Previews Picks

August 2021

Το τελευταίο PREVIEWS PICKS ενός καυτού, από κάθε άποψη, καλοκαιριού, μας φέρνει ενδιαφέρουσες προτάσεις από τον Αριστείδη Κώτση και τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο…

Blue Pages

Αναζητώντας κάποια νότα αισιοδοξίας, σε καιρους που η αισιοδοξία σπανίζει, και περιμένοντας με αγωνία το Comicdom Con Athens του Σεπτέμβρη, βρέθηκα να ξεφυλλίζω τις επερχόμενες κυκλοφορίες των μεγάλων εταιριών. Οι επιλογές που έκρινα ως αξιόλογες είναι μάλλον λιγοστές.

Venom #1

$5.99 page M4 Marvel Comics

Με τον Al Ewing να κλείνει τον κύκλο του στο πολύ πετυχημένο IMMORTAL HULK (στις αμέσως προηγούμενες σελίδες υπάρχει το solicitation για το 50ο και τελευταίο τεύχος) η Marvel αποφάσισε να κάνει τράμπα τίτλων και δημιουργών με το VENOM και τον Cates, που είναι πολύ στα πάνω τους. Έτσι, αυτόν τον μήνα έχουμε το πρώτο τεύχος του νέου VENOM, όπου μαζί με τον Ewing, στους συγγραφείς βρίσκεται και ο Ram V και σαν extra τυράκι λειτουργεί η παρουσία του Bryan Ηitch στο σχέδιο. Και από τον άλλο μήνα, ο Donny Cates πάει στον Hulk.

Θα μπορούσα να το παρομοιάσω με αρκετά πράγματα αυτό, αλλά θα παραπέμψω σε ένα παλιό σχόλιο του Τζίμη Πανούση περί ανασχηματισμού (για να κάνω και το επίκαιρο πολιτικό σχόλιο της ημέρας).

Amazing Spider-Man #75

$5.99 page M6 Marvel Comics

Θα πεθάνει ο Peter Parker; Θα επιστρέψει ο Ben Reilly; Θα διαβάσουμε καμιά ιστορία Spider-Man της προκοπής; Δεν ξέρω, αλλα υποπτευομαι πως μπορώ να μαντέψω τις απαντήσεις. Ένα νέο ξεκίνημα για τον Spidey, ένα ακόμα επετειακό oversized τεύχος και για μένα είναι μια καλή ευκαιρία για να απομακρυνθώ από τον τίτλο.

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή του run του Slott είχα ψηθεί αλλά πλέον το βρίσκω ανυπόφορο. Αν ξαναγυρνάγαμε στο monthly shipping μπορεί και να το σκεφτόμουν να δοκιμάσω την τύχη μου, αλλά πλέον πάμε στα τρία τεύχη το μήνα, κάτι που θεωρω απαγορευτικό. Κρίμα γιατί θα χάσω τα εξώφυλλα του πάντα εξαιρετικού Arthur Adams.

Arkham City: The Order Of The World #1 (of 6)

$3.99 page DC4 DC Comics

Σίγουρα το pick του μήνα για μένα, αφού το artwork το τεύχους είναι της DaNi η οποία και αυτό το μήνα ξεχωρίζει ανάμεσα στις επιλογές της DC. Ανάμεσα σε δεκάδες bat-related τίτλους, είναι αυτός τον οποίο θα επέλεγα με κλειστά τα μάτια. Την ιστορία γράφει ο Dan Watters (συνένοχος για το COFFIN BOUND), ο οποίος σίγουρα, με το τρομακτικο-σκοτεινό-πειραγμένο noir ύφος του, μπορεί να μας δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με τους διάφορους Bat villains. Και η DaNi σίγουρα θα την ντυσει ιδανικά.

Πάντως, αν χρησιμοποιούσαμε όρους αθλητικής εφημερίδας, θα μπορούσαμε να έχουμε έναν τίτλο του στιλ “Ελληνική Παροικία με Dani και Μυλωνογιάννη στους bat-τίτλους της DC”.

Human Target #1 (of 12)

$4.99 page DC17 DC Comics

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας συγγραφέας με το όνομα Tom King, που πολλοί πίστεψαν ότι θα έδινε μια νέα πνοή στο πως γράφονταν τα superhero comics και ο editor αυτού εδώ του site, Δημήτρης Σακαρίδης, τους έλεγε πως μάλλον είναι μισότρελοι. Μετά, οι πιο πολλοι συμφώνησαν με τον Δημήτρη ότι τα comics του Tom King είναι για τρελούς (βλέπε HEROES IN CRISIS), αλλα δυο-τρεις τύποι λέγαμε πως ο King, ακόμα και όταν γράφει βλακείες, γράφει όμορφα. Μετά ο King αποφάσισε να γραψει το ROSCHARCH και τουλάχιστον εγώ είπα μέσα μου “χέσε μας ρε Tom King, νομιζω πως χρειάζεται να μείνουμε λίγο χρόνο μακρια ο ενας από τον άλλο”.

