στοιχεία, αλλά μία νουάρ ιστορία επιστημονικής φαντασίας στο ύφος των ντετεκτιβικών “hard-boiled” περιπετειών.

RASL_1_page10Δεν παρακολουθούμε την ιστορία γραμμικά, στο σύνολό της, αλλά γνωρίζουμε κάθε φορά όσα μας επιτρέπει η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του ήρωα. Ο χρόνος εναλάσσεται συνεχώς με αναδρομές, με τον ίδιο τρόπο που μετακινούμαστε στις διάφορες διαστάσεις. Ανάμεσα στις διηγήσεις του ήρωα, ο Smith μας παρουσιάζει κομμάτι-κομμάτι και τη ζωή του Nicola Tesla, με έναν τρόπο που θυμίζει έντονα ντοκιμαντέρ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υποβαθμίζει τη ροή της ιστορίας. Απεναντίας, εντάσσεται ομαλά και μάλιστα προσδίδει έναν τόνο αυθεντικότητας στο sci-fi στοιχείο. Παράλληλα, ο Smith προσθέτει το ερωτικό στοιχείο στην ιστορία του, δημιουργώντας έτσι ένα comic εντελώς διαφορετικό από το πρώτο του αριστούργημα, και ταυτόχρονα εξίσου ποιοτικό.

Όπως προανέφερα, το RASL ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2012, με τη συχνότητα και το format της έκδοσης να αλλάζουν πολλές φορές σε αυτό το διάστημα. Ουσιαστικά, δεν υπήρχε καθορισμένη συχνότητα, κάτι που ήταν “επιτρεπτό” για τον δημιουργό από το γεγονός ότι είναι αυτοεκδιδόμενος, αφού η εταιρεία Cartoon Books είναι του ίδιου. Πέρα από τα 15 τεύχη που κυκλοφόρησαν συνολικά, η σειρά έχει συγκεντρωθεί σε τέσσερις oversized τόμους, ενώ επίσης το μισό έργο έχει κυκλοφορήσει σε μορφή pocket-book, με το δεύτερο μισό να αναμένεται. Όλα αυτά στην κλασική, πρώτη, ασπρόμαυρη εκδοχή του. Ο χρωματισμός, όπως και στην περίπτωση του BONE, έγινε με τη συνεργασία του Steve Hamaker μετά την ολοκλήρωση της σειράς, και η νέα, τελική μορφή του έργου κυκλοφόρησε στο σύνολό της (472 σελίδες) το Σεπτέμβρη, σε μία αισθητικά άψογη, hardcover έκδοση.

Υπάρχουν μάλιστα σχέδια για τη μεταφορά του comic στη μεγάλη οθόνη! Ο Lionel Wigram (HARRY POTTER, SHERLOCK HOLMES) έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματα για τη μεταφορά του σε κινηματογραφική ταινία, από το 2011. Ελπίζω να υπάρξουν σύντομα σχετικά νέα. Μέχρι τότε, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, τιμήστε την υπέροχη έκδοση του RASL και απολαύστε ένα από τα καλύτερα comics της χρονιάς.

RASL-Pocket-Book-One-Hello-Robert