X-MEN: FIRST CLASS

Με αφορμή την έξοδο της πολυαναμενόμενης ταινίας X-MEN: FIRST CLASS στις κινηματογραφικές αίθουσες, πέντε συντάκτες του Comicdom, που έσπευσαν να τη δουν τις πρώτες μέρες προβολής της, παραθέτουν τις αρκετά διαφορετικές απόψεις τους, απαντώντας σε πέντε προκαθορισμένες ερωτήσεις…

 

Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου

  • Τι περίμενα

Αντιγράφω την απάντησή μου σε αντίστοιχη ερώτηση που μου έγινε σε άρθρο του flix.gr: “Θέλω να ξαναδώ κάτι περισσότερο από ένα πολυδάπανο πακέτο υπερηρωικής δράσης! Περιμένω ένα prequel που θα δένει το χθες με το σήμερα και ένα καλοδουλεμένο σενάριο που θα απαντάει σε περισσότερα ερωτήματα από αυτά που θα δημιουργεί, όπως π.χ. πώς φτάσαμε στο αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στο πασιφιστικό όραμα του Xavier και αυτό της επιβολής και της φυλετικής ανωτερότητας του Magneto. Αν αυτά συνοδεύονταν και από προσεγμένες σκηνές δράσης, εντυπωσιακά εφέ και αξιοπρεπείς ερμηνείες θα ήμουν ευτυχής.”

  • Τι μου άρεσε

– Οι ερμηνείες του James McAvoy (Professor-X), του Michael Fassbender (Magneto) και του Kevin Bacon (Sebastian Shaw).

– Η εξαιρετική σεναριακή δόμηση των δύο πρώτων χαρακτήρων, επενδύοντας σε εξαιρετικούς διαλόγους, με ενδεικτική την ατάκα του Magneto “Peace was never an option”.

– Η παρουσίαση των υπόλοιπων X-Men, μέσω της “στρατολόγησής” τους, ήταν σπιντάτη και εύστοχη, ανακαλώντας από τη συλλογική μνήμη των comics fans, το GIANT-SIZE X-MEN #1.

– Οι καλογυρισμένες σκηνές δράσης (με αποκορύφωμα την επίθεση του Shaw και των ακολούθων του στη μυστική βάση).

– Η επιτυχημένη αποτύπωση της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, τόσο στιλιστικά (σκηνικά και ενδυματολογικά), όσο και κοινωνικοπολιτικά.

  • Τι δεν μου άρεσε

– Η αρχική σκηνή με τον νεαρό Magneto στο γραφείο του Shaw. Εντελώς αψυχολόγητα, στρέφει όλο του το μένος στους δύο στρατιώτες και όχι στο δολοφόνο της μητέρας του.

– Η Moira McTaggert μπαίνει και βγαίνει από τα άδυτα του Hellfire Club, λες και πρόκειται για αφύλακτο πολυκατάστημα.

– Το άδοξο τέλος του Darwin. Από τη μία σκοτώνεις τον μοναδικό μαύρο χαρακτήρα σου πριν ακόμη αφήσει το στίγμα του, κι από την άλλη επαναλαμβάνεις διαρκώς την ατάκα “Mutant and proud”, σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Τα racial (ή social) politics καλύτερα να υποστηρίζονται σεναριακά, παρά με λεκτικές επαναλήψεις.

– To αισθητικό αποτέλεσμα της δεύτερης μετάλλαξης του Beast (απλώς αχαρακτήριστο).

– Η σκηνή προς το τέλος, με τον Xavier και τη Moira. Άνευρη, βαρετή και ανούσια. Η χείριστη τελευταία εντύπωση.

  • Τι μου θύμισε (με ποια από τις προηγούμενες X-Movies τη βάζω στην ίδια κατηγορία)

Το βάζω στην ίδια κατηγορία με το X-MEN: THE LAST STAND. Αντιτίθεμαι σθεναρά στον ισοπεδωτικό χαρακτηρισμό της ταινίας του Ratner ως “πατάτα”, θεωρώντας ότι και αυτό, όπως και το X-MEN: FIRST CLASS, είχε τόσο τις καλές, όσο και τις κακές στιγμές του.

