The Ultimates Vol. 1

Κυνικό. Πομπώδες. Μιλιταριστικό. Διασκεδαστικό.

Ιστορία

Αδιανόητο να μείνει άπραγη η Αμερικάνικη κυβέρνηση, μετά την εμφάνιση ανθρώπων με υπερδυνάμεις, ειδικά όταν πολλοί από αυτούς είναι δυνητικά επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Ο Nick Fury της διεθνούς ειρηνευτικής οργάνωσης S.H.I.E.L.D., αναλαμβάνει την ηγεσία μιας ομάδας, που αποτελείται από τους Tony Stark, Hank και Janet Pym, και Bruce Banner, με τους τελευταίους να αποτελούν τον επιστημονικό πυρήνα ενός εγχειρήματος που θέλει να ανακατασκευάσει το super soldier serum, υπεύθυνο για την δημιουργία του Captain America κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα στη δημιουργία νέων super soldiers, αποτελούν τροχοπέδη για τη δημόσια εικόνα της ομάδας, μέχρι τη θαυματουργή επιστροφή του Captain America στον 21ο Αιώνα, και την άμεση εξαργύρωση σε άνοδο δημοτικότητας της ομάδας. Όμως, εξακολουθεί να λείπει το γεγονός αυτό που θα δώσει την εικόνα ασφάλειας που πρέπει να προσφέρει ένας τόσο ισχυρός οργανισμός. Και αυτό θα έρθει με έναν ανορθόδοξο τρόπο…

Επίσης, μήπως αυτός ο Νορβηγός, που ισχυρίζεται ότι είναι ο Thor, είναι όντως ο Θεός του Κεραυνού, ή απλά χρειάζεται ψυχιατρική φροντίδα; Και ποιά είναι η σχέση του Γ’ Ράιχ με έναν εξωγήινο πολιτισμό;

Τι Μας Άρεσε

Το THE ULTIMATES είναι ένα τόσο, μα τόσο 00s superhero comic! Οι πρωταγωνιστές μόνο κατ’ ευφημισμό μπορούν να χαρακτηριστούν “υπερήρωες”, αφού αυτό που τους χαρακτηρίζει δεν είναι κάποια ανώτερη ηθική, ή διάθεση για αυτοθυσία, αλλά ένας, πολλές φορές, ψυχρός κυνισμός. Κάθε άλλο παρά ανιδιοτελείς, οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να ενταχθούν υπό έλεγχο, έναντι αμοιβής, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της κυβέρνησης και της βιομηχανίας πολέμου που υποστηρίζει. Διάχυτος ο μιλιταρισμός, μόνο διακριτικός δεν είναι..

Ultimates Volume 1

Ο Μark Millar παίρνει τους γνώριμους χαρακτήρες των Avengers, διατηρεί κάποια από τα χαρακτηριστικά τους, και τους εντάσσει σε ένα περιβάλλον που, αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “ρεαλιστικό”, σίγουρα είναι φορέας πολλών στοιχείων από τον κόσμο μας. Δεν έχει καμία post-modern διάθεση να αποδημήσει την έννοια του superhero, αντιθέτως μοιάζει να απολαμβάνει κάθε στιγμή της μιλιταριστικής ονείρωξης που έπλασε, διατηρώντας μια αποστασιοποιουμένη ελαφρότητα στην εξέλιξη των καταστάσεων, προς όφελος της διασκέδασης των αναγνωστών.

Το σχέδιο του Bryan Hitch, ακολουθεί πιστά το φωτορεαλιστικό ρεύμα, εντός μιας widescreen μεγαλοπρέπειας, αποδεικνύοντας ότι ήταν ιδανική επιλογή, για ένα comic που θέλει να είναι όσο πιο εντυπωσιακό γίνεται!

Τι Μας Ενόχλησε

Οι παράγραφοι που προηγήθηκαν, μπορούν άνετα να βρίσκονται και εδώ! Πιθανόν, οι προδιαθέσεις που έχει μέσα του ο καθένας που ανοίγει τις σελίδες του πρώτου volume του THE ULTIMATES, είναι αυτές που θα αποφασίσουν για την ποιότητα του. Η γραφή του Millar μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί “δήθεν έξυπνη”, με αφορμή τον κυνισμό, τις αρκετές pop culture αναφορές που δένουν το comic με την περίοδο της κυκλοφορίας του, και φυσικά το όλο μιλιταριστικό πνεύμα. Βεβαίως, και το σχέδιο του Hitch είναι υπερβολικά φωτορεαλιστικό για το δικό του το καλό, και ανά στιγμές μοιάζει με περίτεχνη ξεπατικωτούρα, ειδικά στα πρόσωπα.

Συνολική Εκτίμηση

Από το Ultimate Universe της Marvel, αυτό το μεγάλο “What if?”, που μας άφησε πρόσφατα, τρία είναι αυτά που θεωρώ ότι αξίζει πραγματικά να θυμάμαι: το μακρόβιο run των Bendis/Bagley στο ULTIMATE SPIDER-MAN, τον Miles Morales, και, φυσικά, το comic αυτό για το οποίο διαβάζετε εδώ και λίγη ώρα.

Ultimates Volume 1

Ένα comic που κυκλοφόρησε μερικά χρόνια αφότου η Marvel είχε καταφέρει να γλιτώσει από τη χρεοκοπία, φορέας της τολμηρής διάθεση που κυριαρχούσε εκείνη την περίοδο στην εκδοτική, αλλά και με πολλές αστοχίες, σε συνδυασμό πάντα με το zeitgeist της αλλαγής της χιλιετίας που είχε προηγηθεί. Ένα δυνατό superhero comic, που ενώ είχα να το διαβάσω πολλά χρόνια (ίσως και πάνω από μια δεκαετία), κατάφερε να με εγκλωβίσει γρήγορα στις σελίδες του, με τα τεύχη να φεύγουν το ένα μετά το άλλο, δίχως διάλειμμα. Όχι και ασήμαντο κατόρθωμα.

Τέλος, οι κινηματογραφικοί Avengers δανείστικαν αρκετά στοιχεία από το συγκεκριμένο comic, κυρίως την νοοτρoπία του στησίματος της ομάδας.

Παράλληλες Προτάσεις

Πέρα από την προφανή επιλογή του δεύτερου volume του THE ULTIMATES, που εξυπακούεται, φυσικά θα προτείνω το AUTHORITY των Warren Ellis και Bryan Hitch, που όντας βουτηγμένο στην υπερβολή μέγιστου βαθμού, αποτέλεσε προπομπό για όλα τα superhero comics ανάλογου ύφους. Η βιβλιογραφία του Mark Millar είναι γεμάτη από κυνισμό, αλλά, αν δεν κάνω λάθος, η πρώτη ντουζίνα τευχών του MARVEL KNIGHTS SPIDER-MAN, αξίζουν της προσοχής σας με το παραπάνω.