Previews Picks

September 2016

To PREVIEWS του Σεπτεμβρίου έχει μεγάλη παράδοση στις αρκετές και καλές επιλογές και στους δύο τομείς των εκδόσεων. Έτσι και φέτος, οι μπλε και οι πράσινες σελίδες του καταλόγου της Diamond παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον, όπως μπορούν να πιστοποιήσουν και οι δύο άνθρωποι που ανέλαβαν να τις ξεφυλλίσουν και να σας παρουσιάσουν τις προτάσεις τους: οι Δημήτρης Σακαρίδης και Γιώργος Χατζηκωστής.

Blue Pages

Και να που το έφερε πάλι η μοίρα – και ο προγραμματισμός του Comicdom.gr – να γράψω για τις “μπλε σελίδες” του καταλόγου της Diamond. Ειλικρινά σας το λέω, θα πήγαινα να διαμαρτυρηθώ στους αρχισυντάκτες του site, αν δεν ήμουν ένας από αυτούς.

Τέλος πάντων, επειδή μου αρέσει να προειδοποιώ τους αναγνώστες, here’s the disclaimer: αν είστε υπερβολικά ευαίσθητοι με πιθανά (έως βέβαια) αρνητικά σχόλια για πράγματα όπως τα comics και οι πρακτικές της Marvel, το έργο και την προσωπικότητα Βρετανών συγγραφέων που ονομάζονται Neil ή/και Alan και το γενικότερο status του αμερικανικού mainstream, καλύτερα να περάσετε κατευθείαν στα “πράσινα” picks του Γιώργου Χατζηκωστή που σίγουρα θα έχουν λιγότερη γκρίνια και μιζέρια από τις δικές μου “επιλογές”…

IVX #0

$4.99 page M1 Marvel Comics

Οι πάλαι ποτέ κραταιοί X-Men έχουν καταντήσει να αποτελούν παρτενέρ των “καινούργιο κοσκινάκι μου” Inhumans (όσο και αν προσπαθεί το House Of Recycled Ideas, κανείς δεν πρόκειται να τους πάρει στα σοβαρά), σε κάτι το οποίο διαφημίζεται ως mega-event.

Το σενάριο γράφει ο Charles Soule, για τον οποίο δεν έχω τίποτα να πω (ούτε καλό ούτε κακό), ενώ για το artwork υπεύθυνος είναι ο Ken Rocafort, που κάποτε είχε δώσει πολύ μεγαλύτερες υποσχέσεις από αυτές που τελικά εκπλήρωσε.

Avengers #1

$4.99 page M2 Marvel Comics

Σύμφωνα με μια πολύ πρόχειρη έρευνα που έκανα, αυτό είναι μόλις το έκτο AVENGERS #1. Λίγα, αν συγκριθούν με τα επτά που έχει ήδη ο Captain America (τα οποία, ας μην κοροϊδευόμαστε, σύντομα θα γίνουν οκτώ – the title is ripe for yet another renumbering!), αλλά μάλλον περισσότερα από αυτά του Iron Man και του Thor. Ίσως. Για να είμαι ειλικρινής, βαρέθηκα να συνεχίσω την έρευνα!

Anyway, αν εξακολουθείτε να έχετε εμπιστοσύνη στις συγγραφικές ικανότητες του Mark Waid (γιατί, αλήθεια;), μπορείτε να αγοράσετε αυτό το τεύχος και μετά να μου πείτε και μένα αν σας άρεσε. Ο σχεδιαστής Mike Del Mundo μου φαίνεται εντελώς ακατάλληλος για υπερηρωικά comics, but what do I know…

Invincible Iron Man #1

$3.99 page M4 Marvel Comics

Μετράει αυτό ως καινούργιο #1 του Iron Man; Μήπως πρέπει να ξαναπιάσω την έρευνα που παράτησα πριν λίγο; Μπαααα…

Απ’ ότι βλέπω στο solicitation, ο Iron Man σε αυτή τη σειρά θα είναι η έφηβη αφροαμερικανή Riri Williams. Το οποίο σημαίνει πως, μετά τις λέξεις “guy” και “dude”, πλέον μοιραζόμαστε και τη λέξη “man” με το γυναικείο φύλο. Ή μπορεί η επιλογή του ονόματος να σχετίζεται με κάποιο plot point που δεν γνωρίζω και πιθανότατα δεν θα μάθω ποτέ.

