Comicdom Con Athens 2016

Photo Extravaganza!

Μπαίνοντας θριαμβευτικά στη δεύτερη δεκαετία του, το Comicdom Con Athens ανανέωσε το ραντεβού του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και επεκτάθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, μεταμορφώνοντας μια ολόκληρη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, με δράσεις, εκδηλώσεις, αλλά και συναρπαστικά street events.

Το Comicdom Con Athens 2016 επισκέφθηκαν περισσότερα άτομα από κάθε άλλη παρόμοια διοργάνωση (οι επισκέπτες του ξεπέρασαν φέτος τους 13.000), ενώ το πρόγραμμά του ήταν αποδεδειγμένα το μεγαλύτερο και πλουσιότερο από κάθε άλλη αντίστοιχη διοργάνωση, με πλήθος events και προβολών, δύο διεθνείς εκθέσεις, και τη μεγαλύτερη ελληνική έκθεση, με περισσότερους από 50 δημιουργούς.

Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο, στο Comicdom Con Athens 2016, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών εκδόσεων συντονίστηκε ώστε να συμπέσει με τις ημερομηνίες του, ενώ οι πλήρως εξοπλισμένοι χώροι του υποδέχθηκαν κάθε είδους events, προβολές, σεμινάρια και εκθέσεις, τον υπερδημοφιλή διαγωνισμό Comicdom Cosplay (προκριματικό του EuroCosplay), καθώς και τα μοναδικά Ελληνικά Βραβεία Κόμικς! Κι όλα αυτά, πάντα με δωρεάν είσοδο.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται, πέραν πάσης αμφιβολίας, από το Photo Extravaganza που ακολουθεί (έπεται φωτογραφικό αφιέρωμα αποκλειστικά για τον διαγωνισμό Cosplay). A trip to memory lane, για όσους ήμασταν εκεί, και η απόδειξη ότι τηρούμε την υπόσχεση, η μεγάλη γιορτή των comics να είναι κάθε χρόνο μεγαλύτερη και – όσο το δυνατόν – καλύτερη. Enjoy!

Credits: Οι φωτογραφίες φέρουν στο υδατογράφημα τα ονόματα των φωτογράφων, Άκη Τριανταφύλλου και Θάνου Λεβιδιώτη. Οι φωτογραφίες χωρίς υπογραφή ανήκουν στην Κατερίνα Γαρυφαλλίδου. Για την επιλογή των φωτογραφίων και τα εισαγωγικά κείμενα, υπεύθυνοι είναι, όπως κάθε χρόνο, ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Δημήτρης Σακαρίδης.

Bazaar

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά κομιξάδικα της Αθήνας και οι περισσότερες από τις σημαντικές εκδοτικές της ελληνικής comics σκηνής, βρέθηκαν και φέτος στο Bazaar που φιλοξενήθηκε στη Γκαλερί Κένεντι και το Αίθριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, για να εκθέσουν τα προϊόντα τους και να αποδείξουν περίτρανα πως η μεγάλη γιορτή των comics δεν επηρεάζεται από την οικονομική κρίση.

Κόσμος πολύς επισκέφθηκε τα περίπτερα των καταστημάτων και εκδοτικών, θαύμασε τις νέες εκδόσεις που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο Con, αναζήτησε comics από τους αγαπημένους του Έλληνες και ξένους δημιουργούς, ψώνισε, και γενικά πέρασε υπέροχα στο, όπως πάντα, πιο “γεμάτο” και ζωηρό venue του φεστιβάλ!

Στο φετινό Bazaar του Comicdom Con Athens, φιλοξενήθηκαν τα καταστήματα Comicworld, Jemma Books & Comics, Star Comics και Tilt, οι εκδοτικές Anubis, Comicdom Press, Giganto Books, Inkpress Κορμοράνος, Jemma Press, Propaganda Channel, Webcomics, Εκδόσεις Seλιni και Ένατη Διάσταση, το K-Art Studio με τις υπέροχες δημιουργίες του, και φυσικά η ΙΟΝ με το SoComic, που εκτός από υποστήριξη στο φεστιβάλ, προσφέρουν πεδίο έκφρασης σε δεκάδες Έλληνες δημιουργούς, αλλά και άφθονες σοκοφρέτες στους επισκέπτες!

