We Bare Bears Season 1

Μια σειρά για όλη την οικογένεια

Αυτό το καλοκαίρι στο φεστιβάλ της Annecy, παρατήρησα μία νέα, περίεργη μόδα. Ο κόσμος πηγαινοερχόταν φορώντας καπελάκια με αυτιά αρκούδας και μου πήρε κάποιο χρόνο πριν καταλάβω από πού πήγαζε αυτό το χαριτωμένο, πλην όμως παλιμπαιδίστικο στιλ. Επρόκειτο για την προώθηση της νέας σειράς του Cartoon Network, WE BARE BEARS. Πρόσφατα, αναζητώντας κάτι να χαζέψω την ώρα του μαθήματος (τς τς τς…), έπεσα πάνω σε ένα επεισόδιο και συνέχισα τη σειρά μέχρι το τελευταίο της σεζόν, που ολοκληρώθηκε στις 19 Νοεμβρίου.

Η σειρά ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2015 και η πρώτη σεζόν περιλαμβάνει 25 εντεκάλεπτα επεισόδια. Πρόκειται για αυτοτελείς περιπέτειες με διακριτικό continuity που μπορεί να παραβλεφθεί. Δημιουργός τους είναι ο Daniel Chong, δημιουργός επίσης του webcomic THE THREE BARE BEARS, από το οποίο εμπνεύστηκε τη σειρά, πρωτοσχεδιάζοντας τα αρκουδάκια για να διασκεδάσει την ανιψιά της κοπέλας του.

Το WE BARE BEARS ακολουθεί τις περιπέτειες τριών αδερφών αρκούδων που ζούν στην εξοχή της πόλης του San Fransisco. Ο πρωτότοκος, Grizzly, είναι υπερενθουσιώδης, ατζαμής και προσπαθεί με κάθε τρόπο να γίνει φίλος με τους ανθρώπους γύρω του. Ο μεσαίος, Panda, είναι ευαίσθητος, κολλημένος με τα social networks και προσπαθεί επίσης απεγνωσμένα να κοινωνικοποιηθεί. Τέλος, ο μικρότερος, Ice Bear, είναι περίεργος: μιλάει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο, μαθαίνει πολεμικές τέχνες, είναι λάτρης της ιαπωνικής κουλτούρας και ιδιαίτερα ανέκφραστος. Οι τρεις τους, διαφορετικοί αλλά και δεμένοι, βάζουν στόχο να οικειοποιηθούν τον αταίριαστο για αυτούς κόσμο των ανθρώπων. Συχνά, τα πάντα καταλήγουν σε απίστευτο πανδαιμόνιο, μετά από άγαρμπες κινήσεις, παρεξηγήσεις, υστερίες. Οι αδερφοί αρκούδοι έχουν όμως ο ένας τον άλλον και τελικά είναι αυτό που μετράει περισσότερο.

1280x720-NOI

Η σειρά είναι χαριτωμένη, με μόνο μου παράπονο μια κάποια έλλειψη πρωτοτυπίας, καθώς, συχνά, τα αστεία φαίνονται να έρχονται από μακριά. Παρ’ όλα αυτά, τα επεισόδια είναι αστεία, και έχουν ΟΛΑ τους τουλάχιστον ένα σημείο όπου λέω “WOW! Πού το σκέφτηκαν αυτό;”. Οι χαρακτήρες είναι καλά κατασκευασμένοι κι ακόμα κι αν είναι λίγο τραβηγμένοι, ο θεατής καταφέρνει να ταυτιστεί. Τα επεισόδια διαφέρουν ικανοποιητικά μεταξύ τους και κάθε φορά που το τραγουδάκι της αρχής τελειώνει, ανυπομονώ να δω πού θα μπλέξουν πάλι οι αρκούδοι.

Όπως όλες οι σειρές του Cartoon Network, το WE BARE BEARS είναι εξίσου κατάλληλο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Προσπαθώντας να βρω μία ανάγνωση δευτέρου βαθμού της σειράς, σκέφτηκα ότι οι αρκούδες δεν είναι παρά μία μεταφορά. Δεδομένου ότι τα υπόλοιπα ζώα της σειράς δε μιλάνε, αναρωτιέμαι μήπως οι αρκούδες δεν είναι παρά άνθρωποι, τόσο αδέξιοι στις ανθρώπινες σχέσεις και τόσο εκτός της κοινωνίας, που απεικονίζονται ως αρκούδες. Πιθανώς να πηγαίνω πολύ μακριά, μα είναι μια ερμηνεία που με διασκεδάζει, οπότε, γιατί όχι;

Όσον αφορά στο οπτικό μέρος, το WE BARE BEARS με κερδίζει. Το animation καταρχάς είναι άψογο. Δεν ξεφεύγει από ό,τι γνωρίζουμε ήδη από τις σειρές του CARTOON NETWORK, δε με κάνει να ανοίγω διάπλατα τα μάτια μου με θαυμασμό, μα είναι πραγματικά καλό. Το chara design είναι ωραίο, στρογγυλό, χωρίς απίστευτο ενδιαφέρον, μα πολύ ευχάριστο. Αγαπημένο μου στοιχείο είναι τα ντεκόρ – χρωματιστά, με τις μολυβιές να διακρίνονται, ευφάνταστα και ποικίλα. Πρόκειται για μια σειρά όμορφη και ξεκούραστη στο μάτι.

Το WE BARE BEARS είναι μια σειρά για όλη την οικογένεια. Ιδανική για διαλείμματα από τη δουλειά, καθώς ξεκουράζει το μυαλό και κρατάει πάντα θετικό πνεύμα. Ίσως δεν είναι η σειρά της δεκαετίας, με περίπλοκο σενάριο, απίστευτα γραφικά και ένα τρομερό μήνυμα να περάσει, μα είναι σίγουρα, πολύ γλυκιά. Μέχρι να ξεκινήσει η δεύτερη σεζόν, σας προτείνω επίσης τα διάφορα shorts που έχουν κυκλοφορήσει, άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο πετυχημένα.