Λίγα λόγια για κάποια ελληνικά comics που διάβασα πρόσφατα

NEIGHBORHOODneighborhood_f
Writer/Artist: Zaro
Ένατη Διάσταση

Ξεκινώ με μια κυκλοφορία της Ένατης Διάστασης. Το NEIGHBORHOOD είναι μια σκοτεινή ιστορία, βουτηγμένη στη βία και την παραφροσύνη. Μια περιήγηση στις γειτονιές ενός άρρωστου μυαλού. Η ατμόσφαιρα και ολόκληρο το comic φέρνει πολύ σε SIN CITY, με μεγάλη έμφαση στην αρρώστια της γειτονιάς που περιγράφει. Το artwork δεν εντυπωσιάζει καθόλου, αλλά ιδιαίτερα θετικό είναι το ότι «διαβάζεται» πολύ καλύτερα και ευκολότερα από ότι θα συμπέραινε κανείς από μια πρώτη ματιά. Πιστεύω, μάλιστα, πως, με λίγη περισσότερη προσπάθεια, οι αρετές του δημιουργού θα φαίνονταν καλύτερα. Το σενάριο δείχνει σαφώς καλύτερα δουλεμένο και παρόλο που (όπως ομολογεί και ο δημιουργός) δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, βελτιώνει τη γενικότερη εικόνα του comic. Ο δημιουργός, πάντως, δείχνει δυνατότητες για να κάνει κάτι καλύτερο στο μέλλον, ενώ συνολικά η έκδοση είναι προσεγμένη και έχει ιδιαίτερα προσιτή τιμή.

stratioths-kein-cover-teuxo-2ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΕΪΝ #2
Writer/Artist: Κ.Παντούλας
Σέλλος Comics

Το δεύτερο τεύχος αποτελεί σαφή βελτίωση σε σχέση με το πρώτο (το οποίο να θυμίσω πως δεν με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα). Το artwork είναι  καλύτερο και με σαφώς λιγότερες ανισότητες (αν και οι αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν), αλλά η σημαντικότερη διαφορά βρίσκεται στον τομέα του σεναρίου. Η ιστορία είναι σαφώς πιο συγκεντρωμένη, ολοκληρωμένη, συγκροτημένη και, τελικά, ενδιαφέρουσα. Αν αυτή η βελτίωση συνεχιστεί, τότε, πιθανότατα, σε ένα-δυο τεύχη, να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΚΚΟEkeiStoLakko
Writer/Artist: Άγγελος Κωνσταντίνου
Εκδόσεις ΨΤΛ

Δε μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα με το ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΚΚΟ, αλλά νομίζω πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση. Ένα από τα πιο όμορφα στοιχεία του comic είναι τα χρώματα του. Οι ιδέες και το artwork φαίνονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρες και, παρόλο που το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα μοιάζει να έχει αρκετά ελαττώματα, δείχνει να αποτελεί μια αφετηρία, που μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα ενδιαφεροντες δρόμους.

chrysallidesΧΡΥΣΑΛΛΙΔΕΣ
Writer/Artist: Λένα
Self-Published

Η Λένα είχε κάνει πριν από ένα χρόνο το προηγούμενο comic της, τις ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ, και σύμφωνα με όσα λεει η ίδια στον πρόλογο της, η ανταπόκριση των ανθρώπων που γνώρισε στο περσινό Comicdom Con την οδήγησε στη νέα έκδοση. Δεν μπορώ παρά να βλέπω με συμπάθεια την εκδήλωση των αγωνιών μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης νέας κοπέλας, που προσπαθεί να είναι τολμηρή και να εκφραστεί μέσα από ένα comic. Από την άλλη, μου είναι δύσκολο να συμμεριστώ (καμιά φορά ακόμη και να ακούσω) τις ανησυχίες αυτές.

GLOOMY CLOWNgloomyclown
Writer/Artist: Γιώργος Κωνσταντόπουλος
Self-Published

Δεν είμαι σίγουρος αν ο λόγος που συνδέω το GLOOMY CLOWN τόσο πολύ με τις ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΕΣ, είναι επειδή μοιάζουν σαν εκδόσεις, ή επειδή τα βρήκα την ίδια μέρα το ένα δίπλα στο άλλο. Και πάλι (όπως και στην περίπτωση των ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΩΝ) αδυνατώ να καταλάβω τις ευαισθησίες του δημιουργού και το νόημα πίσω από τις ιστορίες του. Σε κάθε περίπτωση, το artwork του Γιώργου Κωνσταντόπουλου (το οποίο φαίνεται πως είναι και το δυνατό του χαρτί), έχει κάποια καλά στοιχεία, τα οποία, όμως, «δείχνουν» περισσότερο στα pinups του παρά στα comics του.