Φεστιβάλ Κόμικς Στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

komics-1[1]H 9η Τέχνη έχει την τιμητική της στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο περίπτερο 13, φιλοξενούνται εκδόσεις Eλλήνων και ξένων δημιουργών, καθώς και θεματικές εκθέσεις κόμικς αντιπροσωπευτικές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς σκηνής, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά συζητήσεις και εργαστήρια για παιδιά και για μεγάλους.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

“Les godillots” του Marko
Μέσα από τα μυστικά σχεδιασμού και έκδοσης των κόμικς “Les godillots” (Οι αρβύλες), τα πρωτότυπα σχέδια, τα σκίτσα, το σενάριο και τα προσχέδια του Γάλλου κομίστα Marko, παρουσιάζεται η καθημερινότητα του πολέμου κατά τα έτη 1914-1918.
[οργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης]

Reframe: Narratives from Europe
Εννέα δημιουργοί από τη Μεγάλη Βρετανία, την Αλγερία και την Τουρκία, εξετάζουν και παρουσιάζουν, μέσα από τα comics τους, τις πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δυναμικές που αναπτύσσονται ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες τους. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας τριών Διεθνών φεστιβάλ comics (International Comics Festival of Algiers [FIBDA], Istanbulles, Comica) και πραγματοποείται με την υποστήριξη του European Cultural Foundation. http://www.culturalfoundation.eu/library/reframe

Celebrating 9th Art
Τμήμα της έκθεσης Celebrating 9th Art, που παρουσιάστηκε φέτος στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens 2014, και ως στόχο να υπογραμμίσει την οικουμενικότητα του Μέσου. Η έκθεση πραγματοποιείται σε διοργάνωση της Comicdom Press & της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.
Δείτε εδώ τον ηλεκτρονικό κατάλογο της έκθεσης: http://www.comicdom-con.gr/exhibitions/celebrating-9th-art/

Εν Αιθρία 5
Τμήμα της έκθεσης comics και εικονογράφησης Εν Αιθρία 5, που παρουσιάστηκε φέτος στο πλαίσιο του Comicdom Spring 2014, σε διοργάνωση Comicdom Press. Η έκθεση παρουσιάζει καταξιωμένους και νεότερους δημιουργούς του χώρου.

Israeli Comics
Έκθεση comics αφιερωμένη στο Ισραήλ, την τιμώμενη χώρα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Comicdom Press και το Israeli Cartoon Museum.

Mickey Shorts
Aπολαυστικά ταινιάκια κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Μίκυ Μάους, τον πλέον – και διαχρονικά – αγαπημένο χαρακτήρα μικρών και μεγάλων, θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης.

Signings διεθνών και Ελλήνων δημιουργών
Όλες τις μέρες, στα περίπτερα των συμμετεχόντων στο τμήμα της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στα comics, διεθνείς και έλληνες δημιουργοί θα υπογράφουν τα έργα τους για το κοινό.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σχεδιάζοντας comics, με την ομάδα δημιουργών της “Inkorrekt”
Τα μόνα εργαλεία που χρειάζεσαι για να σχεδιάσεις το δικό σου comic είναι χαρτί, μολύβι και…φαντασία! Εμείς σου δίνουμε το χαρτί και το μολύβι! Διαδραστικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους επίδοξους κομίστες που θα λειτουργεί κάθε μέρα σε τακτά διαστήματα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστοτόπο:
www.comic-n-play.gr


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 8/5
10:00-12:00: Γράφοντας με Εικόνες (εργαστήριο για παιδιά)
O κομίστας Μιχάλης Διαλυνάς και η αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη ξεναγούν τους μικρούς φίλους των comics στα μυστικά της 9ης Τέχνης.

Παρασκευή 9/5
10:00-12:00: Γράφοντας με Εικόνες (εργαστήριο για παιδιά)
O κομίστας Μιχάλης Διαλυνάς και η αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη ξεναγούν τους μικρούς φίλους των comics στα μυστικά της 9ης Τέχνης.

15:00-16:00 Εργαστήριο – Breaking Into The Comics Industry
Ο κομίστας Μιχάλης Διαλυνάς (Amala’s Blade, Woods) συζητά και μοιράζεται με το κοινό την προσωπική του ιστορία για το πώς κατέκτησε τη διεθνή σκηνή comics.

17:30-19:00: Παρουσίαση – Conan: One Who Walked Alone
Ο Γιάννης Κουρουμπακάλης (Τεχνικός Δ/ντης Comicdom Con Athens) επιμελείται μια παρουσίαση αφιερωμένη στον Robert E. Howard και το δημοφιλή χαρακτήρα του, Conan. Το αφιέρωμα εστιάζει στη μεταφορά και επιρροή του χαρακτήρα στα comics και ειδικά στην Ελλάδα, όπου δημιούργησε χιλιάδες αναγνώστες.

