Top 100 Film & TV Adaptations

10. The Avengers

Μπαίνουμε στην κορυφαία δεκάδα, με ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters όλων των εποχών, που αποτελεί αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού με στόχο τη δημιουργία ενός ολόκληρου κινηματογραφικού υπερηρωικού universe.

10

The Avengers

2012WritersJoss Whedon, Zak Penn DirectorJoss Whedon CastRobert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson Marvel Studios

Περίμενε κανείς ότι το AVENGERS δεν θα ήταν τόσο ψηλά στο top 100; Ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters όλων των εποχών και η πιο επιτυχημένη ταινία βασισμένη σε comics, αποτελεί παράλληλα το αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού από την Marvel να εισάγει σιγά-σιγά τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας σε stand-alone ταινίες, και να φέρει όλους τους χαρακτήρες μαζί, ενώνοντας plot points από τις ταινίες αυτές, σε ένα φιλμ που όμοιο του δεν υπήρξε.

Ο Captain America προσπαθεί να προσαρμοστεί στον 21ο Αιώνα, ο Iron Man συνεχίζει τις προσπάθειές του να βελτιώσει τον κόσμο με την τεχνολογία του, με την Pepper στο πλάι του, ο Thor θρηνεί για τον φαινομενικό χαμό του αδερφό του, Loki, και ο Bruce Banner προσπαθεί να ζήσει μια ήρεμη ζωή, χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές του γνώσεις για το καλό των απλών ανθρώπων. Ώσπου, θα φτάσει στην Γη ο Loki με την στήριξη ενός μυστήριου “ευεργέτη” και με στόχο να κατακτήσει τον πλανήτη και να αποκτήσει το tesseract, ένα αντικείμενο απίστευτης δύναμης (γνωστό και ως cosmic cube στους τακτικούς αναγνώστες των comics).

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η πλοκή δεν είναι το δυνατό χαρτί της ταινίας. Κάποιος αυστηρός θεατής θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει και υποτυπώδη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει επειδή ο Joss Whedon (σκηνοθέτης και σεναριογράφος) δεν μπορούσε να χτίσει μια πιο περίπλοκη ιστορία. Είναι απόλυτα συνειδητή αυτή η επιλογή. Ξέρει ότι για το πρώτο team up των Εκδικητών, το κοινό χρειαζόταν περισσότερο να δει σκηνές δράσης που περιλαμβάνουν τα μέλη της ομάδας και τους χαρακτήρες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους – να βλέπουμε τις μεγάλες προσωπικότητές τους να συγκρούονται. Σε αυτό επικεντρώνεται ο Whedon και πετυχαίνει πλήρως, ενώ παράλληλα προσπαθεί να δώσει σε κάποιους από τους ήρωες κάποιου είδους προσωπικό arc, ώστε να περάσουν αλλαγμένοι στη νέα φάση του κινηματογραφικού σύμπαν της Marvel.

The-Avengers-4

Δεν ξέρω αν ισχύει, ή αν το μυαλό μου επινοεί νέους λόγους για να λατρέψω περισσότερο το δημιούργημα του Whedon, αλλά σε πολλές από τις σκηνές δράσης, ειδικά αυτές που περιλαμβάνουν σύντομες μάχες μεταξύ των ηρώων και όταν η κάμερα θέλει να μας δείξει όλη την ομάδα να αντιμετωπίζει την εξωγήινη εισβολή του third act, ο Whedon στήνει πολλά πλάνα του σαν σχεδιαστής που στήνει κάποιο splash page σε υπερηρωικό comic. To αποκορύφωμα της σκηνοθετικής του ιδιοφυΐας είναι το third act – ενώ όλη η ταινία είναι γεμάτη με δράση, μάχες και cool ατάκες που εκτοξεύει με ρυθμό πολυβόλου κάθε χαρακτήρας, όταν ξεδιαλύνονται οι διαφωνίες των Εκδικητών και αποφασίζουν να συμμαχήσουν, δεν γίνεται να μην ανανεωθεί το ενδιαφέρον του θεατή, τώρα που θα τους δει να ενώνουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τις δυνάμεις τους. Και στο μισάωρο που τους βλέπουμε να πολεμάνε τους Chitauri, ο θεατής δεν βαριέται ποτέ τη συνεχή δράση. Είναι ευφάνταστη, καλοσκηνοθετημένη και βγαλμένη από τις σελίδες των comics, αναδεικνύοντας τη δυναμική της ομάδας και τη συνεργασία που αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Όντας φαν και γνώστης των comics, ο Whedon ξέρει τους πρωταγωνιστές του σαν την παλάμη του. Δεν περιορίζεται, όμως, στο να μας δείχνει τις φωνές και τον χαρακτήρα τους, αλλά, όπως προανέφερα, θέλει να τους εξελίξει στο πλαίσιο του Marvel Cinematic Universe, και το επιτυγχάνει κυρίως με τους Iron Man, Hulk και Black Widow. Στα δύο πρώτα IRON MAN, ο Tony φορούσε τη στολή του και βοηθούσε όσους τον χρειάζονταν, αλλά βαθιά παρέμενε ο αλαζόνας playboy που ήταν στο παρελθόν, ενώ στο φιλμ του 2012, έχει αποδεχτεί ότι θα πεθάνει για να σώσει την Νέα Υόρκη (οριακά σώζεται – βλέπουμε τις ψυχολογικές συνέπειες της πράξης του αυτής στο IRON MAN 3). Η Black Widow βγαίνει από τις σκιές που ζούσε ως τότε ως πράκτορας της S.H.I.E.L.D. και αναλαμβάνει έναν πιο… δημόσιο ρόλο ως μία εκ των προστάτιδων της Γης και ο Banner αποδέχεται, όσο μπορεί, την ύπαρξη του Hulk ως στοιχείο που δεν προκαλεί μόνο καταστροφή.

