PREVIEWS PICKS (MAR 2011): The “Green” Pages

Υπάρχουν κάποιοι κακεντρεχείς εκεί έξω που λένε ότι δεν υπάρχουν καλά comics στις μέρες μας. Μέγα λάθος! Το γεγονός ότι, κάθε μήνα, τρεις συντάκτες του Comicdom περνάνε κάποιες ώρες μπροστά στο PC τους, με σκοπό να σας παρουσιάσουν τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες από το PREVIEWS, είναι ένα αρκετά ισχυρό επιχείρημα υπέρ της αντίθετης άποψης.

Βέβαια, πολλές φορές, ορισμένοι από αυτούς τους συντάκτες χρησιμοποιούν “πλάγια μέσα” για να γεμίσουν τα κείμενα τους, όπως χιουμοριστικές αναφορές, υπερμεγέθεις προλόγους, εξευτελισμό συγκεκριμένων comics/εκδοτικών/δημιουργών/τακτικών/whatever, φτηνά τρικ εντυπωσιασμού στο format και πολλά άλλα.

Ας μην αφήνουμε, όμως, τις λεπτομέρειες να χαλάσουν μια όμορφη ιστορία. Υπάρχουν καλά comics εκεί εξώ και είμαστε εδώ για να σας το υπενθυμίζουμε.

(Ασφαλώς, υπάρχουν και πολλά κακά comics εκεί έξω και είμαστε εδώ για να σας το υπενθυμίζουμε ΚΑΙ ΑΥΤΟ! Γιατί κάποιος πρέπει να το κάνει!)

Αφού, λοιπόν, διαβάσατε τις επιλογές του παλιόφιλου Νίκου Λάμπρη από τις μπλε σελίδες του ολοένα και λιγότερο ογκώδους καταλόγου της Diamond, ήρθε η ώρα να επισκεφτούμε μαζί τις πράσινες, που, ως συνήθως, έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, ή τουλάχιστον, περισσότερο diversity. Επειδή μου άρεσε το format που είχα χρησιμοποιήσει την προηγούμενη φορά (και επειδή με τις δουλειές του επερχόμενου Con δεν πρόλαβα να τελειοποιήσω κάποιο άλλο), θα το επαναλάβω. Αν βαριέστε εύκολα, εγκαταλείψτε από τώρα για να μην έχουμε παρεξηγήσεις…

TERRY MOORE’S HOW TO DRAW #1: WOMEN (Abstract Studios, pg.220, $3.99)
Τι είναι: Ένα “how to” από τον εξαιρετικό σχεδιαστή Terry Moore, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να μάθουμε πως δημιουργεί τις υπέροχες γυναίκες που μας έχει παρουσιάσει στο STRANGERS IN PARADISE και στο ECHO.
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί ελάχιστοι comic artists της εποχής μας έχουν την ικανότητα του Moore στο σχεδιασμό ρεαλιστικών γυναικών.
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Επειδή προτιμάτε τις γυναίκες του Ed Benes και του Michael Turner. (Ναι, το ξέρω ότι ο τελευταίος έχει πεθάνει. I’m just saying.)

DUCK TALES #1 (Boom! Studios, pg.258, $3.99)
Τι είναι: Η επιστροφή στα comics του σχεδόν θρυλικού animation series με τα Disney Ducks.
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί έχετε πολύ ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις από την τηλεοπτική σειρά και αισθάνεστε πως πρέπει να έρθετε σε επαφή με το παιδί που κρύβεται μέσα σας
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Επειδή γουστάρετε μόνο τα comics που έχουν αίμα, βία και zombies και το παιδί που έχετε μέσα σας έχει πεθάνει προ πολλού και το πτώμα το ρίξατε στη θάλασσα. Επίσης, δεν έχετε παιδιά, ανήψια, μικρά ξαδερφάκια και γενικώς μισείτε οτιδήποτε δεν είναι αρκετά μεγάλο για να ψηφίζει ή/και να πίνει αλκοόλ.

BONE: 20TH ANNIVERSARY FULL COLOR ONE VOLUME COLLECTOR’S BOX SET (Cartoon Books, pg.262, $350.00)
Τι είναι: Ένα εντυπωσιακό box set, που περιλαμβάνει ολοκληρωμένο το έπος του Jeff Smith σε ένα πολυτελές hardcover, μαζί με ένα επίχρυσο coin 22 καρατίων, φιγούρες των Bone cousins, ξεχωριστό cover gallery όλων των τευχών της σειράς και άλλα καλούδια.
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί είστε πραγματικός fan του BONE, θεωρείτε τον Jeff Smith έναν κολοσσό της 9ης Τέχνης και απορείτε γιατί δεν καλούμε αυτόν στο Comicdom Con Athens, αντί για όλους αυτούς τους τυχάρπαστους που φέρνουμε κατά καιρούς.
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Επειδή η μέρα που θα δώσετε 350 δολάρια για ένα comic είναι πιο μακρινή και από τη μέρα που θα καθήσετε να παρακολουθήσετε μαραθώνιο GREY’S ANATOMY. (Αν είστε γυναίκα άνω των 35, μπορείτε να αγνοήσετε το τελευταίο σχόλιο…)

