LAComicsFestival

Έξι αυτοεκδόσεις που πρέπει να αναζητήσετε!

Λίγο πριν ο κορωνοϊός ονομαστεί ως πανδημία, και το ένα φεστιβάλ comics μετά το άλλο (Comicdom, The Comic Con) αναβληθούν για τα τέλη του ίδιου έτους, ο Κάμπος κατάφερε να γιορτάσει τα comics, για δεύτερη χρονιά στη σειρά, με το LAComicsFestival, και να φιλοξενήσει πλειάδα εκθέσεων, εκδηλώσεων, και Ελλήνων δημιουργών!

Εκεί, παρουσιάστηκαν οι πρώτες αυτοεκδόσεις για το 2020, οι οποίες δεν γινόταν να μη μου τραβήξουν την προσοχή. Τώρα που βρέθηκε, λοιπόν, και λίγος έξτρα χρόνος για διάβασμα, είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω σε κάποιες – έξι, επί του προκειμένου – αξιόλογες αυτοεκδόσεις, που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση μέσα από το φεστιβάλ…

Η κουλτούρα των horror και ακόμα ειδικότερα των underground horror comics είναι παραπάνω από ζωντανή μέχρι και σήμερα. Αρκετοί, λοιπόν, και οι Έλληνες καλλιτέχνες που την απεικονίζουν στα comics τους. Αλλά αυτή τη φορά, τρεις εκπρόσωποι του είδους, ενώνουν τις δυνάμεις για μια τρομακτική και αηδιαστική εμπειρία, με το HELLHOLE. Aldo Shabani, Θωμάς Κεφαλάς και Ντίνος Καψαλάς, το σατανικό δημιουργικό team που το απαρτίζει, ο καθένας με μια bone-chilling σύντομη ιστορία, με κεντρικό θέμα… τον θρόνο, το αποχωρητήριο, τη χέστρα. Ή “hellhole”, αν θέλετε! Μια ανθολογία τρόμου, όπου η παράνοια και το gore στοιχείο κυριαρχούν. Συνιστάται για γερά στομάχια…

Όσοι έχουν την παραμικρή ιδέα τι εστί Μέλανδρος Γκανάς στο σενάριο, είναι έτοιμοι για ένα τρελό ride, με μπάφους, θεσσαλικό κάμπο, και πρωταγωνιστές που τελειώνουν εκεί που άρχισαν. Πώς ξεκίνησαν όλα, όμως; Ποιά ήταν η πρώτη εκείνη έμπνευση, που έμελλε να μας εισάγει στον θεότρελο αυτό κόσμο; Το ΝΤΟΝΤ ΝΤΡΙΝΚ ‘Ν ΝΤΡΑΪΒ ΤΖΑΣΤ ΣΜΟΚ ‘Ν ΦΛΑΪ είναι η πιο… Μέλανδρος ιστορία που θα μπορούσε να υπάρξει, και καραγουστάρουμε! Το artwork είναι από τον Κλήμη Κεραμιτσόπουλο, κάνοντας, για άλλη μια φορά, ένα αχτύπητο δίδυμο. Τιμήστε το δεόντως!

Συνεχίζουμε με comics από τον Apo Ken (a.k.a. Απόστολος Κεντρόπουλος) και συγκεκριμένα το ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, που, όπως περιγράφεται και στο οπισθόφυλλο, πρόκειται για “Ηλίθιες ιστορίες με άστεγους, ιερόδουλες, καλλιτέχνες του δρόμου, καλές Χριστιανές γριούλες, παράνομους μικροπωλητές, περαστικούς και άλλες φιγούρες του πεζοδρομίου”. Απαρτίζεται, κυρίως, από μονοσέλιδα ξεκαρδιστικά strips, με πολλές πολιτικοκοινωνικές αλληγορίες, ένα comic που σε μεταφέρει στα πεζοδρόμια, εκεί που ζει η φτώχεια και η ανθρώπινη εξαθλίωση.

Έπειτα, έχουμε από την – σχετικά – πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργό Mondaki (Μαρία-Ολυμπία Ντακογιάννη), το MISS BROWN TO YOU: A STORY FROM “MUSICOMA”. Το comic είναι ένα love letter στη τζαζ μουσική, καθώς και η ίδια η δημιουργός είναι λάτρης του είδους. Πάμε, όμως, και στο δεύτερο σκέλος του τίτλου, που αποκαλύπτει πως η ιστορία επιθυμεί να μας ανοίξει απλά την όρεξη, πριν την κυκλοφορία του graphic novel MUSICOMA. Με αυτόν τον τρόπο, η ιστορία δίνει μια εισαγωγή στους χαρακτήρες και τη γενικότερη αισθητική του, αλλά δεν μένει εκεί, καθώς, διαβάζοντάς το, λαμβάνεις πλήρως μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση, συναισθήματα, και πολλή μουσική!

Μια ακόμη έκδοση από τις Εκδόσεις του Κάμπου, είναι οι ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ, μια θαρραλέα και αξιοσέβαστη προσπάθεια, που χαίρει προσοχής, εισηγητές της οποίας ήταν οι Μέλανδρος Γκανάς και Θωμάς Κεφαλάς. Μέσα από την έκδοση βλέπουμε πολλές μικρές ιστορίες, σχεδιασμένες από 5 διαφορετικούς καλλιτέχνες, όπου ο καθένας προσφέρει τη δική του οπτική γωνία, σε ιστορίες που ακούστηκαν και γράφτηκαν στη διάρκεια του προγράμματος διδασκαλίας σεναρίου και δημιουργίας comics για έγκλειστους μαθητές, στο 2ο ΣΔΕ του Καταστήματος Κράτησης της Λάρισας, με εισηγητές τον Μέλανδρο Γκανά και τον Θωμά Κεφαλά.

Η εικονογράφηση έγινε από τους Θωμά Κεφαλά, Νίκο Γραμμενόπουλο, Γιώργο Μικάλεφ, Αλκιβιάδη Κούμαρο και Κλήμη Κεραμιτσόπουλο. Ιστορίες άλλοτε αληθινές, άλλοτε μυθοπλασία, όλες εμπνευσμένες από την ζωή πίσω από τα κάγκελα μιας φυλακής. Η ανθολογία μας υπενθυμίζει την ελληνική αλλά και την διεθνή πραγματικότητα, ενώ παράλληλα βγάζει μια μεγάλη κραυγή ως προς την αδικία, αλλά και την σκληρότητα που διαπράττεται και επιβάλλεται. Τα comics είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία έκφρασης και εκπαίδευσης, και το συγκεκριμένο comic είναι τρανή απόδειξη αυτού.

Κλείνουμε, με το comic του Σταύρου Κιουτσιούκη, ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΦΙΑΤΑΚΙ. Είναι ένα ερώτημα στο οποίο, είμαι σίγουρος, θέλαμε όλοι απάντηση… Ο Κιουτσιούκης, λοιπόν, δεν χάνει την ευκαιρία, και έρχεται να δώσει την απάντηση σε μορφή δεκαεξασέλιδου comic. Είναι γνωστό πως ο Κιουτσιούκης έχει ως πρώτη του έγνοια να δίνει απόλαυση στους αναγνώστες του και να δίνει φιλοσοφικές προσεγγίσεις σε θέματα όπως αυτό. Και είναι επίσης γνωστό πως από Κιουτσιούκη το trolling πάει σύννεφο. Πάλι καλά που συνεχίζει με προβλέψιμες επιλογές, και μας κάνει να κοιμόμαστε ήσυχα τα βράδια…