Comicdom Con Athens 2019

Πού αλλού θα βρείτε τόσα panels;;;

Τέσσερα ακόμα panels προστίθενται στο πλούσιο πρόγραμμα του Comicdom Con Athens 2019, με θεματολογίες που κυμαίνονται από την ενηλικίωση και τον ηθικό κώδικα των υπερηρώων, μέχρι την τριλογία του Nolan και τον πόλεμο μεταξύ “SJWs” και “Nazis”.

Η Ενηλικίωση Tων Υπερηρώων: Ευλογία Ή Κατάρα;

Παρασκευή 19 Απριλίου
17:30-19:00
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Seminar Room 6oς

Από την Golden Age μέχρι και σήμερα, οι υπερήρωες δεν σταμάτησαν ποτέ να εξελίσσονται, είτε στο χαρτί είτε στην οθόνη. Με την πάροδο των χρόνων, όμως, πολλοί δημιουργοί επέλεξαν μια πιο σκοτεινή προσέγγιση, η οποία μας χάρισε αριστουργήματα κι απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι, με αυτόν τον τρόπο, άλλαξε ριζικά η ίδια η φυσιογνωμία του είδους.

Θέλοντας να δώσουν απάντηση σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα της επικαιρότητας, δύο συντάκτες του Comicdom, διαλέγουν στρατόπεδο και αναμετρούνται σε μία διαμάχη για την “ψυχή” των υπερηρώων.

Συμμετέχουν: Αντώνης Αντωνιάδης, Πάνος Παπαγεωργίου

Συντονισμός: Τόνια Στεφανάτου

Ηθικός Κώδικας Των Υπερηρώων

Παρασκευή 19 Απριλίου
18:00-19:30
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Θέατρο

Μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε με τις ιστορίες των αγαπημένων μας υπερηρώων, με τους οποίους διασκεδάζουμε, ταυτιζόμαστε και πολλές φορές τους θεωρούμε πρότυπα. Όμως, αν σκεφτούμε λίγο βαθύτερα το συνολικό αξιακό σύστημα του κάθε υπερήρωα, γρήγορα θα συμπεράνουμε ότι οι απόψεις τους, οι αντιλήψεις τους και οι δράσεις τους, είναι επιδεκτικές πολλών ερμηνειών, μάλιστα πολλές φορές όχι θετικών.

Δεν είναι, φυσικά, τυχαίο ότι έρχονται συχνά σε σύγκρουση και μεταξύ τους, λόγω των διαφορετικών τους αντιλήψεων (π.χ. CIVIL WAR), ή φτάνουν σε σύγκρουση ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό, όταν πρέπει να πάρουν μια κρίσιμη απόφαση.

Στη συζήτησή μας, θα εξετάσουμε τόσο τους κλασικούς υπερήρωες, όσο και εναλλακτικές υπερηρωικές μορφές. Κυρίως στο δεύτερο σκέλος θα μας βοηθήσουν ο Τάσος Θεοφίλου, με την κριτική εξέταση του Batman μέσα από το comic ΑΝΤΙΟ ΜΠΑΤΜΑΝ, αλλά και άλλων ηρώων της ποπ κουλτούρας, και ο Πέτρος Χριστούλιας, με τον Καπετάν Νυχτερίδα του, έναν χαρακτήρα που δρα στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, και η μεταφορά κλασσικών υπερηρωικών στερεοτύπων σε ένα τόσο απροσδόκητο σύμπαν αναδεικνύει ηθικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα πολιτισμικών διαφορών.

Συμμετέχουν: Τάσος Θεοφίλου (συγγραφέας), Πέτρος Χριστούλιας (δημιουργός comics), Νίκος Γιακουμέλος (αρθρογράφος Smassing Culture)

Συντονισμός: Αριστείδης Κώτσης

The New Culture War

Σάββατο 20 Απριλίου
18:10-19:30
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Seminar Room 6ος

“Αν δεν είσαι 100% μαζί μας, είσαι εχθρός.” Σε μια εποχή που το παραπάνω δόγμα έχει πλέον επικρατήσει και στα comics και την ποπ κουλτούρα, είναι λογικό οι περισσότερες διαφωνίες να χαρακτηρίζονται από υπερβολική ένταση, υπέρμετρο πάθος, απαξιωτικές ή αφοριστικές αναφορές, αλλά και βαριές (ενίοτε βαρύτατες!) εκφράσεις.

Τελικά, πόσο ναζί/ρατσιστής/μισογύνης είναι κάποιος που απλά δεν τους αρέσει να αλλάζουν οι παιδικοί του ήρωες; Πόσο SJW/soyboy/feminazi είναι αυτός που απλά ζητά περισσότερο diversity σε comics, ταινίες και τηλεόραση; Και πόσο σημαντικό είναι να διαλέξεις οπωσδήποτε στρατόπεδο, για να μη βάλλεσαι από παντού;

Συμμετέχουν: Αντώνης Αντωνιάδης (Comicdom.gr), Αλέξανδρος Μινωτάκης (Smassing Culture)

Συντονισμός: Δημήτρης Σακαρίδης

Nolan’s Bat-Trilogy: Worse Than You Remember!

Κυριακή 21 Απριλίου
15:00-16:00
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Seminar Room 6ος

Υπάρχουν μόνο δύο πράγματα για τα οποία οι comic fans συμφωνούν σε ποσοστά που θυμίζουν εκλογές ΕΣΣΔ επί Στάλιν: Ο Liefeld δεν ξέρει να σχεδιάζει πέλματα και η τριλογία του Christopher Nolan είναι μια από τις κορυφαίες μεταφορές comics όλων των εποχών.

Χμμμ… Το δεύτερο ίσως πρέπει να το εξετάσετε λίγο πιο προσεκτικά! Σε αυτό θα σας βοηθήσουν δύο συντάκτες του Comicdom.gr (και εκ των διοργανωτών του Comicdom Con Athens), οι οποίοι ποτέ δεν υπήρξαν fans της τριλογίας και πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να μοιραστούν τη σοφία τους με το κοινό.

Συμμετέχουν: Γιάννης Κουρουμπακάλης & Δημήτρης Σακαρίδης

Μείνετε ενήμεροι για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το Comicdom Con Athens 2019, επισκεπτόμενοι την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης