Previews Picks

September 2020

Το καλοκαίρι σιγά-σιγά φεύγει (αν και με τον καιρό της Ελλάδας ποτέ δεν ξέρεις…), αλλά ο Covid-19 μένει και μαζί του μένουν και οι επιλογές από τον μηνιαίο κατάλογο παραγγελιών της Diamond. Ελπίζουμε μέχρι να μας αποχαιρετήσει ο Covid, να υπάρχει ακόμα Diamond ή και βιομηχανία comics εν γένει…

Και μετά από αυτή την αρκούντως ευχάριστη και αισιόδοξη εισαγωγή, ας περάσουμε στις επιλογές από το PREVIEWS που, για αυτό το μήνα, αναλαμβάνουν να μας παρουσιάσουν ο Δημήτρης Σακαρίδης και ο Αντώνης Αντωνιάδης.

Blue Pages

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσω να γράφω αυτό το κείμενο, πληροφορήθηκα πως η τυραννία του Brian Michael Bendis στους τίτλους του Superman φτάνει επιτέλους στο τέλος της σε λίγους μήνες και από εκείνη τη στιγμή συμβαίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, η συγκεκριμένη είδηση δεν μπορεί να φύγει με τίποτα από το μυαλό μου και δεύτερον, η ψυχή μου έχει γεμίσει από χαρά και αγαλλίαση, σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να μου χαλάσει τη διάθεση.

Αποτέλεσμα αυτού ενδέχεται να είναι ένα Μπλε PREVIEWS PICKS πολύ πιο πρόσχαρο και αισιόδοξο από αυτά που γράφω συνήθως. Φυσικά, αυτό απομένει να αποδειχτεί στην πράξη…

Wolverine: Black, White & Blood #1 (of 4)

$4.99 page M2 Marvel Comics

Σημειώστε την ημερομηνία και την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, γιατί το να πέσετε πάνω σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ δική μου πρόταση για comic της σύγχρονης Marvel, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί από σπανιότατο έως και εντελώς απίθανό!

Το συγκεκριμένο limited series, όμως, που περιλαμβάνει ασπρόμαυρες (με λίγο κόκκινο, for good measure – Black, White & “Blood”… Get it?) ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν του πιο δημοφιλούς μεταλλαγμένου, σχεδιασμένες από θαυμάσιους καλλιτέχνες, όπως ο πάντα αξιόπιστος Declan Shalvey, ο εξαιρετικός Joshua Cassara και ο θεός Adam Kubert, είναι 100% must-buy!

Τα σενάρια υπογράφουν οι Gerry Duggan, Matt Rosenberg και ο ίδιος ο Shalvey, αλλά πραγματικά, όποιος και να έγραφε τις ιστορίες, δεν θα άλλαζε κάτι για μένα. (ΟΚ, εκτός από τον Bendis.)

Eternals #1

$3.99 page M18 Marvel Comics

Η Marvel συνεχίζει τις προσπάθειες να μετατρέψει τους Eternals σε “household name”, κάτι που φαντάζει με απίστευτα κακή ιδέα και παράλληλα έχει εκνευρίσει όλους όσους δεν έχουν προλάβει να συμπληρώσουν τις συλλογές τους με τα τεύχη της original σειράς του Jack Kirby, καθώς αυτά έχουν γίνει πανάκριβα.

Αν και, στα δικά μου μάτια, ο Kieron Gillen είναι ένας από τους πιο άνισους star writers των τελευταίων ετών (σίγουρα πιο αξιόπιστος από τον Bendis, πάντως), είναι βέβαιο πως θα έχει καλό artwork από τον Esad Ribic. Ας πούμε πως είναι ημι-πρόταση, μια και αισθάνομαι γενναιόδωρος σήμερα…

 

Marvel’s Voices: Indigenous Voices #1

$4.99 page M30 Marvel Comics

Μετά από δεκαετίες αγώνων για να επιτευχθεί ένα αξιοπρεπές desegregation στην κοινωνία μας, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ηρωικές προσπάθειες να επανέλθουμε στο segregation, κάτι που προσωπικά θεωρώ κάκιστη ιδέα.

Και φυσικά, επειδή η Marvel δεν αφήνει ποτέ μια κάκιστη ιδέα που να μην την οικειοποιηθεί ή/και εκμεταλλευτεί (κάτι που έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν, είτε σε θέματα που αφορούν σε αισθητική ή αφηγηματική προσέγγιση, είτε στα λεγόμενα “σοβαρά κοινωνικά ζητήματα), εδώ έχουμε ένα comic από δημιουργούς που το μόνο κοινό μεταξύ τους είναι η Native American καταγωγή τους.

(Τέσσερις διαφορετικοί συγγραφείς, οπότε, στατιστικά, τουλάχιστον ένας θα είναι καλύτερος από τον Bendis.)

The Other History Of The DC Universe #1 (of 5)

$6.99 page DC4 DC Comics (Black Label)

“Academy Award-winning screenwriter John Ridley (12 Years a Slave, Let It Fall) examines the mythology of the DC Universe in this compelling new miniseries that reframes iconic moments of DC history and charts a previously unexplored sociopolitical thread as seen through the prism of DC Super Heroes who come from traditionally disenfranchised groups.”

Η DC, που είχε ήδη εξασφαλίσει το βραβείο της χειρότερης ιδέας των τελευταίων ετών από τη στιγμή που έδωσε τα ηνία του Superman στον Bendis, μπαίνει κι αυτή δυνατά στο SJW/virtue signaling game, τον τελευταίο καιρό, και το μέλλον προμηνύεται ακόμη πιο ζοφερό. Για να μη νομίζει κανείς ότι η υιοθέτηση και υλοποίηση κακών ιδεών είναι αποκλέιστικό γνώρισμα της Marvel.

Artwork από τον Giuseppe Camuncoli. Να με πάρετε τηλέφωνο να μου πείτε αν σας άρεσε.

Tales From The Dark Multiverse: Batman: Hush #1

$5.99 page DC10 DC Comics

Αυτά τα Tales From The Dark Multiverse one-shots μπορεί να έχουν ένα ενδιαφέρον, αλλά πρακτικά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν ακόμα πιο ασαφές, μπερδεμένο και δαιδαλώδες το ήδη μπαχαλοποιημένο Universe της DC. Μήπως ήρθε ώρα για ένα ακόμα Crisis; (Είπε, με τον φόβο ότι μπορεί να τον άκουσε κανείς…)

Το σενάριο υπογράφει ο Phillip Kennedy Johnson, ένας αξιοπρεπέστατος συγγραφέας που θα μας απασχολήσει αρκετά τους προσεχείς μήνες με την κυκλοφορία του ENDLESS WINTER (και είναι σαφέστατα καλύτερος από έναν άλλο συγγραφέα της DC με τρία ονόματα), ενώ το σχέδιο είναι του σχεδόν πάντα πολύ καλού Dexter Soy, αλλά ενδέχεται το main selling point να είναι η εξωφυλλάρα του David Marquez!

 

Tales From The Dark Multiverse: Flashpoint #1

$5.99 page DC12 DC Comics

Ένα ακόμη TFTDM one-shot, αυτή τη φορά βασισμένο στο πολύ ενδιαφέρον reality altering limited series, που είχε οδηγήσει στο όχι-και-τόσο-επιτυχημένο εγχείρημα του New 52, δια χειρός Bryan Hitch, ο οποίος θα ήταν μια σαφέστατα καλύτερη επιλογή για να αναλάβει τους τίτλους του Superman ή/και το LEGION OF SUPER-HEROES από τον BMB.

Πάρτε το. Καλό θα είναι. Και το εξώφυλλο του Marquez είναι, και εδώ, γαμάτο.

