PREVIEWS PICKS (August 2015)

previews-aug2015H ζέστη είναι ανυπόφορη. Ο ήλιος καίει, το ποτήρι με τον παγωμένο καφέ ρίχνει τις σταγόνες του στο τραπεζάκι και οι σελίδες του PREVIEWS κολλάνε στα ιδρωμένα δάχτυλα. Ο κατάλογος είναι βαρύς και δε χρησιμεύει για αέρα. Έχει, όμως, comics στο εσωτερικό του. Comics που σας παρουσιάζουν οι ιδρωμένοι, αλλά ακούραστοι, Βασιλεία Βαξεβάνη και Θωμάς Παπαδημητρόπουλος. 

Για εσάς το κάνουν! Κάθονται μπροστά στους υπολογιστές τους και γράφουν μες στη ζέστη, για να δείτε εσείς τις καλύτερες νέες κυκλοφορίες του Οκτωβρίου! Για αυτό μην είστε αχάριστοι. Αν τους δείτε πουθενά στο δρόμο, κάντε τους λίγο αέρα. Κεράστε τους μια παγωμένη γκαζόζα. Νομίζετε ότι τα ακούραστα drones του Comicdom δε ζεσταίνονται;

BLUE PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

blade #1BLADE #1 (Marvel Comics, pg. M31, $3.99)
“There’s a new hunter in town and she’s raising the stakes.” Αυτά μας λέει η εταιρεία και όμως καταφέρνει να βγάλει λαβράκι. Και αυτό με μιαν απλή αλλαγή στην αντωνυμία: she. Εννοείται ότι θέλω να μάθω ποια είναι και τι καινούργιο φέρνει σε μια αγαπημένη σειρά.

ASTONISHING ANT-MAN #1 (Marvel Comics, pg. M32, $3.99)
Υπήρχε περίπτωση να βγαίνει καινούργια ταινιούλα και να μην ακολουθήσει μια νέα σειρούλα με τα επίθετα της Marvel που όλοι αγαπήσαμε; Ο Scott Lang είναι ένας πρώην κατάδικος που περνάει δύσκολες ώρες. Η κόρη του κινδυνεύει και θα κλέψει τη στολή του Hank Pym για να τη σώσει. Και κάπως έτσι θα μάθει πώς είναι να είσαι ήρωας.

Doctor StrangeDOCTOR STRANGE #1 (Marvel Comics, pg. M36, $4.99)
Να είμαι ειλικρινής. Δεν είναι ότι ξέρω και πολλά για τον Doctor Strange. Αλλά σε μια βόλτα σε παζάρι βιβλίου έπεσα πάνω σε κάτι παλιά τεύχη και κόλλησα. Παραδέχομαι ότι χρειάστηκε ένα major leap of faith για να χωρέσει ένας μάγος σε ένα κόσμο με mutants, έναν Hulk και πολλά άλλα. Και μπορώ να πω ότι με ιντρίγκαρε αρκετά για να τσεκάρω τη νέα σειρά. Ειδικότερα, αφού τη γράφει ο Jason Aaron. Άσε που ο Doctor κρατάει τσεκούρι.

EXTRAORDINARY X-MEN #1 (Marvel Comics, pg. M38, $4.99)
Και εδώ είναι ο συγγραφέας που με κάνει να τη θέλω τη σειρά. Έχω – σε γενικές γραμμές – εμπιστοσύνη στο Jeff Lemire. Επιπλέον, έχω αδυναμία στη Storm και αυτή τη φορά η βετεράνος της ομάδας θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει το πιο σημαντικό πράγμα: την επιβίωση σε έναν κόσμο που επιθυμεί το ακριβώς αντίθετο.

KarnakKARNAK #1 (Marvel Comics, pg. M48, $3.99)
Αυτό το επέλεξα γιατί ο ενθουσιασμός του Άκη Τριανταφύλλου είναι κολλητικός. Μοιάζει να του αρέσει ο Karnak και ακόμα πιο πολύ η δύναμή του. “My curse is that I see the flaw in all things” ανακράζει ο ήρωας και μεταξύ μας… είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δύναμη. Και από άποψη αφήγησης, αλλά και από άποψη χαρακτήρα. Αντίθετα, πάντως, από τις προηγούμενες δύο σειρές, ο συγγραφέας είναι εδώ που με προβληματίζει. Warren Ellis.

SURVIVOR’S CLUB #1 (DC Comics/Vertigo, pg. 133, $3.99)
Η μία παγιδεύτηκε από ένα poltergeist, ο άλλος είχε παγιδευτεί σε ένα στοιχειωμένο σπίτι και ο τρίτος είχε μια κούκλα δολοφόνο. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι απέγιναν εκείνα τα παιδιά που επιβίωσαν στις απίθανες περιπέτειες που βλέπαμε στα 80s; Η Lauren Beukes είναι εδώ για να μας δώσει μιαν απάντηση με τη νέα αυτή σειρά. Τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν, βρέθηκαν μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου και τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν ξανά τον τρόμο αλλά και το ίδιο το πεπρωμένο τους. Πείτε το νοσταλγία και ας πάμε παρακάτω.