  • Συνολική εκτίμηση

Το X-MEN: FIRST CLASS κερδίζει με ευκολία κάποιες μάχες, χάνει κατά κράτος κάποιες άλλες, αλλά η τελική ετυμηγορία είναι μάλλον θετική. Έδεσε επιτυχώς το χθες με το σήμερα, απάντησε ικανοποιητικότατα στο πώς επήλθε η ρήξη ανάμεσα στον Xavier και τον Magneto και έκανε εξαιρετική δουλειά στο characterization αυτών των δύο, παρότι δεν κατάφερε το ίδιο με την ανάπτυξη των υπόλοιπων χαρακτήρων (οι ηθοποιοί των οποίων ήταν μάλλον ανεπαρκείς ερμηνευτικά). Τέλος είναι εντυπωσιακό το πόσα ουσιώδη καταφέρνει να δείξει αυτή η ταινία χωρίς να θυσιάζεται η δράση. Ελπίζω να βγάλει τελικά τα λεφτά της, για να υπάρξει και sequel. (7/10)

 

Νίκος Λάμπρης

  • Τι περίμενα

Για να πω την αλήθεια, πριν δω τα trailers δεν περίμενα τίποτα, με την έννοια ότι δεν ήξερα τι να περιμένω. Οι ιστορίες που έχουν να κάνουν με origin μπορούν να χάσουν το concept εύκολα και όταν η προηγούμενη ταινία Χ-Μen είναι το απαράδεκτο Χ-ΜΕΝ ORIGINS: WOLVERINE, φυσιολογικά ήμουν πολύ επιφυλακτικός. Οι αμφιβολίες μου διαλύθηκαν όταν είδα τα trailer, όπου κατάλαβα ότι αυτή τη φορά “they got it right”.

  • Τι μου άρεσε

Το γεγονός ότι δεν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μου από την ταινία, είναι μια καλή αρχή. Το ότι η ταινία επικεντρώθηκε στους χαρακτήρες του Charles Xavier και του Eric Lehnsherr και εξήγησε με πειστικό τρόπο γιατί ο καθένας διάλεξε το δικό του μονοπάτι. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η αντίθεση Xavier/Magneto είναι από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία των Χ-Μen. Η ερμηνεία του McAvoy και, κυρίως, του Fassbender, που ουσιαστικά κουβάλησαν την ταινία. Η ιστορία που κατάφερε να θέσει τις βάσεις για το κινηματογραφικό X-Men Universe. Τα production values και η αίσθηση των 60s. (And, THAT cameo!)

  • Τι δεν μου άρεσε

Θα μπορούσα να αναφέρω το ελάχιστο development των δευτερευόντων χαρακτήρων, ή κάποια λογικά κενά στην ιστορία. Δε θα αναφερθώ όμως περισσότερο, γιατί όταν έβλεπα την ταινία δεν τα παρατήρησα και δε με ενόχλησαν και έπρεπε να μου τα αναλύσουν μετά οι άλλοι, οπότε μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις τους. Για να το πω αλλιώς , δεν υπάρχει κάτι άξιο λόγου που να μη μου άρεσε, και ναι, ξέρω ότι δεν είδα το CITIZEN KANE.

  • Τι μου θύμισε (με ποια από τις προηγούμενες X-Movies τη βάζω στην ίδια κατηγορία)

Με δεδομένο ότι το Χ-ΜΕΝ ORIGINS: WOLVERINE ήταν για τρελούς, το Χ-ΜΕΝ ήταν ένας καλός τηλεοπτικός πιλότος και το Χ-ΜΕΝ: THE LAST STAND μέτριο, η σύγκριση είναι αναπόφευκτα με το Χ2, και το FIRST CLASS είναι λίγο χαμηλότερο σε βαθμολογία. Να διευκρινίσω ότι κινηματογραφικά είναι λίγο άτοπο να συγκρίνεις το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας με ένα origin story, οπότε το μόνο που θα κρατήσω είναι ότι και οι δυο ταινίες απέδωσαν πολύ πιστά τα storylines που ήθελαν να διηγηθούν.

  • Συνολική εκτίμηση

Μετά τα τελευταία ανησυχητικά δείγματα (X-ΜΕΝ: ΤΗΕ LAST STAND, WOLVERINE), the franchise is back on track. Η Marvel έχει πια τον ευχάριστο (;) πονοκέφαλο ότι μπορεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν των Χ-Μen. (8/10)

 

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

  • Τι περίμενα

Μάλλον όχι και πολλά, δεδομένου του ότι, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, δεν είδα κανένα από τα trailers και teasers της ταινίας. Το αρχικό υλικό, στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας, μου άρεσε, οπότε πήγα να τη δω με καλή διάθεση. Φυσικά, χάρη σε προηγούμενες εμπειρίες, περίμενα αρκετές “εξυπναδίστικες” σκηνές και, που και που, χαζοεξυπναδίστικους διαλόγους, αλλά νομίζω ότι, πλέον, κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, σχεδόν σε κάθε ταινία αμερικανικής παραγωγής.