Εκθέσεις

Στην καθιερωμένη διεθνή μας έκθεση, που φιλοξενήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στη Γκαλερί Γκίκα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, παρουσιάσαμε φέτος, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, την έκθεση Manga Pioneers, με τριάντα σελίδες από έργα των Hideko Mizuno και Hiroshi Hirata, δύο mangaka, οι οποίοι δικαίως φέρουν τον τίτλο των “Manga Pioneers”. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, και σε συνεργασία με το Kyoto Seika University International Manga Research Center και το Kyoto International Manga Museum.

Παράλληλα, εντάξαμε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, μια ελληνική έκθεση, την ιστορική έκθεση comics και εικονογράφησης, Εν Αιθρία 7, συγκεντρώνοντας 44 αδημοσίευτα έργα, περισσότερων από 50 καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες δημιουργούς. Η Εν Αιθρία 7 φιλοξενήθηκε στο Café Paris-Athènes του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, όπου και παρέμεινε μέχρι και το Σάββατο 23 Απριλίου.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοξένησε και την ατομική έκθεση του τιμώμενου καλλιτέχνη της φετινής διοργάνωσης, Τόμεκ Γιοβάνη, ενώ στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, η έκθεση Ανοιχτά Σύνορα ένωσε καλλιτέχνες και από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Events

Από την γεμάτη επισήμους Τελετή Έναρξης του φεστιβάλ και τη “σταθερή αξία” της Παρουσίασης Νέων Εκδόσεων, στο εξαιρετικό Masterclass του Τάσου Αποστολίδη και τα πάντα συναρπαστικά Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, και από τους υπερήρωες της Microsoft και τα παιδικά εργαστήρια Γράφοντας Με Εικόνες, στο εντυπωσιακό sketch event Drawing (Out) The Dead, οι επισκέπτες του Comicdom Con Athens 2016 είχαν πάντα κάτι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν!

Artists Alley

Εδώ και χρόνια, ο 3ος όροφος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης φιλοξενούσε τον πυρήνα δημιουργικότητας των Αυτοεκδόσεων. Με τη μεταφορά τους στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ο χώρος μετατράπηκε σε ένα εξίσου ζωντανό και δημιουργικό Artists Alley, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους, παρουσιάζοντας νέες αλλά και παλαιότερες δουλειές τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Για τρεις ημέρες, το Artists Alley πλημμύρισε από το ταλέντο των καλλιτεχνών, Γιώργου Γούση, DaNi, Σπύρου Δερβενιώτη, Μιχάλη Διαλυνά, Έκτορα, Πάνου Καμουλάκου, Γιώργου Κομιώτη, Ευγενίας Κουμάκη, Μάνου Λαγουβάρδου, Άρη Λάμπου, Λευτέρη Μαυρογιάννη, Τάσου Μαραγκού (Tasmar), Όθωνα Νικολαϊδη, Δημοσθένη Παπαμάρκου, Γιάννη Ρουμπούλια, Δημήτρη Σαββαϊδη, Τόμεκ, Χρήστου Σταμπουλή και Κώστα Φραγκιαδάκη.

Signings

Μία από τις πιο “geekικες” απολαύσεις του Comicdom Con Athens, αλλά και όλων των φεστιβάλ comics γενικότερα, είναι η δυνατότητα των fans και αναγνωστών να βρεθούν face to face με τους αγαπημένους τους δημιουργούς, να συνομιλήσουν μαζί τους και να μαζέψουν αυτόγραφα και σκιτσάκια!

Είτε πρόκειται για τους διεθνείς προσκεκλημένους της εκδήλωσης, που υπέγραφαν μετά τα Q&A τους στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και το Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, είτε για κάποιους από τους δεκάδες Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι περάσαν αρκετές ώρες στα περίπτερα των καταστημάτων και των εκδοτικών, οι “autograph & sketch hunters” που επισκέφθηκαν το Comicdom Con Athens 2016 σίγουρα είχαν πολλές αφορμές να σταθούν υπομονετικά σε ουρές…

Q&A + Panels

Το Comicdom Con Athens 2016 είχε ένα από τα πλουσιότερα προγράμματα ανοιχτών συζητήσεων, debates, και Q&A sessions. Οι διεθνείς προσκεκλημένοι του φεστιβάλ μίλησαν για τη δουλειά τους και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού, ενώ το πρόγραμμα των panels περιλάμβανε θέματα που κυμαίνονταν από την ελληνική σκηνή των αυτοεκδόσεων και τις δυσκολίες (ή ευκολίες) του να φτιάχνεις comic strips, μέχρι την Ιστορία των ελληνικών comics και τη σύγκριση των σύγχρονων υπερηρωικών comics με τα παλιότερα.

