The Lego Batman Movie

Διασκεδαστικό, αν και δεν πήγε όσο μακριά μπορούσε...

Πήγα να δω το THE LEGO BATMAN MOVIE, και μάλιστα αυτή τη φορά κατάφερα κιόλας να βρω φίλους να έρθουν μαζί μου στο σινεμά, γιατί στις εποχές του THE LEGO MOVIE, κανείς δεν πίστευε ότι η ταινία θα άξιζε. Αυτή τη φορά, λοιπόν, κάθισα μπροστά στη μεγάλη οθόνη όχι μόνο με παρέα, αλλά και με προσδοκίες.

Προσοχή, όμως! Το THE LEGO BATMAN MOVIE δεν είναι, σε καμία περίπτωση, συνέχεια του THE LEGO MOVIE, και θα έλεγα ότι δεν πρόκειται καν για spin-off του χαρακτήρα του Batman που γνωρίσαμε το 2014. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Gotham (duh) και δεν έχουμε την παραμικρή επαφή με τους χαρακτήρες Emmet, ή Wyldstyle, ή εκείνον τον σχιζοφρενή καλό μπάτσο-κακό μπάτσο.

Στην ταινία, συναντάμε τον Batman ως ένα τύπο ύπερ-μοναχικό και απίστευτα ψώνιο. Τραυματισμένος από το θάνατο των γονιών του, δεν τολμά να συνεργαστεί με κανέναν, υποτιμά τους πάντες και δεν σταματά να παινεύει τους κοιλιακούς του. Όταν, όμως, ο Joker προσπαθήσει να του αποδείξει ότι είναι ο νούμερο ένα εχθρός του (κι όχι κανένας της πλέμπας), ο ήρωάς μας θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια. Ή έστω, τουλάχιστον, να πάρει κοντά του τον πιο γλυκούλικο Robin που έχει υπάρξει, να αναγνωρίσει την αξία της απίθανης Barbara Gordon, και να δεχτεί τον Alfred ως πατρική φιγούρα.

Η ταινία ήταν αστεία, και πέρασα καλά. Είχε πολλές έξυπνες ατάκες, και αμέτρητο fan service από παλιές ταινίες του Batman, αλλά και από το γενικότερο σύμπαν της DC. Φαντάζομαι ότι αν εγώ, που δεν πολυπαρακολουθώ τη mainstream σκηνή, καταλαβαίνω τις αναφορές, ένα πιο ενημερωμένο κοινό πρέπει να ξελιγώνεται μπροστά σε όλα τα easter eggs.

Από την άλλη, παρά τις ωραίες εκπλήξεις, η ταινία και το χιούμορ της άρχισαν να γίνονται λίιιγο προβλέψιμα μετά το πρώτο μισάωρο. Επίσης, το THE LEGO BATMAN MOVIE είναι ένα έργο που στόχος του είναι να παίξει με τα κλισέ του action comic movie. Δυστυχώς, όμως, αν και αυτό το επιτυγχάνεται εν μέρει, η ταινία παραμένει ένα μεγάλο κλισέ. Θέλω να πω, ναι μεν παρωδεί τα mainstream films, αλλά παρ’ όλα αυτά, κλείνει με τον Batman να έχει βρει επιτέλους την οικογένεια που έψαχνε. Και δεν λέω, δεν έχω τίποτα κατά των happy endings, αλλά πιστεύω πως μία παρωδία πρέπει να διαλύει κάθε κλισέ και κανόνα, και όχι απλώς να γελάει μαζί τους, παραμένοντας όμως στον κύκλο τους.

“τι εννοείς δεν είμαι ο χειρότερος εχθρός σου;”

Τώρα, όσον αφορά στο animation, τα LEGO MOVIES με αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Όλη η ταινία είναι σε 3D, αλλά οι δημιουργοί διαγράφουν frames, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει την “άγαρμπη” αίσθηση του stop motion. Γενικά, βρίσκω ευφυή τη χρήση lego για τα διάφορα special effects, όπως τα τουβλάκια-φλόγες που χρησιμοποιούνται για τις εκρήξεις. Το σύνολο είναι υπέροχο και πολύ πιστό στο σύμπαν των lego. Από την άλλη, το film καταλήγει αρκετά επιληπτικό, με υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες και εξαιρετικά πλούσια ντεκόρ. Το ίδιο πράγμα είχα παρατηρήσει και στο THE LEGO MOVIE, αλλά πλέον, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην Gotham, πιστεύω ότι η ταινία θα μπορούσε να είχε κρατήσει ορισμένα πλάνα λίγο πιο σκοτεινά και μινιμαλιστικά.

Το THE LEGO BATMAN MOVIE είναι μια διασκεδαστική ταινία, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι δεν πήγε όσο μακριά θα μπορούσε. Σας την προτείνω, φυσικά, αλλά δεν μπορώ να μη σκέφτομαι πόσο καλύτερο θα ήταν το αποτέλεσμα, αν απευθυνόταν σε πιο ενήλικο κοινό και άφηνε τα κλισέ και τα ηθικά μηνύματα στην άκρη.