The Unworthy Thor #1

$3.99 page M6 Marvel Comics

Νομίζαμε πως η γελοιότητα με τα επίθετα που προηγούνται των υπερηρωικών ονομάτων στους τίτλους των comics είχε φτάσει στο peak της με το AVENGING SPIDER-MAN. Μετά ήρθε το INDESTRUCTIBLE HULK και καταλάβαμε πως δεν είχαμε δει τίποτα ακόμα, κάτι που επικυρώθηκε πανηγυρικά με το INTERNATIONAL IRON MAN.

Ε, τώρα έχουμε και τον “Ανάξιο” Thor, που (προσωρινά τουλάχιστον) παίρνει το βραβείο!

Ο Jason Aaron, βέβαια, είναι ένας αρκετά καλός συγγραφέας, ενώ ο Olivier Coipel είναι πραγματικά εξαιρετικός σχεδιαστής, αλλά πραγματικά δε νομίζω πως μπορώ να αγοράσω έναν τίτλο που λέγεται UNWORTHY THOR. (Ποιόν κοροϊδεύω; Δε θα αγόραζα κανέναν τίτλο της Marvel, μετά το Marvel Now!, έτσι κι αλλιώς)

Amazing Spider-Man: Renew Your Vows #1

$3.99 page M24 Marvel Comics

OK, το παίρνω πίσω! Γιατί αυτό λέω να το αγοράσω!

Ο Gerry Conway είναι ένας πραγματικός θρύλος των comics και έχει γράψει μερικές από τις καλύτερες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Web-Slinger της Marvel. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι άκουσα πολύ καλά πράγματα για το CARNAGE, που επίσης γράφει ο Conway (και το οποίο δεν γνώριζα καν ότι υπάρχει μέχρι πριν λίγες μέρες), και το ότι ο Ryan Stegman είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων σχεδιαστής, με οδηγούν στο να δώσω για πρώτη φορά λεφτά στην Marvel εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Ether #1 (of 5)

$3.99 page 47 Dark Horse Comics

Μεταξύ μας, τα περισσότερα από τα comics που γράφει ο Matt Kindt τα τελευταία χρόνια δε μου αρέσουν ιδιαίτερα. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αρκετές φορές δεν τα καταλαβαίνω καν! Επίσης, το tagline “Can science solve murder by magic?” μου ακούγεται εντελώς ηλίθιο.

That said, το artwork του David Rubin (τον οποίο δεν γνωρίζω) φαίνεται πολύ όμορφο, ενώ έχω και μία περίεργη αίσθηση ότι πρέπει να στηρίζω τις προσπάθειες της Dark  Ηorse, αν δε θέλω τα τριακοστά της γενέθλια να είναι τα τελευταία “στρογγυλά” (κάτι που με οδήγησε στο να αγοράσω comics όπως το ανεκδίηγητο BLACK HAMMER, το οποίο άρεσε πολύ περισσότερο στον Αντώνη Αντωνιάδη, από ότι σε μένα). Θα το πάρω, αν και υποψιάζομαι ήδη την κατάληξη…

Forbidden Brides Of The Faceless Slaves In The Secret House Of The Night Of Dread Desire

$17.99 page 51 Dark Horse Comics

Εναλλακτικός τίτλος: “How Pretentious Can You Get If You Are An Acclaimed Writer With Passionate Followers Who Think Your Farts Smell Like Roses”.

Ή, εν συντομία, “δεν μας χέζεις, ρε Neil Gaiman;”.

Ο Shane Oakley είναι αρκετά καλός σχεδιαστής, αλλά πραγματικά ο Gaiman αρχίζει σιγά-σιγά να μου φαίνεται πιο ανυπόφορος και από τον γνωστό γενειοφόρο ερημίτη.