  • Τι μου άρεσε

Μου άρεσε η συνολική αισθητική της ταινίας και ο τρόπος που απέδωσαν το κλίμα της εποχής (μου άρεσαν ακόμη και κάποια από τα κλισέ σε αυτόν τον τομέα). Εκτίμησα την μάλλον καλύτερη ερμηνεία της ταινίας, αυτή του James McAvoy ως Charles Xavier και μου άρεσε η επιλογή του Kevin Bacon ως Sebastian Shaw.

Επιπλέον, δε βαρέθηκα σε κανένα σημείο της ταινίας και, άσχετα με το ρόλο τους στην υπόθεση, μου άρεσαν οι εναλλαγές δράσης και διαλόγων, που θεωρώ ότι είχαν καλό ρυθμό. Τέλος, απόλαυσα τις πρώτες σκηνές με τον μικρό Erik Lehnserr στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και γέλασα πολύ στο cameo του Hugh Jackman.

  • Τι δεν μου άρεσε

Εκτός της ερμηνείας του James McAvoy δε μπορώ να πω ότι ξεχώρισα κάποια άλλη (για καλούς λόγους, τουλάχιστον) και αυτό είναι οπωσδήποτε αρνητικό για μια ταινία με τόσο μεγάλο cast. Ειδικά οι νεαροί ρόλοι ήταν άνευροι και πολλές φορές απλά διακοσμητικοί. Οι “εξυπναδίστικες” σκηνές που ανέφερα παραπάνω, έκαναν σε κάποια σημεία την εμφάνισή τους πολύ συχνότερα απ’ όσο θα ήθελα και η συχνότητά τους με ενόχλησε, ενώ κάποια αστεία, ακόμη κι αν έφεραν ένα χαμόγελο την πρώτη φορά, τη δεύτερη ήταν τουλάχιστον περιττά.

Με χάλασε, τέλος, ο ρόλος του Magneto, ο οποίος έμοιαζε να αντικαθιστά τον Hugh Jackman (Wolverine) σε αυτή την ταινία, υποδυόμενος απλά το loose cannon της ομάδας.

  • Τι μου θύμισε (με ποια από τις προηγούμενες X-Movies τη βάζω στην ίδια κατηγορία)

Άκουσα ότι είναι η καλύτερη από αυτές και άκουσα ότι είναι και η χειρότερη (άκουσα, επίσης, ότι είναι στα ίδια επίπεδα με τα ELECTRA και CATWOMAN, αλλά αυτό είναι τεράστια υπερβολή). Νομίζω ότι το FIRST CLASS μπορεί να ταξινομηθεί μαζί με το X-MEN ORIGINS: WOLVERINE, καθώς και αυτό αποτελεί τη μεταφορά ενός σπουδαίου πρώτου υλικού, σε μια μέτρια ταινία, με λάθη και πολλές εξυπνάδες.

  • Συνολική εκτίμηση

Παρόλο που ίδρωσα όταν, δέκα λεπτά πριν μπω στην αίθουσα, έμαθα πως η διάρκεια της ταινίας ξεπερνά τις δύο ώρες, δε βαρέθηκα καθόλου από τη στιγμή που έσβησαν τα φώτα. Η ταινία ήταν διασκεδαστική και την είδα ευχάριστα. Η αισθητική μου και η ψυχολογική μου ηρεμία παρέμειναν ανέπαφες καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής και δεν αγανάκτησα ούτε με τις ανακρίβειες, σε σχέση με όσα γνωρίζουμε ήδη από τα comics (όπως ο βαθμός ισχύος του Shaw, ας πούμε).