Πάντως, ακόμα πιστεύω πως γράφει ωραία και πως έχει ακόμα κάτι φρέσκο να δώσει. Θα είναι στο HUMAN TARGET αυτό; Η αληθέια είναι πως φαντάζομαι ότι θα είναι ένα ακόμα comic στο ύφος των MISTER MIRACLE και STRANGE ADVENTURES (δηλαδή ένα καλό comic, που όμως θα παίρνει τον εαυτό του περισσότερο στα σοβαρά από οτι θα έπρεπε), που φαίνεται ότι είναι η “ασφαλής περιοχή” για τον King.

Wonder Woman Historia: The Amazons #1 (of 3)

$7.99 page DC22 DC Comics

Ποιός να το περίμενε… Πέρα από τους 50 τίτλους Batman, η DC αποφάσισε να έχει και 50 τίτλους Wonder Woman αυτό το μήνα, με αφορμή την 80η επέτειο της ηρωίδας. Πέρα από το “σχεδόν υποχρεωτικό” 100σέλιδο εορταστικό τεύχος, όπου μια πλειάδα δημιουργών δίνουν τη δική τους εκδοχή για το ποια είναι η Wonder Woman, έχουμε και ενα σκασμό special τευχη και νέες σειρές. Από όλα αυτά, ξεχωρίζω το συγκεκριμένο, κυρίως λόγω του artwork του Phil Jimenez (όχι ότι έχω κάτι με την Kelly Sue DeConnick).

Τρία τεύχη θα έχει το limited series, που από όσο καταλαβαίνω σχεδιάζει να είναι ένα από τα πολλά που θα καταπιαστούν με την Ιστορία της δημοφιλούς ηρωίδας Τα επόμενα τεύχη θα σχεδιαστούν από τους Gene Ha και Nicola Scott.

DC Horror Presents: Soul Plumber #1 (of 6)

$3.99 page DC29 DC Comics

Να μια αναπάντεχη εκδοση από τη DC. Ενα horror comic που δεν φαίνεται να έχει κάποια σύνδεση ούτε με το DC Universe ούτε με κάποιο από τα υπόλοιπα imprints της εκδοτικής. Μόνο σε εμένα φαίνεται καλή ιδέα αυτό; Το artwork κάνει o John McCrea (του HITMAN) και το σενάριο έχει αναλάβει η ομάδα του podcast “Last Podcast on the Left” που καταπιάνεται με κάθε είδους ιστορία τρόμου (πραγματική ή φανταστική).

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια ομάδα είχε κάνει και ένα αλλo comic, το LAST BOOK ON THE LEFT, που είχε σχεδιάσει ο εκπληκτικός Tom Neely. Γενικά, από artists δεν κακοπέφτουν.

Friday, Book One: The First Day Of Christmas

$14.99 page 40 Image Comics

Και ο Ed Brubaker μου αρέσει πάρα πολύ (κυρίως όταν παίζει με το detective/crime genre) και ο Marcos Martin και οι ιστορίες με σκοτεινά και επικίνδυνα μυστήρια. Έχω μια ένσταση για τις ιστορίες που έχουν φτιαχτεί για να διαβαστούν σε υπολογιστή (αλλη η οθόνη του υπολογιστή και άλλη η χάρτινη σελίδα) και εκδίδονται τελικά και στο χαρτί, αλλά δεν νομίζω να με κρατήσει από το να δοκιμάσω αυτό εδώ.

Paper Girls: The Complete Story

$49.99 page 64 Image Comics

Πολύ τίμια αυτή εδώ η έκδοση της Image. Ο Vaughan έδωσε κάποια καλά comics, πριν ουσιαστικά μισο-εξαφανιστεί από το χώρο των comics, και το PAPER GIRLS (όσο είχα διαβάσει τουλάχιστον) ηταν μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Ολόκληρη την ιστορία των κοριτσιών που το 1988 μοιράζανε εφημερίδες, θα τη βρείτε συγκεντρωμένη εδώ.

Τα 50$ είναι πολλά, θα πει κανείς, αλλά οι 784 σελίδες, ή 50 τευχη, ή 6 trades που συγκεντρωνονται, νομίζω πως είναι value for money (που λέμε και στο χωριό μου).

Animal Stories

$19.99 page 128 IDW Publishing

Αυτή εδώ είναι η εναλλακτική πρόταση των μπλε σελίδων από την IDW/Top Shelf, με την οποία θα κλείσω και εγώ τις επιλογές μου. Δεν είχα ιδέα για αυτόν τον τίτλο, ή για τους δημιουργούς του (τα αδέρφια Peter και Maria Hoey), αλλά με ένα googlαρισμα κατέληξα σε αυτήν εδώ τη σελίδα με κάποια δέιγματα, και νομίζω πως η καθαρή/κλινική ματιά τους έχει κάτι που μου αρέσει πολύ.

Οι Μύθοι του Αισώπου συναντάνε το film noir και την Παλαιά Διαθήκη, λένε στην περιγραφή, και περιέργως είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια περιγραφή μου εξάπτει την περιέργεια.