Sweet Tooth: The Return #1

$3.99 page DC21 DC Comics (Black Label)

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι, παρά το καλό όνομα που έχει αποκτήσει, τόσο στους indie κύκλους όσο και στον κόσμο των mainstream/superhero comics, προσωπικά δεν έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον Jeff Lemire. Όχι πως η παρουσία του σε ένα comic του αποτελεί απαραίτητα αποτρεπτικό παράγοντα για μένα (όπως ενός άλλου συγγραφέα που νομίζω πως έχω ήδη αναφέρει μια-δυο φορές σε αυτό το άρθρο), αλλά σίγουρα δεν είναι και selling point.

Για όσους τους άρεσε το πρώτο SWEET TOOTH, πάντως, είμαι βέβαιος πως η κυκλοφορία αυτής της σειράς είναι εξαιρετική είδηση!

DC Through The 80s: The End Of Eras

$49.99 page DC68 DC Comics

Θυμάστε τα 80s; Τί ωραία εποχή… Ωραίες ταινίες, θαυμάσια μουσική, εξαιρετικά comics… Εντάξει, ζούσαμε διαρκώς υπό το φόβο ενός πυρηνικού πολέμου και μιας παγκόσμιας καταστροφής, αλλά αυτό ήταν μικρό αντίτιμο μπροστά στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν comics γραμμένα από τον Brian Michael Bendis…

Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει ορισμένες από τις κορυφαίες ιστορίες της DC στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80 (πριν το CRISIS ON INFINITE EARTHS), επιλεγμένες από τον τεράστιο Paul Levitz, μαζί με νέα essays από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την περίοδο, όπως οι Elliot S! Maggin, J.M. DeMatteis, Jack Harris και άλλοι, καθώς και ολόκληρη τη γραπτή πρόταση του Alan Moore για το TWILIGHT OF THE SUPER-HEROES.

Αν δεν πειστήκατε ακόμα πως αξίζει να σκάσετε το 50άρικο για να το αποκτήσετε, τσεκάρετε ορισμένα από τα ονόματα των δημιουργών που υπογράφουν τις ιστορίες και κλάψτε, συγκρίνοντάς τα με τα credits των σημερινών comics της εκδοτικής (ή και οποιασδήποτε άλλης εκδοτικής): Alan Brennert, Dick Giordano, Len Wein, Mike W. Barr, Walt Simonson, Cary Bates, Carmine Infantino, J.M. DeMatteis, Jack Harris, Elliot S! Maggin, Michael Fleisher, Tony DeZuniga, Curt Swan, Murphy Anderson, Gerry Conway, Bruce Jones, Gil Kane, Nestor Redondo, Karen Berger, Joey Cavalieri, Dan Mishkin, Don Heck, Dave Gibbons, Jim Aparo, Marv Wolfman, Rich Buckler, Robert Kanigher.

Green Pages

Είμαι σίγουρος πως υπήρξε μια εποχή, όχι και τόσο παλιά, που οι πράσινες σελίδες ήταν γεμάτες ενδιαφέροντα, πιο εναλλακτικά comics, μακριά από τον, συχνά θλιβερό, κόσμο των μεγάλων ονομάτων και των τεράστιων franchises. Οι καιροί, όμως, αλλάζουν και αρκετές μικρότερες εταιρίες έχουν καταφύγει πλέον σε πιο εμπορικές επιλογές, που συνδέονται άμεσα με την mainstream pop κουλτούρα.

Με βάση αυτό, ομολογώ πως δυσκολεύτηκα να βρω πραγματάκια που όντως θα ήθελα να διαβάσω. Όπως και να ‘χει, τα παρακάτω ολίγα (κάποια καλά και κάποια όχι και τόσο) είναι που ξεχώρισα από τον κατάλογο της Diamond για αυτόν τον μήνα.