Clean RoomCLEAN ROOM #1 (DC Comics/Vertigo, pg. 134, $3.99)
Δεν τους καταλαβαίνω τους ανθρώπους που ψάχνουν έναν γκουρού, έναν μεσσία, έναν motivational speaker, έναν τηλε-ευαγγελιστή, κάποιον τελοσπάντων να τους σώσει, δίνοντάς τους έτοιμες, μασημένες συνταγές. Η Gail Simone, από την άλλη, φαίνεται να έχει μια καλή ιδέα, μιας και αποφάσισε να γράψει μια σειρά γύρω από μια τέτοια ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, η Astrid Mueller είναι γκουρού μιας τεράστιας οργάνωσης αυτό-βοήθειας. Ο αρραβωνιαστικός της Cloe διάβασε το βιβλίο της Astrid και τρεις μήνες μετά αποφάσισε ότι θα ήταν αρκετά… αυτό-βοηθητικό να τινάξει τα μυαλά του στον αέρα. Και η Cloe δεν είναι έτοιμη να το αφήσει να περάσει αυτό. Θα μπει στην οργάνωση, θα ξεσκεπάσει την Astrid και θα μάθει τι είναι τελικά αυτό το Clean Room.

Twilight ChildrenTWILIGHT CHILDREN #1 (DC Comics/Vertigo, pg. 132, $4.99)
Όταν κάποιος από τους αδερφούς Hernandez υπογράφει κάτι, τότε αυτό το κάτι αξίζει μια ματιά. Συχνά κάτι περισσότερο από μια ματιά, ειδικότερα όταν πρόκειται για τον Gilbert. Το να πω, σε όσους έχουν έστω και λίγο δει έργο του, ότι πρόκειται για μια σουρεαλιστική ιστορία θα είναι το λιγότερο. Σε ένα ήσυχο χωριό στη Λατινική Αμερική πέφτει μιαν άσπρη σφαίρα. Τα παιδιά που την πειράζουν μένουν τυφλά, την ίδια ώρα που στο χωριό εμφανίζεται μιαν όμορφη γυναίκα που γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για δύο πράκτορες της CIA. Θα καταφέρουν άραγε να σώσουν το χωριό – αλλά και τον κόσμο – από την εισβολή εξωγήινων;

PAPER GIRLS #1 (Image, pg. 192, $2.99)
Για όσους είχατε καμιά αμφιβολία, ο Brian K. Vaughn έχει πάρει φωτιά και ετοιμάζει μιαν ακόμα ongoing σειρά. Είμαστε στο 1988 – πολύ δεκαετία 80s βλέπω – και είναι οι πρώτες ώρες μετά το Halloween. Τέσσερα 12χρονα κορίτσια που μοιράζουν εφημερίδες ανακαλύπτουν την πιο σημαντική ιστορία όλων των εποχών. Διπλό χορταστικό τεύχος.

I hate FairylandI HATE FAIRYLAND #1 (Image, pg. 188, $3.50)
Τα οικονομικά τα δικά μου – και όλων μας, υποθέτω – δεν είναι αυτά που ήταν. Και έτσι μπορεί να θέλω όλα τα παραπάνω, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι πολλά αυτά που τελικά θα πάρω στα χέρια μου. Αλλά τούτο εδώ δε το χάνω με τίποτα! Δεν είναι μόνο ότι αγαπώ, λατρεύω, δε μπορώ να αντισταθώ στο Skottie Young (σα καλλιτέχνη, βρε). Είναι και το θέμα της νέας του σειράς. Η μικρή 6χρονη Gert ζει στη Fairyland τα τελευταία 30 χρόνια. Και δεν την παλεύει άλλο. Τόσο που είναι έτοιμη να σκοτώσει, σφάξει, ανατινάξει, τεμαχίσει, δηλητηριάσει, ξεκοιλιάσει, εξοντώσει, ξεπαστρέψει και να κάνει ό,τι άλλο χρειαστεί για να γυρίσει πίσω στο σπίτι της.