Green Pages

Οι πράσινες σελίδες αυτού του PREVIEWS μάλλον δεν έχουν ποσότητα επιλογών, αλλά έχουν ποιότητα. Τα horror comics έχουν την τιμητική τους στις περισσότερες εκδοτικές, αλλά δεν θα δυσκολευτείτε (ή έστω, θα δυσκολευτείτε λίγο) να βρείτε κάτι αξιόλογο και σε άλλες κατηγορίες.

Οι δικές μου επιλογές μπορούν να αποτελέσουν απλά αφορμή για να ψάξετε λίγο περισσότερο. Ή να με εμπιστευτείτε με κλειστά μάτια – αλλά μη μου ζητήσετε τα ρέστα μετά…

After Dark

$6.99 page 249 PublisherAfterShock Comics

H AfterShock ετοιμάζεται για το Halloween, με μια one-shot ανθολογία τρόμου, που υποστηρίζει ότι φέρνει το TALES FROM THE CRYPT κοντά στο TWILIGHT ZONE. Αυτά τα mash-ups των solicitations δεν τα μπορώ και για αυτό θα σταθώ αλλού. Πρώτα απ’ όλα, μία από τις τέσσερις ιστορίες του τεύχους τη γράφει ο πολύς Jim Starlin (στις συμμετοχές είναι και ο Cullen Bunn), ενώ και τα σχέδια από τα previews φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα.

Δύσκολο μετερίζι τα horror comics και οι απογοητεύσεις πολλές. Ελπίζω να μη συγκαταλέγω το AFTER DARK ανάμεσά τους, σε μερικούς μήνες…

Tunnels

$29.95 page 310 PublisherDrawn & Quarterly

Τη Rutu Modan την αγαπάμε ήδη από το EXIT WOUNDS (με το THE PROPERTY δεν την αγαπήσαμε περισσότερο, αλλά ούτε και λιγότερο) και προσωπικά περιμένω με αρκετή ανυπομονησία το TUNNELS. Η υπόθεση φαίνεται να βασίζεται σε ένα παραδοσιακό κυνήγι θησαυρού (στόχος είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κειμήλιο της Μέσης Ανατολής), αλλά από μια δημιουργό σαν τη Modan περιμένω κι άλλα layers.

Επίσης, το σχέδιο του TUNNELS φαίνεται πιο επιτηδευμένα απλό και ευρωπαϊκό και θέλω να δω πώς δικαιολογείται αυτή η απόφαση.

Red Room: The Antisocial Network

$19.99 page 319 PublisherFantagraphics Books

To RED ROOM είναι ένα από τα πιο εξωφρενικά και ψυχωτικά πράγματα που κυκλοφορούν εκεί έξω και αυτό το TPB συγκεντρώνει τα πρώτα τεύχη της σειράς του Ed Piskor, ο οποίος μάλλον κρύβει πολλά περισσότερα ψυχικά τραύματα από ό,τι δείχνει. Αν δεν έχετε τη διάθεση να περιμένετε τα τεύχη (τα οποία δε βγαίνουν σε μηνιαία βάση), η συγκεκριμένη έκδοση είναι αυτό που χρειάζεστε.

Στα plus και η λέξη splatterpunk (από το solicitation της σειράς), η οποία θα γίνει πλέον από τις αγαπημένες μου και θα την πετάω σε άσχετες στιγμές, έτσι, για τη φάση.

Recidivist IV

$19.95 page 375 PublisherSecret Acres

Επανακυκλοφορία του εξαντλημένου graphic novel του Zak Sally, που αρχικά είχε εκδώσει η Drawn & Quarterly. Μη με ρωτάτε αν σας το προτείνω, εγώ το αφήνω εδώ κι ό,τι γίνει… Πρόκειται για ένα medium-defying έργο, το οποίο σημαίνει ότι, διαβάζοντάς το, θα καταλάβουμε ελάχιστα πράγματα. Το θέμα είναι αν θα το ευχαριστηθούμε στην πορεία, ή θα το παρατήσουμε να μαζεύει σκόνη, γιατί καλά να πάθει που μας έκανε το μυαλό πολτό.

Καταλαβαίνετε ότι τα παραπάνω είναι και προσωπικοί μου προβληματισμοί, αφού έχω αποφασίσει να το πάρω αυτή τη φορά.

Clockwork Apple

$15.95 page 426 PublisherDigital Manga Publishing

Άλλη μια ανθολογία από τον θρυλικό Osamu Tezuka, η οποία ξεθαφτηκε από κάποιο συρτάρι και ανακατεύει Ναζί, ρομπότ, φαντάσματα και ποιός ξέρει τί άλλο. Πολλές σελίδες (246), καλή τιμή και, φυσικά, εγγυημένο αποτέλεσμα.

Τί, έχετε διαβάσει manga του Tezuka και δεν σας άρεσε..; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μην ανησυχείτε, δεν απευθύνομαι σε εσάς. Απευθύνομαι μόνο σε άτομα που έχουν ψυχή.