Ακόμη κι αν σε κάποιες περιπτώσεις ξίνισα λίγο τα μούτρα μου (σε επαναλαμβανόμενα αστεία, ή στη μεταμόρφωση του Beast, o οποίος έφερνε λίγο σε Chewbacca), συνολικά δεν έκλαψα ούτε τα λεφτά μου, ούτε το χρόνο μου. (6/10)

 

Δημήτρης Σακαρίδης

  • Τι περίμενα

Αν και γενικά μου έχει βγει το “όνομα” του κυνικού και δύστροπου, όσον αφορά στις κινηματογραφικές μεταφορές comics (μάλλον όχι άδικα, to be honest), πρέπει να ομολογήσω πως είχα πολύ θετικά vibes για τη συγκεκριμένη ταινία. Λίγο τα εντυπωσιακά trailers (όχι, δεν τα είχα δει όλα!), λίγο το θετικότατο word of mouth, λίγο τα διθυραμβικά reviews, λίγο το όχι προσβλητικά ακατάλληλο cast (in theory), είχα σχεδόν πιστέψει πως επρόκειτο να δω μια πραγματικά καλή ταινία, που θα αναζωογονούσε το ασθμαίνον X-Men movie franchise. (Το οποίο μεταξύ μας, αποτελείτο από τρεις μετριότητες και μια καλή ταινία που λεγεται X2, but anyway…)

  • Τι μου άρεσε

Η αισθητική και το κλίμα της εποχής των 60s αποτυπώνονται εξαιρετικά, κυρίως σε επίπεδο ρούχων και σκηνικών (με κίνδυνο να χαρακτηριστώ εντελώς gay, ομολογώ πως λάτρεψα τις κουρτίνες και τα έπιπλα στα περισσότερα interior shots). Επίσης, η θαυμάσια ερμηνεία του James McAvoy ως Charles Xavier (αν και ο ρόλος ήταν λίγο περισσότερο “τυπάς” απ’ ότι θα ήθελα), που είναι ένας έξοχος ηθοποιός, κάτι που φυσικά δεν περιμέναμε να το μάθουμε από το FIRST CLASS. Επίσης, πρέπει να ομολογήσω πως τα γκομενάκια μπορεί να παρέδωσαν ερμηνείες επιπέδου σαπουνόπερας, αλλά ήταν ιδιαιτέρως easy on the eyes. Άντε, να πω ότι υπήρχαν και κάποιες σχετικά ενδιαφέρουσες σκηνές δράσης…

  • Τι δεν μου άρεσε

Είναι πολλά! Όλες, ανεξαιρέτως, οι λοιπές ερμηνείες της ταινίας είναι από κακές (Kevin Bacon, Rose Byrne και Michael Fassbender) έως προκλητικά κακές (Jennifer Lawrence και, αναμενόμενα, η “αντι-ηθοποιός” January Jones ως Emma Frost). Αναφέρομαι, φυσικά, στους ρόλους που έχουν και πέντε δράμια διαλόγων, καθώς υπάρχουν και άλλοι που είναι απλά ασήμαντοι και αδιάφοροι (Zoe Kravitz/Angel, Jason Flemyng/Azazel). Επίσης, οι εναλλαγές στις σκηνές είναι βιαστικές και άτσαλες και σου δίνουν την αίσθηση ότι δεν παρακολουθείς μια ολοκληρωμένη ταινία, αλλά μια συρραφή από άσχετα πράγματα. Να μην ξεχάσω φυσικά τους, ανά στιγμές, ανατριχιαστικούς διαλόγους, που είναι γεμάτοι εξυπνάδες και fan service…

  • Τι μου θύμισε (με ποια από τις προηγούμενες X-Movies τη βάζω στην ίδια κατηγορία)

Δεν μπαίνω καν στον κόπο να τη συγκρίνω με το X-MEN: THE LAST STAND, το οποίο μπορεί να ήταν, σε γενικές γραμμές, κάκιστο, αλλά τουλάχιστον είχε κανονική ροή κινηματογραφικής ταινίας και σίγουρα διέθετε περισσότερες αξιοπρεπείς ερμηνείες. Την βάζω, λοιπόν, στην ίδια κατηγορία με το X-MEN ORIGINS: WOLVERINE, που πολύ απλά δεν παλευόταν (αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους από το FIRST CLASS). Αν και πρέπει να συνυπολογίσω ότι το WOLVERINE το είδα σε νοικιασμένο DVD (άρα πλήρωσα λιγότερο) και επιπλέον ήξερα από πριν ότι πρόκειται να δω μια μαλακία και μισή (άρα δεν υπήρχε φαινόμενο απογοήτευσης σε επίπεδο προσδοκιών).

