ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #29: Flip Comics

Όπως θα θυμάστε, από το προηγούμενο θέμα μας είχαμε ξεκινήσει να μιλάμε για τον όρο flip και τη σχέση του με τα comics. Είπαμε λίγα πράγματα για τα flipbooks και είδαμε και μερικές εκδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Επίσης είχαμε αναφέρει πως στο σημερινό μας θέμα θα ασχοληθούμε με άλλη μία κατηγορία όπου συναντάμε τον όρο αυτό, τα flip comics. Flip comics λοιπόν ονομάζουμε τα comics που γίνονται υπό κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, γίνονται από δύο δημιουργούς (και πάνω), δεύτερον η σελίδα “γυρίζει”  από δημιουργό σε δημιουργό, από panel σε panel (και μέσα σε ένα panel πολλές φορές) και τρίτον δεν υπάρχει κάποιο προκαθορισμένο σενάριο που πρέπει να ακολουθείται. Ο συνδυασμός των τριών αυτών βασικών προϋποθέσεων μας δίνει σχεδόν πάντα, ένα surreal, αλλά συνάμα και απολαυστικό αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν σας έδωσα να καταλάβετε τί είναι flip comic ή σας μπέρδεψα περισσότερο, αλλά για να γίνει λίγο πιο κατανοητό θα παραθέσω μία ιστορία του Γιώργου Τσούκη που εξηγεί σε λίγα panels πως μπορεί κάποιος να κάνει ένα flip.

flip!

Και αφού κάναμε αυτή την μικρή, αλλά αναγκαία εισαγωγή για το τι είναι ένα flip comic, θα συνεχίσουμε βλέποντας μερικές τέτοιες αυτοεκδόσεις, μιας και ακόμα (και ξαναλέω ακόμα..) δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο flip comic επίσημα από κάποια εκδοτική. Πριν ξεκινήσω όμως με τις αυτοεκδόσεις, να σημειώσω πως πολλά ολιγοσέλιδα flip comics μπορούμε να βρούμε μέσα σε διάφορες συλλογές.

Scan 6-001Η πιο χαρακτηριστική συλλογή, είναι η ομώνυμη FLIP (ΦΟΥΣΚΕΣ), από την 9η Διάσταση, η οποία είναι γεμάτη από τέτοιες ιστορίες. Από την συλλογή αυτή πήρα επίσης και την πιο πάνω ιστορία του Γ. Τσούκη, για το πώς μπορεί να κάνει κάποιος μία flip έκδοση. Στις σελίδες της μπορούμε να δούμε πολλά – γνωστά πλέον – ονόματα της ελληνικής σκηνής να κάνουν flip comics. Το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά την έκθεση ΦΟΥΣΚΕΣ που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη το 2002 και μέσα υπάρχουν ιστορίες οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτής, από τους δημιουργούς που συμμετείχαν και προσπαθούσαν να σκοτώσουν την ώρα τους. Όπως μας διευκρινίζει και ο Ν. Δαλαμπύρας στην εισαγωγή της έκδοσης FLIP, η ανάγνωση του τεύχους απαιτεί την παράλληλη ανάγνωση του άλμπουμ ΦΟΥΣΚΕΣ για να μπορέσει κάποιος να βγάλει κάποια άκρη (εάν τα καταφέρει :P).

0Περνάμε τώρα να δούμε την πρώτη από τις δύο flip αυτοεκδόσεις που κυκλοφόρησαν και έχω στην κατοχή μου. Μιλάμε για την αυτοέκδοση με τον τίτλο 0 (ΜΗΔΕΝ). Δημιουργοί είναι ο Σταύρος Κιουτσιούκης και ο Γιώργος Τσούκης (Trashman). Κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου του 2002 και λογικά, βάσει ημερομηνίας, πρέπει και αυτό να βγήκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης ΦΟΥΣΚΕΣ (15-25 Απριλίου 2002). Δεν πιστεύω να περιμένετε να σας εξηγήσω την ιστορία, απλά θα αναφέρω μερικά στοιχεία για την έκδοση. Αποτελείται από 20 σελίδες (+εξώφυλλα), είναι όλο ασπρόμαυρο και οι διαστάσεις του είναι όσο μία Α4. Στην κατοχή μου έχω δύο τεύχη από το 0 (ΜΗΔΕΝ) με κάποιες μικρές διαφορές στο εξώφυλλο, κάτι που σημαίνει πως επανεκδόθηκε σίγουρα μία φορά. Οι διαφορές αυτές είναι η τιμή που υπάρχει στο ένα τεύχος, ενώ δεν υπάρχει καθόλου στο δεύτερο, καθώς και οι λέξεις flip comics μαζί με τα αστεράκια που πάλι υπάρχουν στο ένα, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου στο άλλο.