Σάββατο 10/5
11.00-14.00: Από το σχεδιαστήριο στο Βιβλιοπωλείο…
Με αφορμή το τρίτομο έργο κόμικ “Les Godillots” των Γάλλων δημιουργών Olier και Μarko για τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, στο σύντομο αυτό και περιγραφικό εργαστήριο, παρακολουθούμε βήμα-βήμα όλη την δημιουργική διαδικασία της ολοκλήρωσης ενός κόμικ. Από την σύλληψη της αρχικής ιδέας και την σταδιακή σχεδίαση της, μέχρι την ψηφιοποίηση αυτής και την αποστολή της στο τυπογραφείο για να βιβλιοδεθεί. Παρουσιάζει: Νίκος Π. Δαλαμπύρας, φιλόλογος, ραδιοφωνικός παραγωγός, εκδότης κόμικς
( Ένατη Διάσταση)

17:00-18:00: Εργαστήριο – Τα comics στις βιβλιοθήκες
Τα comics αποτελούν πλέον ένα από τα πιο διαδεδομένα Μέσα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Σε δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες, σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσονται καθημερινά, νέα προγράμματα χρήσης της 9ης Τέχνης. Τί συμβαίνει, όμως, στην Ελλάδα; Η Λήδα Τσενέ (Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Comicdom Press) συντονίζει αυτό το εργαστήριο, το οποίο έχει ως στόχο να καταγράψει και να συζητήσει το πώς μπορούμε να εντάξουμε τα comics στις βιβλιοθήκες και να αξιοποιήσουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, το δημιουργικό αυτό Μέσο. Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε βιβλιοθηκονόμους και εκπαιδευτικούς.

18.30-20.30: Συζήτηση – Crowdfunding Και Comics
Με αφορμή τις επιτυχημένες καμπάνιες crowdfunding για την έκδοση των Elysium Online και Η Παναγιά η Χελιδονού, οι δημιουργοί comics Ηλίας Κυριαζής kai Γιώργος Τσιαμάντας, και Διευθυντής Εκδόσεων της Comicdom Press, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, συζητούν για τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης μιας έκδοσης comics μέσω crowdfunding.

21.00-22.00 Παρουσίαση εκδόσεων κόμικς: «Les godillots» των Γάλλων Olier και Marko (Εκδ. BAMBOO) και «Χαρακώματα» των Τάσου Ζαφειριάδη και Πέτρου Χριστούλια.
Ομιλητές: Marko (Marc Armspach), εικονογράφος του κόμικς Les godillots, Τάσος Ζαφειριάδης, σεναριογράφος του κόμικς «Χαρακώματα» και Πέτρος Χριστούλιας, εικονογράφος του κόμικς «Χαρακώματα».
Οργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
[Αίθουσα θεματικής έκθεσης “Ευρώπη: Ταυτότητα και Ετερότητα” -περίπτερο 13]

Κυριακή 11/5
11.00-14.00: Από το σχεδιαστήριο στο Βιβλιοπωλείο…
Με αφορμή το τρίτομο έργο κόμικ “Les Godillots” των Γάλλων δημιουργών Olier και Μarko για τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, στο σύντομο αυτό και περιγραφικό εργαστήριο, παρακολουθούμε βήμα-βήμα όλη την δημιουργική διαδικασία της ολοκλήρωσης ενός κόμικ. Από την σύλληψη της αρχικής ιδέας και την σταδιακή σχεδίαση της, μέχρι την ψηφιοποίηση αυτής και την αποστολή της στο τυπογραφείο για να βιβλιοδεθεί. Παρουσιάζει: Νίκος Π. Δαλαμπύρας, φιλόλογος, ραδιοφωνικός παραγωγός, εκδότης κόμικς
( Ένατη Διάσταση)

15:00-16:00: Εργαστήριο – Από Τη Λογοτεχνία Στα Comics
Πώς μεταφέρουμε ένα λογοτεχνικό κείμενο στα καρέ ενός comic; Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία σε graphic novel του γνωστού διηγήματος της Marguerite Yourcenar, Η Παναγιά Η Χελιδονού, ο εικονογράφος Γιώργος Τσιαμάντας παρουσιάζει βήμα προς βήμα τη δημιουργική διαδικασία.

17:00-18:00: Εργαστήριο – Δομώντας Ένα Επιτυχημένο Σενάριο Comics
Ο δημοφιλής Βρετανός συγγραφέας comics, Peter Milligan, παρουσιάζει τεχνικές συγγραφής ενός επιτυχημένου σεναρίου comics, με παραδείγματα από τις παλαιότερες και τις πιο σύγχρονες δουλειές του.

*Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, εργαστηρίων και εκθέσεων κόμικς πραγματοποιείται στο ειδικό Περίπτερο «Φεστιβάλ Κόμικς» στην κεντρική νησίδα του κτηρίου 13 (εκτός από την παρουσίαση των εκδόσεων «Les godillots» και «Χαρακώματα» που πραγματοποιείται στην αίθουσα της θεματικής Έκθεσης, κτήριο 13, Σάββατο 10/5, ώρα 21.00-22.00)