GREEN PAGES (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Ξεφυλλίζοντας το τρέχον τεύχος του PREVIEWS και ρίχνοντας κλεφτές ματιές στον ερχόμενο Οκτώβριο, εντόπισα για μια ακόμη φορά περισσότερα από όσα θα μπορούσα να αγοράσω – αλλά και περισσότερα από όσα προλαβαίνω να σας παρουσιάσω. Πριν ξεκινήσω, όμως, θα σταθώ σε δύο σημεία. Πρώτον στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση ongoing και limited σειρών από ανεξάρτητες εταιρείες, η οποία οφείλεται στην αντίστοιχη αύξηση των συνηθισμένων υπόπτων (όπως οι Boom! και Dynamite) και στην είσοδο στις σελίδες του PREVIEWS της Diamond νέων ανεξάρτητων εκδοτικών. Και, δεύτερον, στην επιστροφή της Devil’s Due, η οποία επανήλθε σε συνεργασία με την 1First Comics, επανεκδίδοντας παλιές σειρές της σε trades και ξεκινώντας νέες.

democracyDEMOCRACY GN (Bloomsbury, pg. 292, $27.00)
O Aλέκος Παπαδάτος (LOGICOMIX) και ο Αβραάμ Κάουα συνεργάζονται σε ένα νέο graphic novel που θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια της επιτυχίας του LOGICOMIX. Στο DEMOCRACY, ο Λέανδρος αφηγείται την ιστορία της γέννησης της Δημοκρατίας, περιπλέκοντας θεούς και θνητούς, ιστορικά και καθημερινά γεγονότα. Θα πω την αμαρτία μου, το LOGICOMIX δε μου άρεσε, αλλά αυτό εδώ πιστεύω πως θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο – τουλάχιστον δομικά.

ROWAN’S RUIN #1 (of 4) (Boom! Studios, pg. 298, $3.99)
O Mike Carey (THE UNWRITTEN, X-MEN LEGACY, LUCIFER) ακονίζει την πένα του και ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει μια ιστορία του horror genre. Τελευταία, βέβαια, το συγκεκριμένο genre έχει πολλούς εκπροσώπους (άλλους καλούς, άλλους μέτριους και άλλους απαράδεκτους), αλλά περιμένω – όχι, απαιτώ – από τον Carey να μας αφηγηθεί κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον.

TrainLove01A TRAIN CALLED LOVE #1 (Dynamite Entertainment, pg. 326, $3.99)
Kαι μιας και μιλάμε για απαιτήσεις, πόσο καιρό έχει ένας συγκεκριμένος κάφρος Ιρλανδός να παραδώσει όλα όσα περιμένω από αυτόν; Ο λόγος για τον Garth Ennis (PREACHER, THE BOYS) που κάνει την πρώτη του απόπειρα σε ένα romance comic. Φυσικά, δεν περιμένω ούτε κάτι εξαιρετικό ούτε κάτι συνηθισμένο. Ήδη, πάντως, το solicitation υπόσχεται “guns, gangsters, mayhem, big white hoods, dubious films with horses, mad Germans, obscene phone calls, crazy ladies, total losers, hot chicks, dishy guys, movie stars, lots of narcotics, terrible bands from Williamsburg, taxidermy, incontinence, unrequited crushes, a big fluffy white rabbit and a rather unpleasant scene involving an escalator”. WTF?

BATTLING BOY: FALL OF THE HOUSE OF AURORA WEST (01: First Second, pg. 356, $9.99)
Το τρίτο graphic novel του BATTLING BOY του Paul Pope – και το δεύτερο στη σειρά της εξιστόρησης του origin της Aurora West θα πρέπει, δυστυχώς, να περιμένει έως ότου διαβάσω πρώτα τα δύο προηγούμενα. Θα το κάνω, όμως! Το υπόσχομαι!

alex-raymondALEX RAYMOND: AN ARTISTIC JOURNEY: ADVENTURE, INTRIGUE AND ROMANCE (Hermes Press, pg. 376, $75.00)
Όταν μιλάμε για action και romance comic strips, το όνομα του Alex Raymond (FLASH GORDON, RIP KIRBY) βρίσκεται (ή θα έπρεπε να βρίσκεται) πρώτο στη λίστα. Σε αυτήν εδώ την έκδοση υπάρχουν περισσότεροι από 400 λόγοι για αυτό. Αν και δεν περιέχει strips, η συγκεκριμένη έκδοση των 300 σελίδων μπορεί να περιγραφεί ως το απόλυτο art book για τον ταλαντούχο καλλιτέχνη.

WES CRAVEN’S COMING OF RAGE #1 (Liquid Comics LLC, pg. 386, $3.99)
Συνήθως, οι πολυδιαφημισμένες δουλειές συγγραφέων, σκηνοθετών και λοιπόν προσωπικοτήτων άλλων μέσων που δοκιμάζουν την τύχη τους στα comics με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Δεν ξέρω αν αυτή θα αποτελέσει εξαίρεση, αλλά με έκανε προς στιγμήν να ευχηθώ να είχα μούσι, ώστε να μπορώ να το ξύσω με ενδιαφέρον και με το ένα φρύδι σηκωμένο, στη θέα των ονομάτων του συγγραφικού διδύμου αυτής της νέας σειράς: Wes Craven (A NIGHTMARE ON ELM STREET, SCREAM) και Steve Niles (30 DAYS OF NIGHT). Για να δούμε…