FLIPΔεύτερη flip αυτοέκδοση είναι ένα άτιτλο comic, με εξώφυλλο έναν σκαντζόχοιρο να βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο. Δημιουργοί αυτού του flip είναι ο Σταύρος Κιουτσιούκης (ξανά) με τον Κωστή Τζωρτζακάκη αυτή τη φορά. Η όλη έκδοση είναι 12 ασπρόμαυρες σελίδες, εκ των οποίων η ιστορία είναι 9 σελίδες. Πάλι δεν μπορώ να γράψω κάποια σύνοψη και αυτής της ιστορίας, απλά προσωπικά τη θεωρώ μία πάρα πολύ πετυχημένη flip αυτοέκδοση, με μία surreal ιστορία γεμάτη ανατροπές, που κυλάει ευχάριστα. Αυτό που πρόσεξα πως είναι κοινό και στις δύο αυτές flip αυτοεκδόσεις, είναι η εισαγωγή στα εσώφυλλα που είναι σχεδόν η ίδια. Είναι ένα μικρό κείμενο με πολύ μικρές αλλαγές που εξηγει στον αναγνώστη τι είναι flip comic και του εύχεται (και στα δύο), “Καλή Διασκέδαση!”.

Μία μικρή αναφορά θα κάνουμε και στα διάφορα δισέλιδα flip που κυκλοφόρησαν, όπως το FLIP ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΥΓΗΣ (δε βάζω εδώ κάποια σελίδα, μιας και μας διαβάζουν και μικρά παιδιά). Το συγκεκριμένο είναι ένα δισέλιδο, το οποίο έγινε το 2009 από τους T. Μαραγκό, Χ. Σταμπουλή και Κ. Τζωρτζακάκη μέσα στο τρένο (από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα), πηγαίνοντας στο φεστιβάλ κόμικς της Βαβέλ στο Γκάζι. Τέτοια υπάρχουν και άλλα, αλλά είναι δύσκολο να βρεθούν, μιας και είναι εντελώς παρεϊστικα και συνήθως δεν τυπώνονται καν. Μόλις πριν λίγες μέρες μάλιστα είδα κάπου στο διαδίκτυο ακόμα ένα από τους Κ. Κυριακάκη – Τ. Μαραγκό – Κ. Τζωρτζακάκη, που έγινε σε μία συνάντησή τους στην Κρήτη.

Πριν κλείσω με το σημερινό μας θέμα, θα ήθελα να επισημάνω μία ακόμη περίπτωση που συναντάμε τον όρο flip στα comics. Είναι το flipside. Εννοούμε ένα τεύχος το οποίο ξεκινάς να το διαβάζεις κανονικά και στη μέση πρέπει να γυρίσεις ανάποδα το τεύχος για να διαβάσεις το υπόλοιπο.  Αυτά τα τεύχη έχουν δύο εξώφυλλα και κανένα οπισθόφυλλο, όπως είναι λογικό. Flipsides, αν και δεν είναι πολλά, υπάρχουν και fanzines (COMICΖΕΙΝ) και αυτοεκδόσεις (KISS GOODNIGHT / LITTLE RED RIDING HOOD AND THE (NOT SO) BAD WOLF), αλλά και κανονικές εκδόσεις (ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ/ NAKED TRUTH).

ALEJIA+DIM 1     ALEJIA+DIM 2

Αυτό ήταν και το σημερινό μας θέμα και κλείσαμε με τις περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε τον όρο flip. Εάν κάποιος έχει να συμπληρώσει ή να διορθώσει κάτι, περιμένω με χαρά. Καλά μπάνια! 🙂