  • Συνολική εκτίμηση

Κακή ταινία, με απαράδεκτες ερμηνείες (εκτός από μία), μονοδιάστατους χαρακτήρες, που δεν έχουν καν την αξιοπρέπεια να παραμένουν consistent, αλλά άγονται και φέρονται ανάλογα με τις ανάγκες του σεναρίου και villains που θυμίζουν καρικατούρες ή video game baddies. Αρκετά καλά production values, που όμως δεν φάνηκαν πολύ στις “δύσκολες” μεταμορφώσεις (ο Beast ήταν τραγικός!), δυνατές σκηνές δράσης, που στερούνταν σεναριακής λογικής και ωραία αισθητική “εποχής”. Λίγα θετικά, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αλλάξουν την αρνητική άποψη μου για την ταινία, η οποία, παρεμπιπτόντως, σηματοδότησε και την επιστροφή μου στις κινηματογραφικές αίθουσες, μετά από απουσία 8 1/2 ετών! Μεταξύ μας, υπάρχουν τουλάχιστον 500 ταινίες από το 2002 μέχρι σήμερα που θα προτιμούσα να είχαν αυτή την “τιμή”… (2/10)

 

Λήδα Τσενέ

  • Τι περίμενα

Δυστυχώς περίμενα πολλά από αυτή την ταινία και μάλλον γι’αυτό, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, έπαθα τέτοιο σοκ. Περίμενα ένα καλύτερο σενάριο, χαρακτήρες οι οποίοι θα σου θυμίζουν περισσότερο αυτούς των comics και θα δένεσαι κάπως μαζί τους (τουτέστιν, περισσότερη προσπάθεια στο χτίσιμό τους), περισσότερες σκηνές δράσης, καλύτερες ατάκες, λιγότερα άνοστα αστεία, μεγαλύτερο fun, Stan Lee cameo, extra σκηνή μετά τους τίτλους τέλους. Γενικά περιμένα μια ταινία αντάξια και καλύτερη του Χ-MΕΝ 2, ή έστω του X-MΕΝ 1.

  • Τι μου άρεσε

Ομολογώ πως η αισθητική της δεκαετίας του ’60 είναι το στοιχείο εκείνο που οι συντελεστές της ταινίας έπιασαν πολύ καλά. Ωραιότατα ρούχα, έπιπλα, κουρτίνες και λοιπά διακοσμητικά, πιστά στα sixties, με αποκορύφωμα τα συνολάκια της January Jones (Emma Frost). Πέρα από τα κουστούμια και τη σκηνογραφία, λοιπόν, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην ενδιαφέρουσα ερμηνεία του James McAvoy (Professor X), αλλά και στη φιλότιμη προσπάθεια που έγινε για να βιώσουμε όλοι μαζί το χτίσιμο της φιλίας ανάμεσα σε Xavier και Magneto. Σχετικά καλά και κάποια εφέ, όπως και η σκηνή με το υποβρύχιο.

 

  • Τι δεν μου άρεσε

Από πού να ξεκινήσω… Νομίζω ότι 100 λέξεις δεν μου φτάνουν με τίποτα, αλλά θα προσπαθήσω. Δεν μου άρεσε καθόλου, μα καθόλου όμως, το ευρύτερο story μέσα στο οποίο κινήθηκε η ιστορία. Δεν μου άρεσαν, επίσης, καθόλου οι ερμηνείες, και ιδιαίτερα οι γυναικείες. Δεν μου άρεσε η υπερβολή στο πόσο “κακός” είναι ο Sebastian Shaw, αλλά και οι άκυροι χαρακτήρες που υπήρχαν απλά για να υπάρχουν, όπως ο Riptide (ωραιότατα λαμέ κουστουμάκια, όμως) και η Angel. Να μη μιλήσω για το άθλιο μακιγιάζ του Azazel… Και το χειρότερο όλων, φυσικά, ήταν το τέλος της ταινίας. “Mutant and proud”, ρεεεε!

  • Τι μου θύμισε (με ποια από τις προηγούμενες X-Movies τη βάζω στην ίδια κατηγορία)

Μια μέτρια ταινία δράσης με αδιάφορους χαρακτήρες και σχεδόν ανύπαρκτη πλοκή. Αν έπρεπε να διαλέξω αναγκαστικά κάποια από τις X-movies, θα την έβαζα πιο κοντά στο X-MEN: THE LAST STAND, αν και πιστεύω ότι το FIRST CLASS ήταν χειρότερο.

  • Συνολική εκτίμηση

Πολύ κακό για το τίποτα… Και εδώ πρέπει να καταγγείλω (ή να συγχαρώ) τον τύπο που έκανε τα trailer, γιατί πραγματικά μας ξεγέλασε. Η βαθμολογία μου είναι φτωχή και πενιχρή… (3/10)