Comicdom Con Athens 2018

H μεγάλη γιορτή των comics επιστρέφει στις 20-22 Απριλίου

Είναι η μεγάλη γιορτή των comics και επιστρέφει στις 20, 21 και 22 Απριλίου, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Τα δύο πρώτα ονόματα του φετινού guest list, απαρτίζουν οι δημιουργοί Roger Langridge (FRED THE CLOWN, THE MUPPET SHOW, POPEYE) και Rutu Modan (ΕΧΙΤ WOUNDS, THE PROPERTY), ενώ έχουμε και τη χαρά να φιλοξενούμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έκθεση αφιερωμένη στον κόσμο των fan favorite φινλανδικών cartoons, THE MOOMINS.

Roger Langridge

Ο δημιουργός Roger Langridge γεννήθηκε το 1967 στη Νέα Ζηλανδία και σήμερα ζει στη Μεγάλη Βρετανία. Πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό JUDGE DREDD MEGAZINE, με τη σειρά “Straitjacket Fits”, ένα σουρεαλιστικό strip, οι ήρωες του οποίου ζουν σε ένα άσυλο και συνειδητοποιώντας ότι πρωταγωνιστούν σε ένα comic, σπάνε τον λεγόμενο “4ο τοίχο”.

Εμπνευσμένος από τον μεγάλο κωμικό Buster Keaton, ο χαρακτήρας του Langridge, Fred the Clown, ξεκίνησε από webcomic, και αποκτώντας φανατικό κοινό, μεταπήδησε σε έντυπες αυτοκεδόσεις, αποσπώντας υποψηφιότητες για βραβεία Eisner, Harvey, Reuben και Ignatz. Ο Langridge εργάστηκε επίσης στο FIN FANG FOUR, με τον Scott Gray, το πρώτο της σειράς MARVEL MONSTERS, καθώς επίσης και στη σειρά THOR: THE MIGHTY AVENGER με τον Chris Samnee.

Την τελευταία δεκαετία, ο Langridge υπήρξε ο σεναριογράφος υπό την πένα του οποίου αναβίωσαν και συστήθηκαν εκ νέου στο αναγνωστικό κοινό, δημοφιλή properties όπως τα THE MUPPET SHOW (Boom! Studios, 2009), POPEYE (IDW Publishing, 2012-2013) και BETTY BOOP (Dynamite Entertainment, 2017)

Η επίσκεψη του Roger Langridge πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”

Rutu Modan

H βραβευμένη δημιουργός comics και εικονογράφος, Rutu Modan, γεννήθηκε στο Ισραήλ, το 1966. Είναι συν-ιδρύτρια του comics group, Actus, και δημιουργός των graphic novels ΕΧΙΤ WOUNDS (2007) και THE PROPERTY (2013), έχοντας λάβει διθυραμβικές κριτικές από συναδέλφους της, όπως ο συγγραφέας του PALESTINE, Joe Sacco, αλλά και από τους New York Times, όπου συνέκριναν το καθαρό σχεδιαστικό στiλ της με εκείνο του Hergé στα comics του Tintin.

Το 2008, το ΕΧΙΤ WOUNDS απέσπασε Βραβείο Eisner στην κατηγορία Καλύτερο Νέο Graphic Novel, ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα του TIME Magazine με τα 10 Καλύτερα Graphic Novels του 2007. Αντίστοιχα, το THE PROPERTY κέρδισε το βραβείο Eisner για το καλύτερο graphic novel του 2014, το Eιδικό Bραβείο της κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Comics της Angoulême, και το πρώτο βραβείο για το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς, στο Φεστιβάλ Lucca Comics & Games, της Ιταλίας.

Τα comics και τα παιδικά βιβλία της Modan έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες. Το 2013, ίδρυσε σε συνεργασία με τον καθηγητή Y. Pinkus, τον ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο Noah Library, που ειδικεύεται στην έκδοση comics για μικρά παιδιά.

Η επίσκεψη της Rutu Modan πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Διεθνής Έκθεση: Adventures In Moominvalley

Ως δημιουργός του μαγεμένου κόσμου των Moomins, η Tove Jansson (1914-2001) υπήρξε συγγραφέας και καλλιτέχνης παγκοσμίου φήμης. Εκτός από τα μυθιστορήματά της για το Moomintroll, έγραψε και σχεδιάζε για πολλά χρόνια τις περιπέτειες των χαρακτήρων της στο Moominvalley. Όπως ήταν κοινή πρακτική στη δεκαετία του 1950, τα αυθεντικά comics καταστρέφονταν μετά τη δημοσίευση. Έτσι, ήταν μεγάλη χαρά όταν ανακαλύφθηκαν, μετά τον θάνατό της, ολοκληρωμένα σχέδια αυτών των comics.

H έκθεση περιλαμβάνει sketches και σελίδες, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν, και προέρχονται από το comic strip “Moomin goes Wild West”, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1957.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό Moomin Characters ltd.

Το διεθνές φεστιβάλ comics, Comicdom Con Athens συν-διοργανώνεται από την Comicdom Press, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.