The-Avengers-2

Αφορικά με τον Hulk, αποτελεί ίσως τον breakout ήρωα, τόσο λόγω της εξαιρετικής ερμηνείας του, πρωτάρη στον κόσμο της Marvel, Mark Ruffalo, όσο και λόγω των νέων πτυχών που προσέθεσε στον χαρακτήρα ο κύριος Whedon, τις οποίες ο Ruffalo αποδίδει με καταπληκτικό τρόπο. Και όλα αυτά συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: “I’m always angry.” Μαζί με τον πράσινο γίγαντα, ο άλλος που ξεχώρισε ήταν ο Tom Hiddleston, που κατέστησε τον Loki του ως τον κορυφαίο κακό της κινηματογραφικής Marvel και έναν από τους πιο χαρισματικούς κακούς του κινηματογράφου γενικώς.

Η ταινία δεν είναι τέλεια σε κάθε τομέα, ακόμα και για έναν “βαμμένο” φαν. Εκτός της σχετικά απλής πλοκής, μέσα στο τόσο μεγάλο βασικό καστ, κάποιος από τους ηθοποιούς βρέθηκε άτυχος. Αναφέρομαι, φυσικά, στον Jeremy Renner, που πριν από τους Avengers τον είδαμε σε ένα πολύ σύντομο cameo στο πρώτο THOR. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας υπό την επήρεια του Loki, οπότε δεν είχαμε την ευκαιρία να τον μάθουμε καλύτερα (στο AGE OF ULTRON, o Whedon επανόρθωσε). Κατά τα άλλα, υπάρχει σχετική ισορροπία στο screen time όλων των υπόλοιπων Εκδικητών, με έμφαση στον παραδοσιακό αρχηγό της ομάδας (Captain America) και στον πιο εμπορικό σταρ της Marvel (Iron Man).

Η ταινία ήταν τόσο επιτυχημένη (1,5 δις στο παγκόσμιο box office, καθιστώντας την 3η στην ανάλογη κατάταξη – για τρία χρόνια) που πυροδότησε την μανία του Χόλιγουντ με τα shared cinematic universes και η Marvel εδραιώθηκε ως γίγαντας της κινηματογραφικής αγοράς, καθώς πλέον το όνομα της είναι αρκετό για να πείσει πολλούς να δουν ακόμη και τις ταινίες με τα πιο περίεργα concepts. Προσωπικά, θεωρώ ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες μεταφορές των χάρτινων ηρώων που αγαπάμε. Δεν ντρέπεται για τις πηγές της, κατάφερε να μεταφέρει το πνεύμα των αντίστοιχων χαρακτήρων και των ιστοριών, συνδυάζει χιούμορ, δράση και characterization αρμονικά, και έδωσε στον κόσμο μερικές πολύ εμβληματικές ατάκες. Ήταν η απόδειξη ότι η Marvel μετέφερε τη φόρμουλα του ενιαίου σύμπαντος των comics στην μεγάλη οθόνη, με τεράστια επιτυχία.