X-Men: The Asgardian Wars

Καταστάσεις παλαιάς σχολής

Ιστορία

Τα καπρίτσια των θεών είναι περίεργα. Προφέρουν δώρα, αλλά με μεγάλο τίμημα, με μια πρόφαση γενναιοδωρίας, μέχρι να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους. Μετά, διψώντας για εκδίκηση, απαγάγουν και βασανίζουν αθώους, προκειμένου να εκπληρώσουν τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς. Ακόμα και η ισχυρότερη ομάδα μεταλλαγμένων, οι X-Men, με τους μαθητευόμενους New Mutants και την Alpha Flight, γίνονται θύματα των χειραγωγήσεων τους, προσπαθώντας να υπερνικήσουν δυσκολίες, τόσο στον παγωμένο Αρκτικό κύκλο όσο και στο μαγευτικό βασίλειο της Asgard, το σπίτι των Norse Gods!

Τι Mας Άρεσε

Ο Chris Claremont χειρίζεται το πλούσιο, μα πραγματικά πλούσιο, cast του με άνεση, επιτρέποντας σε όλους τους χαρακτήρες να φανερώσουν έστω μια μικρή πτυχή της προσωπικότητας τους, είτε είναι πρωτεύοντες είτε δευτερεύοντες χαρακτήρες. Φυσικά, όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από τον κλασικό, αρκετά πλούσιο, τρόπο γραφής του. Ειδικά όσες και όσοι δηλώνουν φίλοι των X-Men της δεκαετίας του ’80, άλλα και των Alpha Flight, εδώ θα βρουν τους αγαπημένους αυτούς χαρακτήρες, γραμμένους με συνέπεια, ενώ παράλληλα αρκετά σημαντικά στοιχεία της μετέπειτα εξέλιξης τους κάνουν την εμφάνιση τους εδώ.

Στο πρώτο μέρος της ιστορίας, οι ήρωες μας έρχονται αντιμέτωποι με ένα καίριο ηθικό δίλημμα, με την απόφαση τους να επηρεάσει την πορεία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αναπόφευκτα, μέλη τόσο των X-Men όσο και των Alpha Flight χωρίζονται σε παρατάξεις, παρά την μέχρι τότε σχετικά εναρμονισμένη συνύπαρξη τους, γιατί τι σόι superhero comic θα ήταν αυτό, αν δεν έλυναν τις διαφορές τους με μη ειρηνικό τρόπο; Εδώ είναι που συναντάμε το σχέδιο του Paul Smith, γνωστό και προσφιλή από την σύντομη πορεία του με τους X-Men, διατηρώντας κατά το μεγαλύτερο μέρος το επίπεδο του εκεί που το έχουμε συνηθίσει.

Όμως, αυτή η ηθικής βάσεως σύγκρουση δεν είναι παρά η εισαγωγή για τα καλύτερα! Η απαγωγή των New Mutants και τα όσα επακολουθήσαν στην Asgard είναι δια χειρός ενός τότε ανερχόμενου ταλέντου, του Arthur Adams. Ενός σχεδιαστή που διαθέτει την μαγική ικανότητα να βάζει πλήθος λεπτομερειών σε μια σελίδα, δίχως αυτή να βαραίνει αβάσταχτα, σε ένα ύφος πιο παραδοσιακό από αυτό που παρουσίασε αργότερα. Πραγματικά, το ταλέντο του είναι το πιο δυνατό στοιχείο αυτών των ιστοριών, καθώς καλείται να υπηρετήσει ένα comic πυκνό στο σενάριο του, πολλές ιστορίες χαρακτήρων που τρέχουν ταυτόχρονα, σε έναν συμπυκνωμένο αριθμό σελίδων και όλα αυτά με μια αύρα Dungeons and Dragons. Καταστάσεις παλαιάς σχολής δηλαδή. Τέλος, αναμφίβολα, σχεδιάζει τον καλύτερο Warlock όλων των εποχών και ό,τι και να κάνετε και πείτε δε μου αλλάζετε την γνώμη!

Τι Μας Ενόχλησε

Έγραψα στη προηγούμενη παράγραφο περί καταστάσεων παλαιάς σχολής, οπότε αν δεν είστε μαθημένοι σε Claremontικούς μονολόγους και exposition, ίσως και να βαρεθείτε και δεν σας αδικώ. Επίσης, είναι φανερό ότι προς το τέλος της ιστορίας με τους Alpha Flight, η προθεσμία παράδοσης υλικού τους είχε πάρει στο κατόπι, με το αποτέλεσμα στο σχέδιο να είναι βιαστικό και άνισο με τα όσα προηγήθηκαν.

Συνολική Εκτίμηση

Είθισται στα superhero comics οι εκάστοτε ήρωες και ομάδες αυτών να έχουν ένα σταθερό cast αντιπάλων, το οποίο εναλλάσσεται. Ένας μικρός άγραφος νόμος του genre αυτού, ο οποίος όταν παραβιάζεται, μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα! Πόσο μάλλον όταν έχουμε στα χέρια μας μια ιστορία που φέρει τις υπογραφές των συγκεκριμένων δημιουργών, που αν και δεν είχαν όλοι την ίδια εμπειρία, η μεταξύ τους συνεργασία μπόρεσε να δώσει μια απολαυστικά διασκεδαστική ιστορία. Από ηθικά διλήμματα, μέχρι φαντασμαγορικά, επικά ταξίδια σε άλλες διαστάσεις.

Παράλληλες Προτάσεις

Δείτε την χρονολογία που βγήκε. Δείτε ποιες ομάδες και χαρακτήρες συμμετέχουν. Αναζητήστε τους τίτλους τους εκείνης της περιόδου, αλλά και πιο πριν, για να πιάσετε καλύτερα τους χαρακτήρες, και απολαύστε. Εκτός ίσως από το ALPHA FLIGHT, που έχασε γρήγορα τον προορισμό τους. Και, φυσικά, όπου βλέπετε Arthur Adams, στηρίζετε άφοβα.