THE FOREST

Writer/Artist: Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης
Ένατη Διάσταση

Ωραίο πράγμα η τεχνολογία. Με μία μικρή συσκευή (νομίζω η επιστημονική ονομασία γι αυτό είναι “καβλιτζέκι”) έχεις τη δυνατότητα να έχεις πρόσβαση στον τραπεζικό σου λογαριασμό, ανά πάσα στιγμή. Δεν πα να ‘ναι μαύρα μεσάνυχτα; Με μερικά κλικ, μπορείς να δεις το υπόλοιπο του λογαριασμού σου και τις κινήσεις που έχουν γίνει. Μπορείς ακόμη να πληρώσεις το κινητό σου, να μεταφέρεις ποσά σε άλλους λογαριασμούς, να έχεις εσύ περισσότερους από έναν λογαριασμούς και να πηγαινοφέρνεις ποσά από τον ένα στον άλλο, μόνο και μόνο για να βρίζει η μηχανογράφηση της τράπεζάς σου. Αυτό, όμως, που είναι πραγματικά μοναδικό, είναι ότι πλέον η συνεργασία μεταξύ δυο ανθρώπων μπορεί να είναι “απροβλημάτιστη”.

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τα χαμόγελα… Είμαι γνωστός για τις εντελώς άσχετες εισαγωγές μου, έτσι δεν είναι; Όχι, κύριε, εσύ εκεί στο βάθος! Να πάρεις τη μομφή σου και να πας να παίξεις αλλού! Είμεθα επαγγελματίες εμείς! Και το γεγονός ότι ο Κούνελος εθεάθη σε υποκατάστημα γνωστής τράπεζας με μια αίτηση για security token στο χέρι, δεν είναι παρά απίστευτη σύμπτωση. Ξέρεις, από αυτές που βλέπεις και λες “Κοίτα να δεις… Αν το γύριζαν αυτό ταινία, δεν θα το πίστευε κανείς”.

Επειδή όλο και κάποιος θα ρωτήσει ποιος είναι ο Κούνελος, όπως πολύ σωστά λέει και στο οπισθόφυλλο του THE FOREST, ο Κούνελος είναι ένας κούνελος. Θα ήταν πολύ παράξενο ο Κούνελος να ήταν μια αρκούδα, ή μια πεταλούδα, δεν βρίσκετε; Επίσης, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, καθώς τα κυκλώματα του χώρου (όχι αυτού, του άλλου χώρου) φρόντισαν να κουκουλώσουν επιμελώς, ο Κούνελος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος OASIS.

Ιτς όβερ Κούνελος. Γουί αρ νταν! (Σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο)

Το πώς και γιατί αποχώρησε από το συγκρότημα, δεν το γνωρίζω. Αυτό, όμως, που είμαι σε θέση να σας πω, είναι ότι, σε αντίθεση με τον τεντυμπόυ, τον Liam, ο Κούνελος στάθηκε στο ύψος του, επέδειξε τρομερό επαγγελματισμό και δεν φοβήθηκε την στροφή στην καριέρα του, ως δημιουργός comics. Έτσι, όταν το πασίγνωστο πόρταλ “ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ” αποφάσισε να συμπεριλάβει στην ύλη του και ένα comic strip, ο Κούνελος όχι μόνο δεν φοβήθηκε την πρόκληση, αλλά με απαράμιλη μαεστρία και τεχνική, έδωσε κάτι παραπάνω από ένα strip. Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, ο Κούνελος παραδίδει μαθήματα για το πώς δημιουργείται ένα comic strip.

Όχι, δεν κάνω πλάκα, αλήθεια έχει μαθήματα για το πώς δημιουργείται ένα comic strip. Ιδού:

Το 3 είναι ο μαγικός αριθμός. Ξέρεις εσύ.

Το 3 είναι ο μαγικός αριθμός. Ξέρεις εσύ.

Στην εισαγωγή του THE FOREST, ο Δημήτρης Σακαρίδης (applause!) γράφει ότι ο Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης είναι ένας δύσκολος δημιουργός. Για τους λάτρεις της ακρίβειας, γράφει ότι δεν είναι εύκολος δημιουργός, που όλοι ξέρουμε ότι δεν σημαίνει ακριβώς δύσκολος και κάπου εδώ θα πεταχτεί ένας υποτιτλιστής και θα ουρλιάζει ότι με τους περιορισμούς στις λέξεις ανά γραμμή υποτίτλων, δεν έχεις πολυτέλεια για τέτοια επίπεδα ακρίβειας, μετά θα πεταχτεί μια φοιτήτρια αγγλικής φιλολογίας και θα χλευάσει τον υποτιτλιστή, υποστηρίζοντας ότι η δουλειά του είναι πολύ εύκολο πράγμα, ένας επιχειρηματίας θα τρίβει τα χέρια του κι εγώ θα βάλω τελεία, γιατί νομίζω ότι αν προσπάθησε κανείς να διαβάσει την παραπάνω πρόταση, θα πιάστηκε η αναπνοή του.

Προσωπικά, δεν βρήκα “όχι εύκολο δημιουργό” τον Σπύρο Ευάγγελο Αρμένη. Στο κάτω-κάτω, τί έκανε αυτός; Απλά κατέγραψε τα γεγονότα που οδήγησαν τον Κούνελο από τη σκηνή στο σχεδιαστήριο. Εντάξει, δεν το λες και δύσκολο έργο αυτό, έτσι δεν είναι; Σίγουρα, εάν αυτός που γράφει μια βιογραφία δεν είναι καλός στη δουλειά του, αυτό έχει αντίκτυπο και στον πρωταγωνιστή της βιογραφίας, μα ας μη γελιόμαστε, οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για το πρόσωπο και όχι για τον συγγραφέα. Αυτός που πραγματικά δεν είναι εύκολος δημιουργός, είναι ο Κούνελος. Το ιδιαίτερο και πολλές φορές καυστικό χιούμορ του, χρειάζεται αέρα να αναπνεύσει, όπως το κόκκινο κρασί. Όχι, ενοχλητικέ τύπε εκεί στο βάθος (μα ας φωνάξει, επιτέλους, κάποιος την ασφάλεια), δεν εννοούσα αυτό. Εννούσα να έχει κανείς ανοιχτό μυαλό.

Θα επικαλεστώ και πάλι το οπισθόφυλλο, στο οποίο διαβάζει κανείς ότι το THE FOREST είναι ένα από τα πιο παράξενα comic strips που, ενδεχομενως, θα διαβάσετε (εσείς, γιατί εγώ το έχω ήδη διαβάσει). Δεν ξέρω αν συμφωνώ, όπως επίσης δεν ξέρω αν το ότι δεν ξέρω ότι συμφωνώ είναι ανησυχητικό για την πνευματική μου υγεία. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω, είναι ότι ακόμη κι αν σας φανεί παράξενο, συνεχίστε την ανάγνωση. Ο Κούνελος θέλει το χρόνο του.