Mother Panic #1

$3.99 page 78 DC Comics (Young Animal)

Ο βασικός λόγος που σκέφτομαι να αγοράσω αυτό το comic είναι ο σχεδιαστής, Tommy Lee Edwards, ο οποίος πάντα κάνει εξαιρετικές δουλειές. Τη Jody Houser, που υπογράφει το σενάριο, ομολογώ πως δεν την γνωρίζω. Το μόνο που ξέρω για αυτήν είναι πως έχει γράψει τις δύο σειρές FAITH της Valiant (δεν τις έχω διαβάσει ακόμα… έχω μείνει λίγο πίσω!), οι οποίες έλαβαν εξαιρετικές κριτικές.

Με μια ανερχόμενη συγγραφέα και έναν θαυμάσιο βετεράνο σχεδιαστή, νομίζω πως μπορώ να παραβλέψω τη χρήση της λέξης “celebutante”, με την οποία περιγράφεται η πρωταγωνίστρια του comic στο solicitation. Για λίγο, τουλάχιστον.

Catwoman: Election Night #1

$4.99 page 114 DC Comics

Η Gotham City έχει δημοτικές εκλογές, αλλά η Catwoman έχει άλλα πράγματα να ασχοληθεί. Μέχρι τη στιγμή που κάτι την πείθει να αλλάξει γνώμη και αποφασίζει να εμπλακεί στη διαδικασία. Πώς; Θα μάθουμε μόλις διαβάσουμε το one-shot, φαντάζομαι.

Η DC αποφασίζει να ανέβει στο εκλογικό κύμα που σαρώνει τις ΗΠΑ, σε μια ιστορία την οποία γράφει η Meredith Finch και σχεδιάζει ο Shane Davis. Εγώ θα το πάρω, γιατί είμαι πολύ πιο ελαστικός απέναντι στα one-shots σε σχέση με τους ongoing τίτλους.

New Talent Showcase #1

$7.99 page 121 DC Comics

Ορισμένοι από τους απόφοιτους του DC Talent Development workshop γράφουν τις ιστορίες αυτού εδώ του one-shot, το οποίο έχει το potential να είναι από εξαιρετικά ενδιαφέρον έως η πατάτα της χρονιάς. Μεταξύ μας, το μόνο όνομα που μου λέει κατι είναι αυτό της Joëlle Jones, αλλά εύχομαι ειλικρινά να υπάρξουν και αρκετοί ακόμα που θα με αναγκάσουν να τους μάθω (κατά προτίμηση, for the right reasons!).

Στο σχέδιο, υπάρχουν κάποια αρκετά καλά ονόματα, όπως οι Juan Ferreyra, Sonny Liew και David Messina, ενώ το εξώφυλλο έχει σχεδιάσει ο Klaus Janson, για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω.

Batman/TMNT Adventures #1 (of 6)

$3.99 page 154 IDW Publishing

Ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων, Batman, μαζί με τους αγαπημένους μικρών και (παραδόξως) μεγάλων, Ninja Turtles, σε ένα limited series, που λογικά θα προσπαθήσει να έχει τον “αέρα” των θρυλικών BATMAN ADVENTURES σειρών, αλλά επίσης λογικά, δύσκολα θα τα καταφέρει.

Αν είστε fans των χαρακτήρων (που, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οι περισσότεροι είστε!), να το πάρετε. Πολύ καλό μάλλον δε θα είναι, αλλά ο fanboyισμός σας συνήθως συγχωρεί πολύ χειρότερα από αυτό.

A.D.: After Death #1 (of 3)

$5.99 page 194 Image Comics

Το παρόν comic αποτελεί συνεργασία δύο πολύ μεγάλων ονομάτων των αμερικανικών comics του σήμερα, του Scott Snyder και του Jeff Lemire, οπότε η επιτυχία μοιάζει σχεδόν εγγυημένη. Εξασφαλισμένες καλές πωλήσεις, κριτικές που θα ξεχειλίζουν από επαίνους και υπερθετικά, ενώ θα μπορούσαμε από τώρα να στοιχηματίσουμε πως θα έχει και τουλάχιστον 3-4 υποψηφιότητες στα επόμενα Eisner Awards.