KIRBY: GENESIS #0 (Dynamite Entertainment, pg.266, $1.00)
Τι είναι: Το νέο reconstructive/decontructive superhero comic (βασισμένο σε χαρακτήρες που δημιούργησε ο τρισμέγιστος Jack Kirby), από το δίδυμο που πριν από 1,5 εκατομμύριο χρόνια έδωσε στον κόσμο των comics το MARVELS. (Ναι, ΟΚ, είναι Kurt Busiek στο σενάριο με Alex Ross ΚΑΙ Jack Herbert στο σχέδιο, αλλά είπαμε πως δεν θα αφήσουμε τις λεπτομέρειες να μας χαλάσουν μια όμορφη ιστορία!)
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Kurt Busiek. Alex Ross. Superheroes. Jack Kirby. ΕΝΑ ΔΟΛΑΡΙΟ COVER PRICE!
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Επειδή η πείρα σας έχει διδάξει πως τα περισσότερα comics που έχουν “super low price” στο πρώτο τεύχος, είναι οριακά καλά ώστε να δικαιολογούν αυτήν ακριβώς την χαμηλή τιμή και όταν θα περάσουν τέσσερα-πέντε τεύχη που θα έχετε πληρώσει regular price, θα είστε διαρκώς στο “τώρα αυτό αξίζει να το συνεχίσω;” και, πραγματικά, δεν σας χρειάζονται τέτοια διλήμματα.

VAMPIRELLA AND THE SCARLET LEGION #1 (Dynamite Entertainment, pg.267, $3.99)
Τι είναι: Μια ακόμη σειρά με πρωταγωνίστρια τη Vampirella, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν έχουμε ξαναγυρίσει στα early 90s και κανείς δεν μας ενημέρωσε για αυτό.
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη στολή της Vampirella! (Για όλους τους προφανείς λόγους!)
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Επειδή η στολή της Vampirella θα σας ενδιέφερε μόνο αν τη φορούσε κάποια καλλίγραμμη κοπελίτσα στο διαγωνισμό Cosplay του Comicdom Con Athens 2011. (Αν προσευχηθούμε όλοι μαζί, it may come true!!!)

PAYING FOR IT (Drawn & Quarterly, pg.284, $24.95
Τι είναι: Το νέο graphic novel του εξαιρετικού Chester Brown, με θέμα την πορνεία, στο οποίο ο δημιουργός επιστρέφει στις autobio ρίζες του.
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί ο Chester Brown είναι ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς δημιουργούς των τελευταίων 30 ετών και οι δουλειές του έχουν πάντα κάτι σημαντικό και ενδιαφέρον να πουν.
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Γιατί η θεματολογία, σε συνδυασμό με το αυτοβιογραφικό του εγχειρήματος, σας κάνει λίγο off-putting. Επίσης, δεν έχει υπερήρωες ή/και zombies.

ΥΕΑΗ! (Fantagraphics Books, pg.286, $19.99)
Τι είναι: Το limited series που είχε βγάλει πριν από καμιά δεκαριά χρόνια η DC, σε σενάριο Peter Bagge και σχέδιο Gilbert Hernandez, με πρωταγωνίστριες τα μέλη ενός γυναικείου rock group.
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί το γράφει ο Peter Bagge και το σχεδιάζει ο Gilbert Hernandez, δύο από τους δημιουργούς που θα ήθελα να φέρουμε στο Comicdom Con, αν δεν με ενδιέφερε καθόλου σε πόσους ανθρώπους εκεί έξω θα φαινόταν καλή η επιλογή.
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Γιατί διαβάζετε Bagge μόνο όταν οι πρωταγωνιστές του είναι πρώην slackers και νυν suburban losers και Hernandez μόνο όταν οι γυναίκες έχουν μεγάλα βυζιά και θα σκότωναν τη μάνα τους για μια μισοφαγωμένη Kit-Kat…

FARM 54 (Fanfare/Ponent Mon, pg.288, $25.00)
Τι είναι: Μια συλλογή από ημί-αυτοβιογραφικές ιστορίες, με θέμα τη ζωή της πρωταγωνίστριας/δημιουργού, Galit Seliktar, που μεγάλωσε στο Ισραήλ στη δεκαετία του ’80.
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί έχετε βαρεθεί τις ιστορίες με φανταστικά θέματα και larger-than-life πρωταγωνιστές και θέλετε λίγο ωμό ρεαλισμό, σε συνδυασμό με πραγματικά, συγκλονιστικά γεγονότα, που έχουν πραγματικό αντίκτυπο στον κόσμο γύρω μας.
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Γιατί έχετε πλέον καταλάβει ότι αυτή η εμμονή μου με το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή γενικότερα, δεν μπορεί να είναι φυσιολογική και είναι αποτέλεσμα κάποιας συνομωσίας, σαν κι αυτές για τις οποίες μας προειδοποιεί καθημερινά ο Λιακόπουλος.

