ONLINE COMICS: FREAKANGELS

2266582428_258e961395_mWriter: Warren Ellis
Artist: Paul Duffield
http://www.freakangels.com/

Όταν, κάπου καλά κρυμμένο σε ένα ιντερνετικό forum, είδα το όνομα FREAKANGELS, τρεις λέξεις μου ήρθαν στο μυαλό: ποζεριά, 13χρονα, μα_τι_ανέμπνευστος_τίτλος_είναι_αυτός. Αλλά, επειδή τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, έδωσα μια ευκαιρία σε αυτό το comic, με τον τίτλο που θυμίζει εφηβική wannabe screamcore μπάντα, να δείξει τι αξίζει. Ε, να μη σας τα πολυλογώ, αρχίζω τον τρίτο τόμο τώρα.

Το FREAKANGELS εκτυλίσσεται σε μία post-apocalyptic εποχή, όπου οι επιζώντες κατοικούν σε γκρεμισμένες και πλημμυρισμένες πόλεις, και προσπαθούν να ξαναχτίσουν την κοινωνία. Οι πρωταγωνιστές μας, Freakangels, είναι μια ομάδα δώδεκα χαρισματικών νέων, FA0001-1που με τις τηλεπικοινωνιακές (και όχι μόνο) δυνάμεις τους, προσπαθούν να χτίσουν και να προστατέψουν τη ζωή στην πόλη τους, Whitechapel. Ο εχθρός τους; Το 12ο μέλος της παρέας τους, Marc, ο οποίος εξορίστηκε επειδή καταχράστηκε τις δυνάμεις του, παραβαίνοντας τους κανόνες. Τώρα, φαίνεται να θέλει να επιστρέψει με διάθεση για εκδίκηση, και οι Freakangels προσπαθούν να μείνουν ζωντανοί, ενώ παράλληλα αποκρούουν τις επιθέσεις γειτονικών πόλεων με τις οποίες βρίσκονται σε πόλεμο.

Αν και έχω την εντύπωση πως θα πρέπει να είναι δύσκολο για ένα συγγραφέα, να χειριστεί δώδεκα διαφορετικούς χαρακτήρες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, χωρίς να ξεχωρίσει ή να μειώσει κάποιον, ο Warren Ellis τα καταφέρνει. Αναπτύσσει πολύ σωστά τους ήρωές του, οι οποίοι αποκτούν πολυδιάστατες προσωπικότητες με θεμέλια, και η ιστορία πλέκεται αρμονικά μεταξύ τους.

Ήδη, από τις πρώτες σελίδες, η υπόθεση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, στα οποία δε δίνονται απαντήσεις παρά πολύ αργότερα. Αυτό κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ο οποίος σχηματίζει σιγά-σιγά (όχι πολύυυυυ σιγά, μη φοβάστε) μια καθαρή εικόνα σχετικά με το παρελθόν των νέων, την αιτία της καταστροφής του κόσμου, και τις μπερδεμένες σχέσεις των πρωταγωνιστών.

FA0020-3Όσον αφορά στο σχέδιο, είναι πολύ όμορφο. Καθαρό, ευανάγνωστο, με ενδιαφέρον character design και τολμηρά πλάνα. Τα χρώματα, αρμονικά διαλεγμένα, διατηρούν ένα μουντό τόνο, οπότε και δεν κουράζουν τον αναγνώστη. Το comic είναι επίσης πλούσιο σε γενικά πλάνα του post-apocalyptic world, τα οποία θέτουν μια ατμόσφαιρα παρακμής που ταιριάζει γάντι στην ιστορία.

Αν και οι ιδιαίτερα μεγάλες σειρές δε με ελκύουν (ό,τι έχει παραπάνω από 10 επεισόδια συνήθως δε μπαίνει στη βιβλιοθήκη μου), πιστεύω ότι το 864σέλιδο FREAKANGELS θα κυλήσει μέχρι το τέλος του χωρίς δυσκολία. Με ενδιαφέρουσα ιστορία, χαρακτήρες με τους οποίους ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί και να γελάσει, και ωραίο σχέδιο που τον παροτρύνει να γυρίσει σελίδα, οι Warren Ellis και Paul Duffield δημιούργησαν κάτι που αξίζει μια θέση, αν όχι στα ράφια σας, σίγουρα στον browser σας.