Βέβαια, προσωπικά θεωρώ τον Snyder τρομερά υπερτιμημένο συγγραφέα (κακός δεν είναι, αλλά δε μπορώ να κατανοήσω τον χαμό που έχει γίνει), ενώ το artwork του Lemire μου φαίνεται απλά κακό. Αλλά, επειδή ξέρω πως τα γούστα μου στο αμερικανικό mainstream δε συμβαδίζουν με αυτά των περισσότερων ανθρώπων, καλά θα κάνετε να το πάρετε. Λογικά θα σας αρέσει.

Frontier #1

$4.99 page 196 Image Comics

Και, μιλώντας για τα προσωπικά μου γούστα που διαφέρουν από αυτά της πλειονότητας των αναγνωστών, φτάνουμε στο πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτού. Πραγματικά, ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΒΡΙΣΚΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟΝ JONATHAN HICKMAN!

Εξυπνάκιας, αδικαιολόγητα πολύπλοκος, αλλά και ενοχλητικά επεξηγηματικός (συνήθως μέσω κουραστικού exposition), προσπαθεί υπερβολικά να το παίξει cool και ψαγμένος, και πάσχει από παντελή έλλειψη δομής, συνοχής και γνώσης των βασικών του σεναρίου. Θέλει να πείσει τους αναγνώστες του ότι τους θεωρεί “πιο έξυπνους από το μέσο όρο”, ενώ παράλληλα τους συμπεριφέρεται σαν παιδιά δημοτικού που χρειάζεται να τους τα κάνουν όλα νιανιά για να τα χωνέψουν.

Σαν αρρωστημένο υβρίδιο Chris Nolan και Jason Reitman. Και όλα αυτά με artwork που μοιάζει να ντρέπεται να παραδεχθεί ότι εικονογραφεί ιστορία comics.

Σίχαμα.

Mayday #1 (of 5)

$3.99 page 198 Image Comics

Η Alex De Campi έχει γράψει ένα από τα καλύτερα comics του τρέχοντος αιώνα, το αριστουργηματικό SMOKE, σε σχέδιο του υπέροχου Igor Kordey.

Δυστυχώς, δεν έχει κάνει τίποτε άλλο που να πλησιάζει έστω και ελάχιστα σε αυτό το επίπεδο, αλλά η πιθανότητα και μόνο να το καταφέρει κάποια στιγμή ξανά στο μέλλον με κάνει να νιώθω υποχρεωμένος να διαβάζω κάθε νέα της δουλειά.

Το artwork των Tony Parker (φαντάζομαι όχι αυτός των San Antonio Spurs) και Blond (I’m guessing it’s a nickname) φαίνεται εξαιρετικό, οπότε ακόμη και αν η ιστορία είναι μέτρια, τουλάχιστον θα είναι όμορφα σχεδιασμένη…

Green Pages

Πραγματικά, δεν έχω ιδέα τι μπορεί να έγραψε ο Δημήτρης Σακαρίδης και κυρίως πόσο να γκρίνιαξε, αλλά ελπίζω να είσαστε ακόμα εδώ μαζί μας! Προχωράμε στο πιο ενδιαφέρον τμήμα του καταλόγου του PREVIEWS, τις πράσινες σελίδες, που ως συνήθως, έχουν και τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές, για όλα τα γούστα.

Motor Girl #1

$3.99 page 236 PublisherAbstract Studios

Όπως μας έχει συνηθίσει ο κορυφαίος Terry Moore, σχεδόν αμέσως μετά την λήξη του ενός project του γίνεται η ανακοίνωση για το επόμενο, με την διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα έργα του, να είναι άμεσα αντιληπτή. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μηχανικό, που προσελκύει ένα ιδιαίτερο πελατολόγιο, από άλλους πλανήτες. Το σχέδιο του Moore μπορώ να υποθέσω ότι παραμένει υπέροχο, αναμένω να δω και την ιστορία. Για όσους έχασαν το RACHEL RISING, το προηγούμενο comic του δημιουργού, στην ίδια σελίδα μπορείτε να βρείτε το 900 σελίδων omnibus, σε συμφέρουσα τιμή.

