ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #37: Δεκέμβρης μήνας…

Το σημερινό μας θέμα, που μάλλον θα είναι και το τελευταίο γι’ αυτή τη χρονιά, όπως και πέρυσι τέτοια εποχή, θα είναι… λίγο απ’ όλα. Θα πούμε λίγα πράγματα για την έκθεση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσουμε για μία άλλη έκθεση, με έργα ενός αγαπημένου δημιουργού, που θα γίνει στην Αθήνα μέσα στο Δεκέμβριο (τυχεροί πρωτευουσιάνοι), θα ρίξουμε μία ματιά σε τρεις τίτλους από την εκδοτική που έβγαλε πολλά comics της “σκληρής γενιάς”, και θα δούμε πολλά εορταστικά εξώφυλλα, έτσι για να μπούμε σιγά-σιγά σε Χριστουγενιάτικο mood. Είπαμε, τελευταίο θέμα για φέτος, ας το κάνουμε “ότι να’ ναι”… 😛

Πριν ένα χρόνο περίπου, είχα κάνει ένα θέμα για την Έκθεση Κόμικς της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό, εκτός των άλλων, είχαμε δει και τους καταλόγους που είχαν κυκλοφορήσει με αφορμή την έκθεση αυτή. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε και φέτος, με τη μόνη διαφορά πως μαζί με τα comics υπήρχαν και κάποιοι σύλλογοι επιτραπέζιων παιχνιδιών (ο σύλλογος “Ωρίωνας” από την Καβάλα και η Ομάδα Παιχνιδιών Ρόλων και Φαντασίας Θέρμης), αλλά και διαδραστικές μακέτες/παιχνίδια, με διάφορες Ιστορικές θεματικές. Η φετινή έκθεση είχε τον τίτλο “Τα Παίξαμε” και φιλοξενήθηκε, για ακόμη μία φορά, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Μαζί με τα comics που υπήρχαν στους τοίχους, οι επισκέπτες μπορούσαν να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, στους χώρους που είχαν διαμορφωθει ειδικά για το σκοπό αυτό, αλλά και να αγοράσουν από τους πάγκους που είχαν στήσει διάφορες εκδοτικές, η Λέσχη Φίλων Κόμικς, κάποια βιβλιοπωλεία, αλλά και καταστήματα με επιτραπέζια παιχνίδια.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KCgEwcWwZno[/youtube]

Στη φετινή έκθεση, λοιπόν, εκτός από τον κατάλογο που εκδόθηκε από την 9η Διάσταση, υπήρχαν και πολλές νέες εκδόσεις (κυρίως από την Jemma Press). Έχουμε και λέμε, αναλυτικά: τέσσερα νέα comics από Jemma Press, τα FROGS AND DOGS #2, HOMO #2 (Δημήτρης Καμένος), KRAK #10 (Τάσος Μαραγκός) και UGH #2 (Σπύρος Δερβενιώτης), ενώ από την 9η Διάσταση κυκλοφόρησε το καινούριο άλμπουμ του Σταύρου Κιουτσιούκη, με τίτλο ΒΥΖΙΑ.

Scan 1Εκτός των επίσημων εκδόσεων, όμως, πέσανε στα χέρια μου και κάποιες καινούριες αυτοεκδόσεις/συλλογές. Αυτές ήταν τα ΤΖΑΚ & ΤΖΟΣΟΥΑ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ (Σταύρος Κιουτσιούκης), ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΙΑΣ (Χρήστος Κουντούρης, Γιώργος Φηταμ) και το COMINK #3 (συλλογικό). Δεξιά, βλέπετε το φετινό κατάλογο της έκθεσης, μια συνεργασία της Inkorrekt με την 9η Διάσταση.

Να μην παραλέιψω να αναφέρω πως στην έκθεση, εκτός των προαναφερθέντων, υπήρχαν και τεύχη της ΚΟΥΤΣΗΣ ΜΑΡΙΑΣ. Πλέον, έχουμε φτάσει στο πέμπτο τεύχος (νούμερο 4, μιας και έχει κυκλοφορήσει και το τεύχος #0). Στην είσοδο, στον μπροστινό πάγκο της Inkorrekt, υπήρχαν όλα τα τεύχη ώστε να μπορέσουν οι επισκέπτες να τα ξεφυλλίσουν και να πάρουν μία γεύση από το περιοδικό. Το μόνο τεύχος της μέχρι τώρα σειράς που υπήρχε προς πώληση, ήταν το πέμπτο, στην τιμή των 5 ευρώ. Παρακάτω, θα δούμε και τα εξώφυλλα των δύο τελευταίων τευχών (τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει όταν κάναμε την παρουσίαση του περιοδικού σε αυτήν εδώ τη στήλη). Το τέταρτο τεύχος ακολουθεί την αναλογία κειμένων και comics των τριών πρώτων, ενώ το πέμπτο, που είναι αφιερωμένο σε Δραμινούς καλλιτέχνες, έχει μόνο μία ιστορία comic. Αυτό έγινε μόνο γι’ αυτό το τεύχος, όμως, μιας και στο επόμενο, θα περιέχονται και πάλι περισσότερα comics.

