ONLINE COMICS: THE ABOMINABLE CHARLES CHRISTOPHER

abWriter/Artist: Karl Kerschl
http://abominable.cc/

Πριν διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο. Αν πρέπει να φύγετε στη δουλειά σε 10 λεπτά, κλείστε τη σελίδα και όταν με το καλό γυρίσετε, πάρτε το με την ησυχία σας. Γιατί είμαι αρκετά σίγουρη πως άμα ρίξετε έστω και μια ματιά στο THE ABOMINABLE CHARLES CHRISTOPHER, δε θα μπορέσετε να το αφήσετε μετά.

Πρόκειται για ένα webcomic που ξεκινά από το 2007 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, αλλά μην τρομάζετε: ο Karl Kerschl κάνει update τρεις-τέσσερις φορές το μήνα, οπότε είναι αρκετά εύκολο να κάνετε catch up. Πρόκειται για ένα μείγμα ιστοριών που διαδραματίζονται σε ένα δάσος, με πρωταγωνιστές τα ζώα και τα πνεύματα που κατοικούν εκεί. Πρωταγωνιστής μας είναι ο γλυκός Charles, ένα είδος γέτι, που αν και δε μιλάει, καταλαβαίνει και επικοινωνεί με τους πάντες γύρω του. Τα πνεύματα που προστατεύουν το δάσος, του δίνουν μια αποστολή: να βρει το βασιλιά των ανθρώπων που κυνηγούν τα ζώα, και να πάρει από αυτόν τρία στοιχεία, τα οποία θα χρησιμεύσουν ώστε να τον σταματήσουν. Στο ταξίδι του, δημιουργεί και χάνει φίλους, κινδυνεύει θανάσιμα, γίνεται άλλοτε κυνηγός κι άλλοτε κυνηγημένος.

abaΑυτή είναι η κεντρική ιστορία, η οποία, θυμίζοντας παιδικό παραμύθι, ελέγχει με μοναδικό τρόπο τα συναισθήματα του αναγνώστη. Από τη μία σελίδα στην άλλη, τα γέλια γίνονται κλάματα, και δεν είναι λίγες οι φορές που ένα panel έκανε την καρδιά μου να σφιχτεί. Ο συγγραφέας δε διστάζει να σκοτώσει τους ήρωές που έχει χτίσει τόσο μοναδικά, ώστε να τους έχουμε αγαπήσει πρώτα. Για να ισορροπήσουν, λοιπόν, οι θλιβερές στιγμές, γύρω από το βασικό story, τρέχουν ταυτόχρονα μερικά strip, τα οποία είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μη σας κάνουν να γελάσετε. Με ευαισθησία, μα και εκλεκτό humor, ο Karl Kerschl περιγράφει τους τσακωμούς ενός μπεκρή πουλιού με τη γυναίκα του, τα πρώτα μαθήματα πτήσης στο σχολείο για μικρά πουλάκια, τις συνεδρίες ενός ψυχαναλυτή-κατσαρίδα, το μονόδρομο έρωτα ενός λαγού για μια λαγουδίτσα, τις φιλοσοφίες ενός ρακούν, την καταπίεση που λαμβάνει το κουκουβαγάκι από τον πατέρα του, τα λογοπαίγνια των μελισσών. Τα αστεία είναι εξαιρετικά, και πραγματικά όμορφα. Ως μπόνους, θα βρείτε μονοσέλιδες αγγελίες από ζώα που αναζητούν το ταίρι τους.

Το σχέδιο είναι υπέροχο. Τα τοπία, τα ζώα, τα κτίρια, όλα είναι πολύ σωστά φτιάγμενα, ασπρόμαυρα με τόνους του γκρι. Τα πλάνα είναι τολμηρά, ενδιαφέροντα, και οι εκφράσεις και τα βλέμματα των πρωταγωνιστών είναι τόσο αληθινά και ζεστά, που είναι αδύνατον να μη δεθεί κανείς μαζί τους.

abbΤο THE ABOMINABLE CHARLES CHRISTOPHER είναι ένα αριστούργημα. Απίστευτα ανθρώπινο, με άγγιξε όσο λίγα άλλα comics ή βιβλία. Όσο το διάβαζα, είχα αυτό το περίεργο πράγμα που συμβαίνει, καμιά φορά, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα έργο: ρουφούσα τις πρώτες σελίδες όσο πιο γρήγορα μπορούσα, ώστε να δω τι συμβαίνει στην ιστορία, και μόλις συνειδητοποίησα πως έφτανα στο τέλος, άρχισα να επιβραδύνω, προσπαθώντας να το κάνω να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Και τώρα, πρέπει να περιμένω τη συνέχεια. Γαμώτο.