Minions

Οι χαζές κίτρινες μπαλίτσες επιστρέφουν!

Δεν ήμουν ποτέ, μέχρι τώρα, φαν των Minions. Έχοντας δει και τις δύο ταινίες DESPICABLE ME (στα ελληνικά, ΕΓΩ Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ), όπου πρωτοεμφανίζονται, δεν καταλαβαίνω από που προέρχεται όλος ο ενθουσιασμός για τις χαζές, άσχημες, κίτρινες μπαλίτσες. Γιατί πήγα, λοιπόν, να δω την ταινία, θα με ρωτήσετε. Πολύ απλά, το trailer μου την πούλησε. Είχε δεινόσαυρους, φαραώ, περιπέτεια, ε, και κάπως έτσι, κατέληξα στις αίθουσες.

HqTW0

Η ταινία MINIONS αποτελεί prequel/spin-off των ταινιών DESPICABLE ME, και αφηγείται τη ζωή των Minions πριν γνωρίσουν τον Gru. Η ταινία αρχίζει με τα Minions όταν είναι ακόμη αμοιβάδες και μοναδικός στόχος τους είναι να υπηρετήσουν το κακό. Διασχίζοντας την ιστορία, υπηρετούν τον τυρρανόσαυρο ρεξ, τον Κόμη Δράκουλα, τον Ναπολέoντα, αλλά η βλακεία τους δεν αφήνει τα αφεντικά τους να ζήσουν για πολύ. Άθελά τους, τα Minions καταφέρνουν πάντα να εξοντώνουν όποιον προστατεύουν, ώσπου καταλήγουν μόνα τους.

Τα χρόνια περνάνε, και τα Minions βαριούνται θανάσιμα, χωρίς ένα διαβολικό μυαλό τριγύρω. Τρεις από αυτούς, λοιπόν, ο γλυκούλης Bob, ο έξυπνος Kevin και ο μουσικός Stuart, φεύγουν στην αναζήτηση του μεγαλύτερου κακού του κόσμου. Το ταξίδι τους οδηγεί στη Νέα Υόρκη του 1968, όπου μαθαίνουν για το Villain Con, ένα κρυφό συνέδριο για εγκληματίες. Εκεί, συναντούν τη διαβολική Scarlet Overkill, και γίνονται οι πιστοί της ακόλουθοι. Μοναδική προϋπόθεση για να προσληφθούν: να κλέψουν το στέμμα της βασίλισσας Elizabeth και να το φέρουν στη Scarlet για να πάρει εκείνη τη βασιλεία. Φυσικά, τα πράγματα μπλέκονται, η κατάσταση ξεφεύγει, ακολουθούν προδοσίες και εκπλήξεις, και με αυτό το ρυθμό συνεχίζει η ταινία ως το τέλος.

hulu_minions_trailer_051815

Ίσως το προσέξατε, κάπου στην παραπάνω παράγραφο, η περιγραφή γίνεται κάπως λιτή (hint: μία σειρά πριν το τέλος.). Είναι και το σημείο, όπου η ταινία σταματάει να είναι ενδιαφέρουσα. Την πρώτη μισή ώρα, το MINIONS προσφέρει θέαμα, ένα κάποιο σενάριο, μετρημένα και αστεία gags. Από εκεί και πέρα, δεν θυμάμαι καν τι έγινε, και είδα την ταινία ΧΘΕΣ. Συνοπτικά, η αναζήτηση του στέμματος αποτελεί ένα μείγμα action/gag, όπου οι χαρακτήρες της Scarlet Overkill και του συζύγου της (του οποίου η ύπαρξη δεν υπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό στην ταινία) μένουν επιφανειακοί, καθώς προβλήματα και λύσεις εμφανίζονται από το πουθενά.

Όσον αφορά στην αισθητική της ταινίας, μου άρεσε πολύ η αναπαράσταση του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, και λάτρεψα το character design της Βασίλισσας Elizabeth. Πέρα από αυτά, το MINIONS παραμένει στην συνηθισμένη αισθητική των αμερικάνικων 3D blockbusters, χωρίς να φέρνει κάτι καινούριο ή ξεχωριστό στο σύμπαν των Minions.

Νομίζω πως το MINIONS είναι μια καλή ταινία για παιδιά κάτω των 10 ετών, που λατρεύουν τα συγκεκριμένα πλασματάκια. Για τους υπόλοιπους, το φιλμ έχει σίγουρα καλά σημεία και, προσωπικά, γέλασα αρκετές φορές. Το σύνολο, όμως, παρουσιάζει πολλές ασυμμετρίες και το αποτέλεσμα είναι, τελικά, μέτριο. Την κατάσταση σώζει αρκετές φορές το εξαιρετικό soundtrack, αλλά αυτό δεν αρκεί για να γεμίσει τις σεναριακές ελλείψεις.