AMAZING FOREST #1-4

amazing-forest-cover1Writers: Ulises Farinas, Erick Freitas
Artists: Julien Dufour, Melody Often, Matt Rota, Yumi Sakugawa, Angelica Blevins, Caitlin Rose Boyle, Hyeondo Park, Sean Pryor, Kiel West, Edwin Vasquez, Job Yamen
Monkeybrain Comics

Γύρισα στην Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες, την 1η Ιουνίου. Κάθισα λίγο με τη φαμίλια και μετά έτρεξα να προλάβω το Comicdom Bazaar. Φεύγοντας από εκεί, είχα στην τσάντα μου τα τα τεύχη WINTER’S EDGE της Vertigo. Πολύυυ ωραίες ανθολογίες, να τις διαβάσετε. Δεν κράτησαν πολύ, όμως, και λίγο καιρό μετά, έμεινα χωρίς καινούρια comics και πολύ ελεύθερο χρόνο. Κακός συνδυασμός, οπότε αποφάσισα να τον διορθώσω, βρίσκοντας μία ακόμη ανθολογία να μου κρατήσει παρέα. Και, κάπως έτσι, συνάντησα το AMAZING FOREST.

Πρόκειται για μία συλλογή ιστοριών γραμμένων από τους Ulises Farinas και Erick Freitas, κάθε μία εκ των οποίων είναι σχεδιασμένη από διαφορετικό καλλιτέχνη. Το 1ο issue κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2013, ενώ το 4ο βγήκε πριν από μόλις λίγες μέρες. Όσον αφορά στη θεματολογία των ιστοριών, δεν υπάρχει κάποιος συνδετικός κρίκος μεταξύ τους. Ο αναγνώστης θα βρει ιστορίες θλιβερές, ιστορίες κωμικές, παρωδίες, σχεδόν όλες με μία νότα σουρεαλισμού – αλλά όχι απαραίτητα. Θα δει τον Darth Vader στην προσπάθειά του να γίνει καλός, ένα ρομπότ στην πορεία του να αποκτήσει ανθρώπινα συναισθήματα, έναν αποτυχημένο ντετέκτιβ που ερευνά κλοπές σπαθιών. Καμία συνοχή, πραγματικά.

tumblr_n0wfvodkrZ1skgotko1_1280Την ίδια έλλειψη συνοχής συναντάμε και στην ποιότητα του storytelling. Αν και οι περισσότερες ιστορίες με ικανοποίησαν (γι’ αυτό και κάνω το σημερινό review), μια-δυο από αυτές δεν έβγαζαν ιδιαίτερο νόημα, δεν είχαν αρχή-μέση-τέλος, δημιουργούσαν ατμόσφαιρα και ξεχνούσαν να εστιάσουν σε μια καλά στημένη αφήγηση. Αυτό είναι λίγο περίεργο, δεδομένου ότι οι writers παραμένουν οι ίδιοι σε όλα τα issues, αλλά υποθέτω ότι θέλουν να πειραματιστούν, γεγονός που δίνει στο σύνολο την απαραίτητη ποικιλία που χρειάζεται κάθε ανθολογία, οπότε δεν παραπονιέμαι. Collection είναι, άμα μου άρεσε ό,τι διάβαζα, κάτι θα είχε γίνει λάθος.

Σχετικά με το σχέδιο, ισχύουν περίπου τα ίδια. Η δουλειά του Julien Dufour με τράβηξε, ο Job Yamen μάλλον μ’ εκνεύρισε και βρήκα τον Edwin Vazquez ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Η εξαιρετική πολυφωνία στιλ από καλλιτέχνες που έρχονται από όλες τις γωνιές του κόσμου δεν αφήνει κανέναν αναγνώστη παραπονεμένο.

Το AMAZING FOREST με κέρδισε. Έχει ποικιλία, ενδιαφέρον, χιούμορ, και διαβάζεται ευχάριστα. Ήταν μάλιστα ευκαιρία για μένα να δω μπόλικους νέους καλλιτέχνες μαζεμένους, και να μπω στα sites τους για λίγη εξερεύνηση. Δεδομένου κιόλας ότι η τιμή του είναι πραγματικά χαμηλή, εγώ σίγουρα θα περιμένω το επόμενο τεύχος της σειράς.