NARUTO: 15 Χρόνια Αναμνήσεις

Uzumaki NarutoΜετά από 15 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας, το manga που λάτρεψαν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλη την υφήλιο, έφτασε – επιτέλους – στο φινάλε του. Ο μικρός ninja που ήθελε να γίνει Hokage κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές μας και, κυρίως, τα λεφτά μας, αφού η σειρά αποτελεί μία από τις πιο κερδοφόρες της Shueisha, της εκδοτικής εταιρείας που βγάζει το περίφημο SHONEN JUMP, “χτυπώντας” απίστευτα νούμερα πωλήσεων στους τόμους, που τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια!

Προφανώς, η αποδοχή που είχε το NARUTO δεν ήταν τυχαία. Ο δημιουργός του, Masashi Kishimoto, ανήκει στην “νέα” γενιά δημιουργών shounen manga, οι οποίοι, εμπνευσμένοι από τις ιστορίες του “μεγάλου δασκάλου” του είδους, Akira Toriyama (DRAGONBALL), έπλασαν με τη φαντασία τους δικούς τους κόσμους και χαρακτήρες, ακολουθώντας διαφορετικά μονοπάτια. Το μονοπάτι του Kishimoto οδήγησε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι ninja (shinobi, ιαπωνιστί), οι οποίοι, όπως επιτάσσει ένα καλoγραμμένο shounen manga, διαφέρουν πολύ από την εικόνα που όλοι θα περίμεναν, έχουν περίεργες και ιδιαίτερες δυνάμεις και, φυσικά, λατρεύουν να πλακώνονται. Ως επίδοξος ninja, λοιπόν, ο πρωταγωνιστής Naruto φιλοδοξεί να γίνει ο Hokage, δηλαδή να αποκτήσει το υψηλότερο αξίωμα του χωριού του, αυτό του αρχηγού.

Στην προσπάθεια αυτή αποκτά πολλούς φίλους και εχθρούς (οι οποίοι με τη σειρά τους γίνονται φίλοι – χεχε), όπως για παράδειγμα τον Sasuke και τη Sakura. Ο πρώτος είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής του από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και, παράλληλα, ο καλύτερός του φίλος. Η δεύτερη είναι η μεγάλη του ανεκπλήρωτη αγάπη. Αυτοί οι τρεις απαρτίζουν την Team 7 (σύμφωνα με το πώς είχαν χωριστεί για τις ανάγκες των μαθημάτων) και ακολουθούν τις οδηγίες του (αγαπημένου μου χαρακτήρα και) δασκάλου τους, Kakashi. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως στις αρχές της σειράς ο Naruto αντιμετωπιζόταν σαν ένας κοινός κόπανος, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μέσα του υπήρχε ένα μυθικό τέρας, η Αλεπού με τις 9 ουρές (Kyubi).

Θα προστεθεί άραγε το κεφάλι του Naruto στις πέτρινες προτομές των Hokage...;

Θα προστεθεί άραγε το κεφάλι του Naruto στις πέτρινες προτομές των Hokage..;

Tο NARUTO το σνόμπαρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξεκίνησα να το διαβάζω πριν μερικά χρόνια, από απλή περιέργεια για την μεγάλη επιτυχία του. Ελπίζοντας να επιζήσω μετά από αυτό που θα πω (:P), θεωρώ πως απευθύνεται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες. Σίγουρα όλα τα shounen manga στοχεύουν αρχικά στις μικρές ηλικίες και μετά στο ευρύτερο κοινό, αλλά, κατ’ εμέ, το NARUTO μένει εκεί, γιατί δεν έχει να δώσει κάτι περισσότερο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Διατήρησε, με αυτόν τον τρόπο, μία φρεσκάδα και μία… αθωότητα σε όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας του. Βασικό του θέμα, όπως αναπτύσσεται η ιστορία μέχρι το τέλος, είναι κατά κύριο λόγο η φιλία και σε δεύτερο επίπεδο η σημασία της (παγκόσμιας) ειρήνης. Φυσικά, εμβόλιμα έχουν τοποθετηθεί κι άλλα θέματα (σημασία της οικογένειας, κοινωνικές διακρίσεις κτλ.), δημιουργώντας μία σειρά που, εκτός από συνεχείς μάχες και ξύλο, εμπεριέχει και κοινωνικούς προβληματισμούς – ένα σωστό shounen!

Παρά την αρχική αρνητική μου προδιάθεση προς τη σειρά, εν πάση περιπτώσει, γρήγορα κόλλησα και δέθηκα με τους χαρακτήρες. Είναι τόσο πολλοί και διαφορετικοί, που σίγουρα θα βρεις κάποια σημεία να ταυτιστείς, στο βαθμό βέβαια που μπορεί κανείς να ταυτιστεί με ήρωες manga. Συνεπώς, το τέλος της σειράς αποτελεί και για μένα μία μεγάλη απώλεια, αφού πλέον η ανάγνωση του NARUTO είχε γίνει μία ευχάριστη συνήθεια. Θα αποφύγω να δώσω spoilers για το τέλος, αλλά θα τονίσω πως, παρά τις όποιες σεναριακές δυσλειτουργίες παρατήρησα στο τελευταίο arc, η τελευταία δεκάδα κεφαλαίων ήταν μία καλή αποζημίωση! Στο τελευταίο κεφάλαιο, νούμερο 700 και με τίτλο “Uzumaki Naruto!!”, ο Kishimoto παρουσιάζει το σύμπαν του μερικά χρόνια μετά τα γεγονότα του τελευταίου πολέμου, σε 20κάτι έγχρωμες σελίδες.

Ας αποχαιρετήσουμε, λοιπόν, τον αγαπημένο μας ninja, μιας και η ιστορία του έφτασε στο τέλος της. Το franchise, από την άλλη, δύσκολα θα σταματήσει να πουλάει! Ήδη, στο τελευταίο κεφάλαιο του NARUTO ανακοινώθηκε ένα μελλοντικό limited series που θα ξεκινήσει τοChapter_766ν Μάρτη, με τον (προσωρινό) τίτλο… NARUTO. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσουν κάποια novels βασισμένα στην αυθεντική ιστορία, ενώ το Δεκέμβρη θα βγει στους ιαπωνικούς κινηματογράφους η ταινία THE LAST -NARUTO THE MOVIE-, που χρονικά τοποθετείται ανάμεσα στα δύο τελευταία κεφάλαια του manga. Και σαφώς, έχουμε για μερικούς ακόμα μήνες το anime του NARUTO, που βρίσκεται μερικές δεκάδες επεισόδια πριν το τέλος του.

Υ.Γ.: Ο αγαπημένος μου δημιουργός, Eiichiro Oda, αφιέρωσε το εξώφυλλο του ONE PIECE που δημοσιευόταν μαζί με το φινάλε του NARUTO, στον συνάδελφο και ανταγωνιστή του.