THE OVERSTREET COMIC BOOK PRICE GUIDE VOLUME 41 (Gemstone Publishing, pg.290, $35.00 HC, $29.95 SC)
Τι είναι: Ο ετήσιος κατάλογος του Bob Overstreet, που περιλαμβάνει τις τρέχουσες fair market prices των περισσότερων comics που έχουν κυκλοφορήσει από καταβολής κόσμου, καθώς και δεκάδες άρθρα, αναλύσεις, market reports και όλα όσα μπορεί να ενδιαφέρουν τον ενεργό συλλέκτη. Με δύο εξώφυλλα (Thor από τον Walt Simonson και Supergirl/Batgirl από την Amanda Conner).
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί πέρα από αναγνώστης, είστε και συλλέκτης και θέλετε να ξέρετε τι αξία έχουν τα comics της συλλογής σας, καθώς και να παρακολουθείτε όλα τα market trends που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το portfolio σας.
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Γιατί πιστεύετε πως το collector mania καταστρέφει την 9η Τέχνη και θα θέλατε όλα τα comics να πωλούνταν σε cover price, ανεξάρτητα από τη σπανιότητα, τη σπουδαιότητα και τη ζήτηση που έχουν. (BTW, αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο, θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως αν δεν αναφέρατε τίποτα στον ασφαλιστή μου…)

COWBOYS AND ALIENS (It Books, pg.295, $15.99)
Τι είναι: Το trade paperback του graphic novel COWBOYS AND ALIENS, που είχε κυκλοφορήσει πριν λίγα χρόνια από την blink-and-you’ll-miss-it Platinum Books, με θέμα μια μάχη μεταξύ καουμπόηδων (ναι το ξέρω πως η λέξη είναι γελοία – να χαίρεστε που δεν επέλεξα να πω “καμπόηδων”!) και ινδιάνων, η οποία διακόπτεται από εισβολή εξωγήινων. Ή τουλάχιστον, αυτή την περιγραφή βρήκα στο solicitation copy. (Άσχετο, Zombies και πειρατές δεν έχει;)
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Επειδή το concept σας φαίνεται ενδιαφέρον (OK, δεν θέλω να σας ξέρω!) και επειδή, φυσικά, θα βγει και σε ταινία, στην οποία θα παίζει η θεά Olivia Wilde, ο “αχ, πόσο βαριέμαι…” Daniel Craig, ο “εγώ βαριέμαι περισσότερο!” Harrison Ford και ο Keith Carradine (προφανώς, επειδή ο David Carradine πέθανε!).
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Γιατί δεν εντυπωσιάζεστε από τέτοιες hip και “awesome” μαλακίες, κάτι που στα μάτια μου σας κάνει κάτι σαν soulmate.

JOE SIMON: THE MAN BEHIND THE COMICS (Titan Publishing, pg.316, $24.95)
Τι είναι: Η αυτοβιογραφία του μεγάλου Joe Simon, συν-δημιουργού (μαζί με τον Jack Kirby) του Captain America και τουλάχιστον δύο ή τριών comic genres. Μέσα στο βιβλίο, ο Simon μας μιλάει για την πολυετή συνεργασία του με τον Kirby, για τον πόλεμο που δέχτηκαν τα comics στη δεκαετία του ’50 από τη λογοκρισία, για τις δυσκολίες των δημιουργών εκείνη την εποχή, καθώς και για το πως έδωσε για πρώτη φορά δουλειά στον, πιτσιρικά τότε, Stan Lee. (Α mixed blessing, that last one…)
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί η Ιστορία των comics είναι ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον θέμα και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά, γνωρίζουν ελάχιστα για το παρελθόν. Μη γίνετε ένας από αυτούς.
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά πως όλες αυτές οι αυτοβιογραφίες βετεράνων δημιουργών -ειδικά όσων έχουν τόσο μεγάλο ego όσο ο Joe Simon- είναι, στην καλύτερη περίπτωση, “ύποπτες” αναφορικά με την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους…