Grand Passion #1 (of 5)

$3.99 page 324 PublisherDynamite Entertainment

Θεωρώ τον James Robinson ένα σχετικά άνισο συγγραφέα. Τα GOLDEN AGE και STARMAN τα συγκαταλέγω μεταξύ των κορυφαίων comics της δεκαετίας του ’90,. Έκτοτε, όμως, ό,τι και αν έχω διαβάσει που να φέρει την υπογραφή του, αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μου. Στο GRAND PASSION θέλει να αναμείξει έγκλημα και πάθος, σε συνεργασία με τον αρκετά φωτορεαλιστικής προσέγγισης Tom Feister. Θα του δώσετε μια ευκαιρία;

Seth’s Dominion

$29.95 page 352 PublisherDrawn & Quarterly

Από όσο μπορώ να καταλάβω από το solicitation, η παρούσα έκδοση δεν είναι comic, αλλά λειτουργεί ως συνοδευτικό μιας ταινίας με θέμα την ζωή του Καναδού cartoonist, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων δείγματα του έργου του. Φαντάζομαι ότι όλα αυτά αφορούν τους φανατικούς με το έργο του Seth. Για τους υπόλοιπους, στον τομέα της Drawn & Quarterly, μπορείτε να βρείτε πολλά άλλα comics του διαθέσιμα αυτόν τον μήνα, ιδανικά για μια πρώτη γνωριμία.

Love In Vain: Robert Johnson 1911-1938 GN

$29.95 page 357 PublisherFaber & Faber

Ένα graphic novel αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου bluesman Robert Johnson, που για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγω δεν είναι διαθέσιμο εκτός των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να το αφήσω εκτός των προτάσεων μου. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να κινήσουν άκρες.

Turn Loose Our Death Rays And Kill Them All!: The Complete Works Of Fletcher Hanks

$49.99 page 358 PublisherFantagraphics Books

Το συνολικό έργο που άφησε ο cult cartoonist Fletcher Hanks ήταν ήδη διαθέσιμο σε δυο softcover, γεγονός που δεν απέτρεψε την Fantagraphics από την έκδοση αυτού το hardcover, με την πρόφαση του “complete works” στον τίτλο. Στις σελίδες του θα βρείτε παραληρηματικά Golden Age comics με superheroes και ήρωες δράσης, προϊόντα της φαντασίας ενός ανθρώπου που είχε πολλά θέματα. Πιθανότατα δεν κάθονται εύκολα σε μάτια που έχουν συνηθίσει πιο σύγχρονες προσεγγίσεις σε σχέδιο και ιστορίες, παρόλα αυτά αξίζουν τον χρόνο πάσης φύσεως περίεργων.

Cosplayers X-Mas Special

$4.99 page 358 PublisherFantagraphics Books

Cosplayers, χριστουγεννιάτικες αγορές, Dash Shaw, one-shot επιτυχημένης σειράς, βολική τιμή.

Δεν το λες και άσχημο.

Motro #1

$3.99 page 392 PublisherOni Press

Τον καλεσμένο του Comicdom Con Athens 2015, Ulises Farinas, τον θυμάστε; Αν όχι, το καινούριο του comic που μπλέκει post-apocalyptic περιβάλλον, μηχανές, μαγεία, προφητείες και πεπρωμένα, ίσως να σας βοηθήσει.

Το preview με το υπέροχο σχέδιο μείωσε τις αντιστάσεις μου.

Ravina The Witch

$24.99 page 424 PublisherTitan Comics

Τη Junko Mizuno ομολογώ ότι δεν τη γνώριζα, αλλά ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο αυτού του μήνα, δεν μπόρεσα να αγνοήσω αυτό το solicitation. Δεν πρόκειται για comic, αλλά για illustrated ιστορία, με το σχέδιο της Mizuno να ακολουθεί μια προσέγγιση συνδυασμού του τρομακτικού και το χαριτωμένο, μέσα από ένα ψυχεδελικό πρίσμα, υπηρετώντας μια αντίστοιχου ύφους ιστορία.