Εκτός όλων αυτών, βέβαια, μπήκαμε και στη διαδικασία να αποπειραθούμε να απαντήσουμε στο προαιώνιο ερώτημα: Batman ή Superman;, με τη μόνη σωστή απάντηση, φυσικά, να είναι “και οι δύο”!

Αυτοεκδόσεις

Κάθε φορά που ένα φεστιβάλ δοκιμάζει κάτι καινούριο, υπάρχει η δικαιολογημένη αμφιβολία για το αν αυτό θα λειτουργήσει. Μεταφέροντας τον πυρήνα δημιουργικότητας των Αυτοεκδόσεων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, πήραμε ένα ρίσκο που, αν κρίνουμε από το feedback δημιουργών και επισκεπτών, ήταν τελικώς ένα σίγουρο στοίχημα! Με θέα, από τη μία, τον υπέροχο κήπο του Ινστιτούτου, και από την άλλη, εκείνον της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, οι Έλληνες “φανζινάδες” φαίνεται πως βρήκαν τον ιδανικό χώρο τους!

Workshops

Αν η σχέση σας με τα comics ξεπερνάει αυτή του απλού αναγνώστη ή συλλέκτη, και ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πως δημιουργούνται και να εξερευνήσετε τεχνικές σεναρίου και εικονογράφησης (και όχι μόνο!), τότε τα Workshops του Comicdom Con Athens είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε! Οι διεθνείς προσκεκλημένοι του φεστιβάλ, αλλά και Έλληνες δημιουργοί και ακαδημαϊκοί, μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες, tips και μυστικά, με όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τα εργαστήριά τους, στους άριστα εξοπλισμένους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Street

Ένα μεγάλο banner επί της οδού Ακαδημίας, καλωσορίζει τους επισκέπτες στην πραγματικά μεγάλη γιορτή των comics. Banners με δημοφιλή κομιξικά mottos, καθοδηγούν τον κόσμο, ενώνοντας τη διαδρομή από τη Σόλωνος (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων), στη Μασσαλίας (Ελληνοαμερικανική Ένωση) και από εκεί, στη Διδότου και τη Σίνα (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).

Cosplayers επεμβαίνουν στο αστικό τοπίο, με χρώμα, δημιουργικότητα, φαντασία και φυσικά acting. Οι τεράστιες ουρές, ώρες πριν την έναρξη του Διαγωνισμού Cosplay, δεν παύουν να εντυπωσιάζουν ακόμη και τους εξοικειωμένους με το φαινόμενο. Η Fantasy Choir μας ταξιδεύει ηχητικά, μέσω της πολυφωνικής μουσικής, με ένα ρεπερτόριο παρμένο αποκλειστικά από έργα φαντασίας. Πιτσιρίκια μένουν αποσβολωμένα από τις Kamishibai διηγήσεις της Βασιλείας Βαξεβάνη, ενώ το τριήμερο κλείνει με τις rock μουσικές επιλογές του παραγωγού του Red FM 96,3, Γιώργου Αποστόλου.

Η γειτονιά της Νεάπολης θα θυμάται για καιρό τη γιορτή των comics! (Αναμφίβολα μέχρι… την επόμενη!)

Random Photos

Όσα δεν χώρεσαν στις άλλες κατηγορίες, είναι μια κατηγορία από μόνα τους! Εμπορικοί συνεργάτες, εταιρικοί υπερήρωες, banners που καλωσορίζουν και καθοδηγούν, και, φυσικά, οι υπέροχοι εθελοντές μας, κάποιοι από αυτούς φίλοι και πολύτιμοι συνεργάτες εδώ και χρόνια. Η προσφορά τους και η υποστήριξή σας είναι η καύσιμη ύλη που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε.

Να ‘μαστε όλοι καλά, και ραντεβού στο Comicdom Con Athens 2017!