Scan 2

Scan

Και από την ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ, περνάμε σε ένα άλλο θέμα, εντελώς άσχετο, το οποίο είναι αφιερωμένο σε κάποιους φίλους μου (και πιστεύω και σε πολλούς που διαβάζουν καθημερινά τη σελίδα του Comicdom), οι οποίοι μεγάλωσαν με τα περιοδικά της “σκληρής γενιάς” του Καμπανά (Kabanas Hellas). Σήμερα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αφιερώσω ένα μικρό μέρος της στήλης μου για να ρίξουμε μία γρήγορη ματιά σε ακόμα τρεις τίτλους αυτής της “σκληρής γενιάς”. Μιλάμε για τα ΕΛΕΑΝΝΑ, ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ και ΛΑΒ ΣΤΟΡΥ. Οι δύο πρώτοι τίτλοι κυκλοφόρησαν το 1975, ένα χρόνο πριν τα ΚΑΠΤΑΙΝ ΑΜΕΡΙΚΑ και ΜΑΣΤΕΡ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ και ταυτόχρονα με το ΦΑΝΤΟΜ. Ήταν αυτό που λέμε η απαρχή της σκληρής γενιάς..

3

2

Έπειτα, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, ήρθαν 19 τίτλοι της γενιάς αυτής (1976: ΚΑΠΤΑΙΝ ΑΜΕΡΙΚΑ, ΜΑΣΤΕΡ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ, 1977: ΑΪΡΟΝ ΜΑΝ-ΣΙΔΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ, ΚΟΜΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ, ΣΠΑΪΝΤΕΡ-ΜΑΝ, ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΝΤΑΚ, ΧΟΥΛΚ, 1978: ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΒΑΡΒΑΡΟΙ, ΘΩΡ, ΚΟΝΑΝ Ο ΒΑΡΒΑΡΟΣ, ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΜΑΝ-ΓΟΥΛΦ, ΜΑΥΡΟΣ ΠΑΝΘΗΡΑΣ, ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2001) και φτάνουμε στο 1979, όπου μαζί με τα ΛΟΧΙΑ ΦΙΟΥΡΙ και ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ, κυκλοφορεί ο πιο δυνατός τίτλος, της σκληρής αυτής γενιάς… το ΛΑΒ ΣΤΟΡΥ. Δεν έχω να πω πολλά, αφήνω το εξώφυλλο να μιλήσει. 😛

Scan 1

Αφού μιλήσαμε για την έκθεση στη συμπρωτεύουσα, ήρθε η ώρα να πούμε για μία άλλη έκθεση, που θα γίνει όμως στην Αθήνα και φθονώ όσους θα πάνε. Μιλάω, φυσικά, για την έκθεση του Κώστα Μανιατόπουλου, που θα γίνει στο Μ55 Projects και θα διαρκέσει από τις 13 μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα είναι αυτή την Παρασκευή στις 20:00 το βράδυ, ενώ το πρόγραμμα της έκθεσης θα είναι Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 17:00 έως 21:30, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή από 12:00 έως 19:00. Έχω και μία πληροφορία, που για όσους γνωρίζουν και γουστάρουν δουλειές του Κώστα, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μία πολύ ευχάριστη είδηση. Στην έκθεση, θα υπάρχει μία 80σέλιδη έγχρωμη έκδοση, με διάφορα έργα του, σε 100 μόνο κομμάτια. Είμαι από αυτούς που έχω πάρα πολλές δουλειές του Μανιατόπουλου, αλλά αυτό το “80 έγχρωμες σελίδες”, είναι κάτι που σκοτώνω για να το αποκτήσω. Αν όλα πάνε καλά, μετά απο αυτή την πρώτη έκδοση, είναι στο πλάνο η κυκλοφορία άλλων δύο έγχρωμων εκδόσεων, στον ίδιο περίπου αριθμό σελίδων. Άρα, όσοι έχετε χρόνο, περάστε μία βόλτα, και όσοι δεν έχετε χρόνο, βρείτε.

935584_631826760196775_1687760990_n

Και μ’ αυτά κι αυτά, έφτασε η ώρα να κλείσουμε για σήμερα, αλλά και για φέτος, με μερικά εορταστικά εξώφυλλα από διάφορους τίτλους του παρελθόντος. Να είστε όλοι καλά, γεμάτοι υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα και να περάσετε όσο πιο όμορφα γίνεται στις γιορτές, με ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπάνε. Ραντεβού ξανά του χρόνου. 🙂

1
1 copy
2
3
4
5
6