JUNK HEAD 1

junkheadjpgDirector/Storywriter/Character Designer/etc: Takashide Hori

Ίσως το έχετε πάρει είδηση, καθώς τον τελευταίο καιρό έχει γίνει λίγο viral. Ίσως πάλι το είδατε και το προσπεράσατε. Εγώ, όμως, όταν είδα το description “a half-hour stop motion video created by Takashide Hori during his free time”, δε μπορούσα παρά να ανοίξω το link. Και μετά τα μάτια μου γούρλωσαν κι έμειναν εκεί ορθάνοιτα για αρκετά λεπτά. Περίμενα να δω κάτι συμπαθητικό, χαριτωμένο, ερασιτεχνικό. Κι όμως όχι. Το JUNK HEAD είναι μια μικρή υπερπαραγωγή, φτιαγμένη με υπομονή, μεράκι και πάθος.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο μελλοντικό πλανήτη Γη. Oι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει κλώνους, οι οποίοι, μετά από μία επανάσταση, έχουν κυριαρχήσει και ζούν ήσυχα, έχοντας αφήσει τη μνήμη του ανθρώπινου είδους πίσω στο μακρινό παρελθόν. Μια μέρα, όμως, κάποιοι κλώνοι-εργάτες βρίσκουν τυχαία τα απομεινάρια ενός ανθρώπου. Αφού τον οδηγήσουν στα εργαστήρια, ένας γιατρός τον φέρνει πίσω στη ζωή και ανακαλύπτουν ότι έχει πάθει αμνησία. Τον παίρνουν, λοιπόν, για μια ξενάγηση στον κόσμο τους, όπου ο περίεργος επισκέπτης από το παρελθόν θα συναντήσει διάφορους κινδύνους και θα ανακτήσει μερικώς τη μνήμη του. Δε συνεχίζω, προτείνω καλύτερα να ξεκλέψετε μισή ώρα από το πρόγραμμά σας και να το δείτε μόνοι σας.

Η ταινιά είναι μάλλον grotesque, με αρκετές “ενοχλητικές” σκηνές και χαρακτήρες. Τίποτα πολύ άσχημο, δε νομίζω πως θα ιδρώσει το μάτι σας αν τη δείτε, αλλά καλύτερα μην πάρετε μαζί παρέα το 9χρονο παιδάκι σας.

junkhead3jpgΤα σκηνικά και οι χαρακτήρες είναι εκπληκτικά καλά φτιαγμένα. Έχουν φαντασία, λεπτομέρεια και αποδίδουν τέλεια την ατμόσφαιρα ενός φουτουριστικού, παρηκμασμένου κόσμου. Τα μόνα στοιχεία που προδίδουν έναν κάποιο ερασιτεχνισμό, είναι κάποιες ατυχείς κινήσεις της κάμερας και τίποτα άλλο. Μπράβο κύριε Takashide Hori! Πραγματικά, με κάνει να θέλω να αρχίσω κι εγώ μια παραγωγή τέτοιου επιπέδου (τι κρίμα που εγώ τον ελεύθερό μου χρόνο τον ξοδεύω σε σειρές, skype και βόλτες).

Κατά κάποιο τρόπο, η ταινία έχει τον αργό ρυθμό που έχουν πολλά αριστουργήματα της 7ης τέχνης. Όσο την παρακολουθούσα, μου ερχόταν συχνά στο μυαλό μου το METROPOLIS και, αν και ένας τέτοιος παραλληλισμός είναι κάπως παρορμητικός προς το παρόν, δε μπορώ να αρνηθώ το γεγονός ότι το JUNK HEAD μου θύμισε λίγο την επική ταινία του 1927. Επίσης, νομίζω πως μπορώ να διακρίνω κάποιες επιρροές από το ALIEN. Δεν έχω ιδέα αν ο Takashide Hori έχει παρακολουθήσει ποτέ του τα ΑLIEN, αλλά ορισμένα από τα δημιουργήματά του φαίνονται να είναι ξαδέρφάκια του γνωστού μας εξωγήινου. Γενικότερα, αν και δυσκολεύομαι να κρίνω μονάχα από το πρώτο μισάωρο μιας σειράς ταινιών, πιστεύω πως το JUNK HEAD έχει πολύ ωραίες προοπτικές.

Ακριβώς επειδή έχω εμπιστοσύνη στη συνέχεια του JUNK HEAD, σκοπεύω να προσφέρω κι εγώ κάτι στην καμπάνια που οργανώνεται στο Indiegogo για το JUNK HEAD 2. Ναι, νομίζω πως καμιά φορά αξίζει να κλάψει κανείς το φοιτητικό του χαρτζιλίκι για χάρη της tέχνης. Ε, κι αν αποδειχθεί πατάτα, τι είχαμε τι χάσαμε, μάι φρεντ…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ge18Ieyi9bI[/youtube]