ONLINE COMICS: NAWLZ

screen6Writer/Artist: Sutu
Console Programming: Wayne Harris
http://www.nawlz.com/

Πάει μια εβδομάδα που έχει μπει το φθινόπωρο και υποψιάζομαι ότι ίσως κάποιοι θλίβονται εξαιτίας αυτού. Ξέρω, είναι λίγο σάπιες αυτές οι πρώτες μέρες, αλλά κουράγιο, είναι όμορφη εποχή. Να κι εγώ, για να σας γλυκάνω, σας έχω κάτι ταξιδιάρικο. Ταξιδιάρικο, ως συνώνυμο του trippy, δηλαδή.

Το NAWLZ είναι ο καρπός της συνεργασίας των Sutu και Wayne Harris και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και interactive webcomic, που όμοιό του δεν έχω ξανασυναντήσει. Διηγείται την ιστορία του Harley Chambers, ενός νεαρού που κατοικεί σε ένα φουτουριστικό σύμπαν και έχει την ικανότητα να ταξιδεύει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, να πλάθει τα όνειρά του και να ντύνει με αυτά ό,τι είναι αληθινό γύρω του, χτίζοντας έτσι το δικό του σύμπαν και ζώντας μέσα του. Ο Harley είναι μέλος ενός δικτύου ατόμων με παρόμοιες ικανότητες και, στην προσπάθεια του να επεκτείνει τη δύναμή του, έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους εισβολείς που του θολώνουν τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, βάζοντας τον έτσι σε κίνδυνο να χαθεί ανάμεσα στα δύο σύμπαντα.

screen12Η προηγούμενη παράγραφος ήταν μία από τις δυσκολότερες περιλήψεις που έχω κάνει, μιας και το σενάριο είναι καλά κρυμμένο πίσω από περίπλοκους και κουραστικούς διαλόγους και ο αναγνώστης χρειάζεται πολύ χρόνο για να καταλάβει τι συμβαίνει. Οι δημιουργοί δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία ατμόσφαιρας, υπερφορτώνοντας όμως το comic και καθιστώντας το δυσανάγνωστο. Επίσης, δεδομένου ότι το NAWLZ μας εισάγει σε ένα φανταστικό κόσμο, λογικό και επόμενο είναι να υπάρχουν κάποιες άγνωστες και νέες έννοιες. Δυστυχώς, ο Sutu επιλέγει να μας της εξηγήσει με δικές του έννοιες, εξίσου άγνωστες, και κάπως έτσι ο αναγνώστης καταλήγει να “πηδάει” σειρές ολόκληρες από το κείμενο, μήπως και καταλάβει τι τρέχει.

Παρ’όλα αυτά, το NAWLZ παραμένει ένα εντυπωσιακό comic (εξού, άλλωστε, η μεγάλη λίστα των awards του). Η μετάβαση από τη μία σελίδα στην άλλη γίνεται με ένα δυναμικό animated τρόπο και o Sutu χειρίζεται εξαιρετικά τις μεταβάσεις από θερμά σε ψυχρά χρώματα, από ηρεμία σε καταστροφή. Όσον αφορά το art part, τις περισσότερες φορές είναι πολύ ωραία δουλεμένο, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πλάνα. Ορισμένα panels (αν μπορούμε να τα ονομάσουμε panels, τελοσ πάντων) έχουν κάπως προβληματικό, δισδιάστατο σχέδιο και αυτό δίνει ένα κάπως ενοχλητικό τόνο στο σύνολο, που ίσως όμως να ήταν ζητούμενος. Η μουσική υπόκρουση, αν και ορισμένες φορές με κούρασε, συνόδευε πολύ ταιριαστά την ιστορία.

screen10Το NAWLZ δεν είναι ένα comic που σας προτείνω να διαβάσετε. Είναι, όμως, ένα comic που πρέπει να τσεκάρετε, να εξερευνήσετε 1-2 issues και να δείτε πώς λειτουργεί η περιήγηση μέσα τους. Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη και εντυπωσιακή δουλειά που μπορεί να σας κουράσει, πιθανώς όμως και να σας γοητεύσει. Πιστεύω ότι οι ιδανικές συνθήκες για την ανάγνωσή του προϋποθέτουν τη χρήση LSD, αλλά προσωπικά, επειδή δεν το έχω πρόχειρο, ελπίζω σε μία μεταφορά στη μεγάλη οθόνη, πιο ευανάγνωστη για όλους μας.