Crossover #1

$3.99 page 30 PublisherImage Comics

Ο Donny Cates, τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ελάχιστους αξιόλογους συγγραφείς που παραμένουν στη Marvel και δοκιμάζουν νέα πράγματα. Και παρόλο που δεν του βγαίνουν πάντα, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε τις καλές προθέσεις. Παράλληλα, με το GOD COUNTRY, απέδειξε πως έχει πολλά να πει κι έξω από τις ελαφρώς περιορισμένες δυνατότητες του μαρβελικού σύμπαντος.

Τώρα, με το CROSSOVER, μας προσκαλεί σε έναν κόσμο όπου φαντασία και πραγματικότητα είναι σχεδόν ταυτόσημες έννοιες κι εγώ νομίζω πως θα διαβάσω τουλάχιστον τα πρώτα τεύχη, ειδικά με δεδομένο πως το σχέδιο των Geoff Shaw και Dee Cunniffe, μοιάζει φανταστικό!

Kick-Ass Vs Hit-Girl #1 (of 5)

$3.99 page 36 PublisherImage Comics

Αν, όπως εγώ, ανήκετε σε αυτούς που κουράστηκαν από το KICK-ASS σχεδόν από την αρχή, τότε αυτό το comic δεν σας αφορά και τόσο πολύ. Οι υπόλοιποι, εδώ θα βρείτε τη σύγκρουση μεταξύ Kick-Ass και Hit-Girl.

Αν βέβαια κι εσείς, όπως κι εγώ, αναρωτιέστε γιατί τη στολή του Kick-Ass τη φοράει αυτή η κυρία, τότε έχετε χάσει επεισόδια και συνεπώς μπορείτε να προσπεράσετε, με σχετική ευκολία, αυτή την πρόταση. Στους υπόλοιπους, οφείλουμε να σας δώσουμε το χέρι μαζί με συγχαρητήρια για την υπομονή σας και να σας ευχηθούμε “καλή δύναμη”.

Stranger Things And Dungeons & Dragons #1 (of 4)

$3.99 page 72 PublisherDark Horse Comics

Η ένοχη απόλαυση των 10s που τελικά δεν έγινε λατρεία αλλά σκέτη κούραση. Εδώ, λοιπόν, συναντάμε ένα ακόμη spin-off της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς, όπου μαθαίνουμε πώς, μέσα από το D&D, σφυρηλατήθηκε η φιλία των τεσσάρων πρωταγωνιστών.

Εγώ βαρέθηκα από την περιγραφή και μόνο, αλλά πιθανά κάποιος από εσάς εκεί έξω να το βρει ενδιαφέρον. Εδώ στο Comicdom, εξάλλου, δεν κρίνουμε τις αναγνωστικές επιλογές κανενός, όσο απαράδεκτες κι αν είναι. Τουλάχιστον όχι μπροστά σας, δηλαδή…

Resident Alien: Your Ride’s Here #1 (of 6)

$3.99 page 76 PublisherDark Horse Comics

Για τη συνέχεια, έχουμε μια πραγματικά αξιόλογη πρόταση, αφού οι Peter Hogan και Steve Parkhouse επιστρέφουν στον κόσμο του RESIDENT ALIEN, με ένα νέο limited series έξι τευχών. Στο νέο κεφάλαιο της σειράς, ο Harry αντιμετωπίζει διάφορα πρακτικά, αλλά και υπαρξιακά, διλήμματα, ενώ η μοναξιά του χτυπάει την πόρτα.

Πραγματικά, το “soon to be a SYFY live action series” είναι ο τελευταίος λόγος για να διαβάσετε τη συνέχεια μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες σειρές των 10s.

