THE LEGO MOVIE

lego-movieDirectors: Phill Lord, Christofer Miller
Producers: Dan Lin, Roy Lee
Starring: Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Ferrell, Will Arnett, Morgan Freeman, Nick Offerman κ.ά.
Warner Bros.

Δεν έβρισκα κανέναν να έρθει μαζί μου στο σινεμά για να δούμε το THE LEGO MOVIE. Τους έλεγα, “μα φαίνεται καλό! “, μου απαντούσαν, “είναι για παιδιά αυτό”. Τελος πάντων, με έπεισαν, κι έτσι έχασα την προβολή στο σινεμά. Όμως, μια μικρή φωνούλα μέσα μου συνέχισε να μου λέει “δεεεες το, θα ‘χει πλάαααακαα”. Ίσως και να με επηρέασε και το 96% rating στο Rotten Tomatoes, ποιος ξέρει, αλλά, όπως και να ‘χει, εγώ έβαλα να δω την ταινία, πριν μερικές ημέρες.

Από τα πρώτα πέντε λεπτά, κατάλαβα ότι έχω να κάνω με κάτι καλό. Η ιστορία αρχίζει παρουσιάζοντάς μας τον πρωταγωνιστή, Εmmet (Chris Pratt), έναν συνηθισμένο Lego-τυπάκο, φανατικό αναγνώστη βιβλιών του στιλ “πώς να σας συμπαθούν όλοι”, “πώς να γίνετε χαρούμενος” κτλ. κτλ.. Ο Emmet καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αρεστός στο περιβάλλον του και αποτυγχάνει παταγωδώς, μιας και όλοι τον προσπερνούν. Ώσπου μία μέρα γνωρίζει την Wyldstyle (Elizabeth Banks), μια δυναμική κοπέλα που θα του αποκαλύψει ότι είναι ο “εκλεκτός”, διαλεγμένος από μία προφητεία για να σώσει το μέλλον των Lego.

Από τι να το σώσει; Από τον President/Lord Business (Will Ferrell), ένα σατανικό Lego που προσπαθεί να βάλει τάξη στο σύμπαν των Lego, απαγορεύοντας, για παράδειγμα, στον κόσμο των καουμπόυδων να ενωθεί με τον κόσμο των πειρατών, θεωρώντας πως όσοι δε μένουν στη θέση τους πρέπει να κολληθούν μόνιμα εκεί που ανήκουν. O Emmet και οι φίλοι του θα προσπαθήσουν να τον σταματήσουν, επαναφέροντας την ελευθερία τους.

the_lego_movie_2014-wideΗ ιστορία ίσως να μοιάζει χιλιοειπωμένη, αλλά οι μικρές λεπτομέρειες την αναδεικνύουν και την καθιστούν κατάλληλη και για ενήλικο κοινό, οπότε give it a chance. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, ασκείται μία κριτική απέναντι στην εξουσία και τη μαζοποίηση, που κάνει το αποτέλεσμα πιο ενδιαφέρον.

Στην περιπέτεια συμμετέχουν ένας bad/good cop, ο Batman (Will Arnett), ένας τυφλός σοφός γέροντας (Morgan Freeman) κι ένα robot πειρατής (Nick Offerman), ενώ συναντάμε και πολλές άλλες guest εμφανίσεις από όλη την pop και comic culture. Όλοι μαζί, σχηματίζουν μια ιδιαίτερα δυσλειτουργική ομάδα, που βγάζει πολύ γέλιο από το συκώτι του θεατή. Οι ατάκες της ταινίας είναι τουλάχιστον απίθανες και δε σταματάνε ούτε λεπτό. Προσωπικά, γελούσα από την αρχή έως το τέλος.

Όσον αφορά το animation, αν και όλα τα settings φαίνονται κατασκευασμένα από αληθινά Lego, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι CG και λίγο stop motion σε ορισμένες σκηνές. Άψογο, προσθέτει σημαντικά σε ένα καλοφτιαγμένο αποτέλεσμα.

To τέλος με απογοήτευσε λίγο. Έχω αποφασίσει να κρατάω τα άρθρα μου spoiler-free, οπότε δε σας λέω τι γίνεται, αλλά ο τρόπος που έκλεισε η ταινία ήταν αναμενόμενος και κάπως “παιδικός” (ας πούμε, με την κακή την έννοια). Δε πειράζει, τη συγχωρούμε, μιας και για μιάμιση ώρα υπήρξε ιδιαίτερα καλή.

Λοιπόν, μην περιμένετε! Απ’ όσο βλέπω, υπάρχουν ακόμα σινεμά που την προβάλουν. Πάρτε το παιδί σας, τον φίλο σας, πηγαίντε και μόνοι σας, δηλαδή, και δείτε ένα από τα καλύτερα blockbuster animation films που έχω δει καιρό τώρα.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jDFRA2ACH4Q[/youtube]