Ghost World

Μια ώριμη αλλά χιουμοριστική ματιά στα χρόνια της ενηλικίωσης

Ιστορία

Η Enid Coleslaw και η Rebecca Doppelmeyer είναι κολλητές, έχουν μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο, και δεν έχουν ιδέα τι θέλουν να κάνουν με τη ζωή τους. Περνούν το χρόνο τους κριτικάροντας τους ανθρώπους της μικρής αμερικανικής πόλης τους, τους συμμαθητές τους με τις ηλίθιες ασχολίες και τα wannabe ιδανικά, και την κουλτούρα που τις περιβάλλει. Μπαίνουν σε sex shops, κάνουν τηλεφωνικές φάρσες σε αγγελίες γνωριμιών, χλευάζουν σερβιτόρους και φίλους. Κι ενώ αρχικά είναι δεμένες στην οργή και τη ματαίωση για τον κόσμο γύρω τους, σιγά-σιγά αρχίζουν και οι δύο να αλλάζουν. Η Enid εκδηλώνει τη επιθυμία να φύγει, να φτιάξει μια νέα ζωή με νέα ταυτότητα, ενώ η Rebecca ψάχνει να βρει μια θέση στην κοινότητα που ανήκουν.

Τι Μας Άρεσε

Πιστεύω πως το GHOST WORLD είναι από τις πιο αληθινές coming of age stories – και, πιστέψτε με, έχω διαβάσει και δει πολλές. Η στιγμή που η Enid περιγράφει την πρώτη φορά που έκανε σεξ, είναι τόσο πραγματική και βλέπουμε πως ο Daniel Clowes δεν προσπαθεί να προσθέσει δράμα ή σέξι λεπτομέρειες σε μια στιγμή που δεν του ανήκει. Βρίσκω εξαιρετικά προσεγμένο τον τρόπο με τον οποίο ένας άντρας περιγράφει τη ζωή δύο νεαρών γυναικών, χωρίς να τις φορτώνει με φαντασιώσεις.

Το σχέδιο είναι αρκετά ωραίο για να δούμε την ομορφία στον κόσμο της Enid και της Rebecca, αλλά και αρκετά “ενοχλητικό”, ώστε να μην αισθανόμαστε άνετα, όπως νιώθουν άλλωστε και οι πρωταγωνίστριες. Το ανοιχτό μπλε που έχει διαλέξει ο δημιουργός ως μοναδικό χρώμα, δίνει μια απόξενη αλλά και μελαγχολική διάθεση στο σύνολο. Ο ίδιος έχει εξηγήσει ότι ήθελε μια ατμόσφαιρα που να θυμίζει το λυκόφως όταν κάποιος γυρίζει σπίτι του, όταν όλα τα σαλόνια έχουν ανοιχτή μια τηλεόραση να εκπέμπει μπλε φως.

Τι Μας Ενόχλησε

Όσο τρυφερή κι αν είναι η θέση μας ως παρατηρητές της εξέλιξης των δύο γυναικών, εκείνες προσπαθούν να φανούν τόσο edgy και διανοούμενες, που είναι δύσκολο να τις προσεγγίσουμε. Γίνονται γρήγορα δυσπρόσιτες, μοιάζουν μακρινές από τη δική μας ζωή, ενώ η Enid είναι εκνευριστική. Η εξέλιξή τους είναι πολύ λεπτή και διακρίνεται από μικρά στοιχεία και συμβολισμούς. Ο αναγνώστης πρέπει να ανοίξει την καρδιά του για να καταλάβει τι συμβαίνει στη ζωή τους, και το τέλος δεν είναι λυτρωτικό, δεν υπόσχεται καλύτερες μέρες, αλλά μας αφήνει με μια λύπη για ό,τι τελειώνει και μια συγκρατημένη ελπίδα για αυτό που αρχίζει.

Επιπλέον, η σκηνοθεσία γίνεται ελαφρώς μονότονη, καθώς το καδράρισμα δεν ποικίλλει ιδιαίτερα, οπότε εάν ψάχνετε μία οπτικά συγκλονιστική εμπειρία, δεν θα τη βρείτε σε αυτές τις σελίδες.

Συνολική Εκτίμηση

Το GHOST WORLD είναι ένα έργο που σέβεται τις πρωταγωνίστριές του, όσο κι αν εκείνες μοιάζουν παράλογες και υπερβολικές. Πρόκειται για μια ώριμη ματιά στην περίοδο της ενηλικίωσης, με πολύ χιούμορ αλλά και ποίηση. Είναι συγκινητικό χωρίς να προκαλεί δάκρυα, και αστείο χωρίς να φέρνει γέλια. Πιστεύω πως οι Enid και Rebecca έχουν υπάρξει γνωστές λίγο-πολύ σε όλους μας, μα δεν θεωρώ πως η ιστορία τους είναι ενδιαφέρουσα για τους πάντες, καθώς το GHOST WORLD εξερευνά ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο στην ανθρώπινη ζωή, που οι περισσότεροι έχουμε αφήσει πίσω μας.

Παράλληλες Προτάσεις

Εννοείται πως θα προτείνω την ομώνυμη ταινία, που αν και αλλάζει αρκετά στοιχεία στην πλοκή και ορισμένους χαρακτήρες, ο τόνος, η ατμόσφαιρα, το μήνυμα, είναι όλα εκεί. Επίσης, αν απολαμβάνετε τις ιστορίες ανθρώπων που νιώθουν χαμένοι, οφείλετε να διαβάσετε το LOCAL των Brian Wood και Ryan Kelly, μια σειρά 12 τευχών από short stories, που ακολουθούν μια νεαρή πρωταγωνίστρια στην προσπάθειά της να βρει που ανήκει.

Τέλος, τολμώ να προτείνω το BLACK HOLE, ως ένα coming of age και πολύ ενήλικο comic, παρ’ όλο που είναι πολύ πιο βίαιο και δεν παρουσιάζει την ευαισθησία που έχει το GHOST WORLD.