Locke & Key/Sandman: Hell & Gone #1

$6.99 page 103 PublishersIDW Publishing, DC Comics

Δυο αγαπημένες, πετυχημένες και πολύ αξιόλογες fantasy σειρές, συναντιούνται σε ένα crossover, δια χειρός Joe Hill και Gabriel Rodriguez, που σίγουρα ενδιαφέρει πάρα πολλούς φίλους των comics. Η Mary Locke ψάχνει τρόπους να σώσει τον αδερφό της από την Κόλαση, κάτι που θα την οδηγήσει στο Βασίλειο των Ονείρων.

Ενδιαφέρουσα ιδέα και σίγουρα πιασάρικο concept, αλλά, προσωπικά, κρατάω πολύ μικρό καλάθι. Μακάρι να διαψευστώ.

Comic Book History Of Animation #1 (of 5)

$3.99 page 135 PublisherIDW Publishing

Αν θεωρείτε πως το COMIC BOOK HISTORY OF COMICS ήταν ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα πράγματα που διαβάσατε την προηγούμενη δεκαετία, τότε έχετε κάθε λόγο να πανηγυρίζετε, καθώς οι δημιουργοί του επιστρέφουν με μια νέα σειρά, με θέμα την ιστορία του animation. Το πρώτο τεύχος ξεκινάει από τα πρώτα βουβά cartoons και καταλήγει σε ένα νεαρό δημιουργό ονόματι Walt Disney.

Άκρως διασκεδαστικό κι επαρκώς επιμορφωτικό, ειδικά για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ιστορία των κινουμένων σχεδίων.

Power Rangers #1

$4.99 page 174 PublisherBoom! Studios

Ακόμη ένα relaunch για ένα δημοφιλές franchise, καθώς οι Power Rangers επιστρέφουν με δύο ολοκαίνουργιες σειρές!

Σας ορκίζομαι πως εγώ δεν θα διαβάσω καμιά από τις δύο, αλλά το POWER RANGERS #1 μου φαίνεται κάπως καλύτερο από το MIGHTY MORPHIN #1, λόγω της πιο νοσταλγικής του προσέγγισης, αφού σε αυτό οι αναγνώστες θα παρακολουθήσουν τις νέες περιπέτειες των Jason, Zack και Trini, που πρωταγωνιστούσαν στην πρωτότυπη τηλεοπτική σειρά του 1993.

Red Atlantis #1

$4.99 page 214 PublisherAfterShock Comics

Μια σειρά από βίαια εγκλήματα συμβαίνουν στις Η.Π.Α., την ημέρα των Προεδρικών εκλογών, κάτι που θα φέρει τη χώρα στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Για όσους από εμάς γαλουχηθήκαμε από τον δυτικό αντικομμουνισμό της mainstream pop κουλτούρας και μάθαμε να διασκεδάζουμε τελικά με τη γραφικότητά του, η νέα αυτή σειρά μπορεί να αποδειχθεί είτε όαση ή πραγματικός εφιάλτης.

Πάντως, η Stephanie Phillips, ειδικά στο BUTCHER OF PARIS, μας έδωσε πολύ ωραία δείγματα, οπότε έχουμε κάθε λόγο να την εμπιστευόμαστε, ενώ κι ο Robert Carey είναι ψιλοεγγύηση. Ψήθηκα.

Paul At Home

$21.95 page 257 PublisherDrawn & Quarterly

Μεγάλη επιστροφή για τον Michel Rabagliati και τον Paul, τον πρωταγωνιστή, δηλαδή, των ιστοριών του. Λίγο μετά τα πενήντα, ο Paul, έχοντας πάρει πια διαζύγιο, ζει χωρίς την, για δεκαετίες, σύντροφό του και την κόρη του. Και μπορεί η καριέρα του ως cartoonist να είναι πια άκρως πετυχημένη, όμως η καθημερινότητά του ισορροπεί άγαρμπα κάπου μεταξύ μοναξιάς και online dating.

Όπως αποκάλυψε ο δημιουργός, το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας του Paul αναμένεται να είναι το πιο θλιβερό και πιο βαθιά προσωπικό της σειράς.