THE HOMELAND DIRECTIVE (Top Shelf Productions, pg.320, $14.95)
Τι είναι: Το νέο graphic novel του Robert Venditti, που λίγα χρόνια πριν μας έδωσε το -επιεικώς άνισο- THE SURROGATES. Συνομωσίες, κατασκοπίες, cyber detectives, μισθοφόροι και ιοί που απειλούν να μολύνουν ολόκληρο τον πλανήτη (don’t they all?). Ενδεχομένως, αρκετά “κινηματογραφικό”, με προφανή στόχο ένα ακόμη πέρασμα στη μεγάλη οθόνη.
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί πιθανότατα θα είναι συμπαγές, καλογραμμένο και με συμπαθητικό σχέδιο (από τον Mike Huddleston).
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Γιατί έχετε βαρεθεί όλα αυτά τα conspiracy/espionage/τίποτα-δεν-είναι-όπως-φαίνεται, πολυεπίπεδα και δαιδαλώδη stories, που μοιάζουν να έχουν ως βασικό στόχο να σας μπερδέψουν με το plot, για να μην καταλάβετε πως πάσχουν από παντελή έλλειψη χαρακτήρων και στοιχειωδώς ρεαλιστικών διαλόγων.

VANGUARD FRAZETTA CLASSICS DELUXE VOLUME 1: JOHNNY COMET HC (Vanguard Productions, pg.326, $69.95)
VANGUARD FRAZETTA CLASSICS VOLUME 2: WHITE INDIAN SC (Vanguard Productions, pg.200, $24.95)
Τι είναι: Πολυτελή reprints κλασικών -αλλά λιγότερο γνωστών- comics από τα 50s, με την υπογραφή του τεράστιου Frank Frazetta, όταν ακόμη ήταν ένας ενδιαφέρων και πολυσύνθετος σχεδιαστής και όχι ζωγράφος πανομοιότυπων μεταξύ τους εξωφύλλων των CONAN paperbacks. (Τα οποία όμως ήταν απείρως πιο προσοδοφόρα για τον ίδιο, οπότε who can blame him, really?)
Γιατί πρέπει να τα αγοράσετε: Γιατί το artwork του Frazetta είναι απλά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ακόμη και όταν οι ιστορίες είναι κάπως πιο αφελείς και απλοϊκές απ’ ότι μπορεί να ανεχτεί ο σύγχρονος αναγνώστης, το οπτικό αποτέλεσμα είναι τόσο όμορφο που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι συμβαίνει στην ιστορία.
Γιατί πρέπει να τα προσπεράσετε: Γιατί αυτά τα πράγματα κοστίζουν ακριβά και οι εποχές είναι δύσκολες. Επίσης, η DC και η Marvel ξεκινούν καινούργια crossovers αυτό το μήνα και δεν μπορείτε να ασχολείστε με παλιατζούρες. You know where your loyalties lie!

LIFE WITH MR. DANGEROUS (Villard Books, pg.335, $20.00)
Τι είναι: Το νέο graphic novel του Paul Hornschemeier, που είχε δημοσιευτεί σε συνέχειες στην ανθολογία της Fantagraphics, MOME.
Γιατί πρέπει να το αγοράσετε: Γιατί ο Hornschemeier είναι ο δημιουργός των MOTHER, COME HOME και LET US BE PERFECTLY CLEAR, στα οποία έδειξε ξεκάθαρα πως είναι ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της νέας γενιάς και κάθε καινούργια δουλειά του είναι άξια προσοχής.
Γιατί πρέπει να το προσπεράσετε: Γιατί ο Hornschemeier είναι επίσης ο δημιουργός του THE THREE PARADOXES, ενός comic τόσο αυτάρεσκου, που κάνει το LOGICOMIX να μοιάζει σχεδόν σεμνό και τόσο ανυπόφορα και αδικαιολόγητα πολύπλοκου, που μπροστά του το ASTERIOS POLYP είναι παραμυθάκι για μικρά παιδιά…

Κάπου εδώ, η περιήγηση μας στις πράσινες σελίδες του PREVIEWS έφτασε στο τέλος της. Όπως είδατε, υπάρχουν αρκετά ποιοτικά comics, που περιμένουν να ξαφρίσουν το περιεχόμενο του πορτοφολιού σας (ή έστω να φουσκώσουν το λογαριασμό της πιστωτικής σας) και αρκετά ακόμη λιγότερο ποιοτικά comics, που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο για συζητήσεις, διαφωνίες και χλευασμό. Να είστε πάλι εδώ αύριο, για τις manga επιλογές του Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Α, και να μην ξεχάσω. Αν κάποιος διαφωνεί με κάτι από αυτά που έγραψα, ή εκνευρίστηκε με τα ειρωνικά μου σχόλια, μπορεί να έρθει να με βρει σε λιγότερο από ένα μήνα στο Comicdom Con Athens 2011, να το συζητήσουμε από κοντά. (Όχι, δεν το παράκανα με το hype. Τα προηγούμενα Con-related σχόλια ήταν απλά τυχαίες αναφορές και μόνο η τελευταία ήταν απεγνωσμένη απόπειρα για self-serving promotion…)