Comicdom Files: Magnus Robot Fighter: Steel Nation

Old school Valiant rules!!!

Ιστορία

Βρισκόμαστε στο 4001 μ.Χ., στην πόλη-κράτος της North Am, και μέσα από μια σύντομη αφήγηση του robot 1-A, μαθαίνουμε όλα τα απαραίτητα σχετικά με τον μελλοντικό αυτόν κόσμο. Μαθαίνουμε για την εξέγερση στον πλανήτη Άρη, για τα battle robots που πολέμησαν ως πιλότοι στο πλευρό των ανθρώπων, για το πως ο 1-A απέκτησε ελεύθερη βούληση, ως αποτέλεσμα ενός “τεχνικού λάθους”, και κατά συνέπεια απέκτησε την ελευθερία/ανεξαρτησία του… Βλέπετε, στον κόσμο του Magnus, τα ρομπότ είναι κάτι ανάμεσα σε υπηρέτες και σκλάβους των ανθρώπων.

Στη συνέχεια, μαθαίνουμε για το άλλο ρομπότ, που κατόρθωσε λίγο μετά τη δική του ανεξαρτητοποίηση, το οποίο επιτέθηκε στο αφεντικό του, γεγονός που οδήγησε τον 1-A σε σκέψεις και προβληματισμούς. Σύμφωνα με τους πολύ λεπτομερείς και ακριβείς υπολογισμούς του, ο αριθμός των ρομπότ στη North-Am ήταν πλέον πολύ μεγάλος και στατιστικά η πιθανότητα να εμφανίζονται συνεχώς νέα free-will ρομπότ αυξανόταν διαρκώς, μαζί με το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια εξέγερση ή επανάσταση.

Κάπου εκεί, βρήκε ένα μικρό ορφανό παιδί, τον Magnus, και αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του στο να το μεγαλώσει και να το εκπαιδεύσει όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να γίνει μια μέρα το όπλο της ανθρώπινης φυλής ενάντια στα εξεγερμένα ρομπότ. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει πως όλα αυτά είναι ακριβώς όπως φαίνονται…

magnus_steel_nation_2

Τι Μας Άρεσε

Τα πάντα!!! Από το έντονο κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο, τις αλληγορικές αναφορές και τη μεστή γραφή που αξιοποιεί το plot για να χτίσει τους χαρακτήρες, αλλά και τα γνωρίσματα των χαρακτήρων για να προχωρήσει η ιστορία, μέχρι τον άψογο τρόπο που χρησιμοποιείται η παρεξηγημένη μέθοδος του exposition, το ευχάριστο στο μάτι και αρκετά “old school” artwork (σε μια εποχή που οι “μοντερνισμοί” του Image style είχαν αρχίσει να μαστίζουν το αμερικανικό mainstream), την ισορροπία ανάμεσα σε δράση και διαλόγους και τα εξαιρετικά περάσματα από κεφάλαιο (τεύχος) σε κεφάλαιο. Παράλληλα, είναι σχεδόν αλάνθαστος ο τρόπος που επανασυστήνεται στο κοινό ένας (σχεδόν ξεχασμένος) ήρωας από τη δεκαετία του ’60, ακριβώς όσο εκσυγχρονισμένος χρειάζεται για τα δεδομένα της νέας εποχής, αλλά με απόλυτο σεβασμό στον original χαρακτήρα και τον δημιουργό του, τον τεράστιο Russ Manning.

Περισσότερο απ’ όλα, όμως, μου αρέσει η οικονομία της αφήγησης και της δόμησης του ίδιου του comic. Όπως συμβαίνει σε κάθε δουλειά του Jim Shooter, έτσι και εδώ τίποτα δεν είναι περιττό, παράταιρο ή φλύαρο. Κάθε ατάκα, κάθε caption, κάθε panel, κάθε λεπτομέρεια στις εικόνες, κάθε μικρό ή μεγάλο plot point, έχουν τη σημασία τους και εντάσσονται αρμονικά στη δημιουργία του συνολικού αποτελέσματος. Τίποτα δεν λείπει και τίποτα δεν περισσεύει!

Τι Μας Ενόχλησε

Εμένα, προσωπικά, δε με ενόχλησε απολύτως τίποτα. Τα πρώτα τεύχη του MAGNUS ROBOT FIGHTER είναι ένα υπόδειγμα αριστοτεχνικά φτιαγμένο mainstream comic, που μπορεί να διαβαστεί άνετα από ένα παιδί στις αρχές της εφηβείας, αλλά και από έναν “βετεράνο” αναγνώστη που έχει περάσει ατελείωτες ώρες καταβροχθίζοντας υπερηρωικά, science fiction ή action/adventure comics. Ίσως το μοναδικό “παράπτωμα” που θα μπορούσα να βρω (και πάλι, προσπαθώντας να μιλήσω συνολικά/αντικειμενικά και όχι με βάση τα δικά μου κριτήρια) είναι πως το artwork ενδέχεται να φαντάζει κάπως “παλιακό” για έναν αναγνώστη του σήμερα – ή, για να το πω πιο σωστά, έναν αναγνώστη του σήμερα που δεν έχει αρκετά ανοιχτό μυαλό…

magnus_steel_nation_1

Συνολική Εκτίμηση

Το STEEL NATION είναι comic που σπάνια συναντά κανείς. Κατορθώνει να είναι ταυτόχρονα παραδοσιακό και μοντέρνο, απόλυτα συνυφασμένο με την εποχή του, αλλά και διαχρονικό. Με μοναδικό τρόπο, καταφέρνει να είναι, ισόποσα και ισοδύναμα, υπερηρωικό comic και (σκεπτόμενο) sci-fi έπος. Στέκεται άψογα ως αυτόνομο, ολοκληρωμένο ανάγνωσμα, αλλά παράλληλα λειτουργεί ιδανικά ως εισαγωγή στον μελλοντικό κόσμο του Magnus, ως ελκυστικό άνοιγμα ενός τίτλου που θα κρατούσε για πολύ καιρό, αλλά και ως το τέλειο “gateway” για να γνωρίσει κανείς τον μαγικό κόσμο της “παλιάς Valiant”.

Για εμένα, που αγόρασα το πρώτο τεύχος την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε, ήταν στην κυριολεξία ό,τι καλύτερο! Όχι απλά ως εναλλακτική στα superhero comics της DC και της Marvel, αλλά και ως αυτό που θα λέγαμε “defining moment” στην πορεία μου ως αναγνώστης.

Παράλληλες Προτάσεις

Στο ίδιο υψηλότατο επίπεδο ποιότητας, με τον Shooter στα συγγραφικά ηνία, αλλά με διαφορετικούς (θαυμάσιους, πάντως) σχεδιαστές, βρίσκονται και τα επόμενα τέσσερα τεύχη της σειράς, που αποτελούν το δεύτερο storyline, με τίτλο “Invasion”. Εκεί, μάλιστα, υπάρχει και το “added bonus” ότι γνωρίζουμε έναν από τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ever, τον Rai. Από εκεί και πέρα, ο τίτλος διατηρεί ένα αξιοπρεπέστατο επίπεδο μέχρι το τέλος του και σίγουρα αξίζει 100% να τον διαβάσει κανείς, καθώς πάρα τα κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα, έχει και ορισμένα “highs” που δύσκολα βρίσκονται σε ongoing titles.

Πέρα από το MAGNUS, βέβαια, και οι υπόλοιποι τίτλοι της Original Valiant των 90s (RAI, HARBINGER, X-O MANOWAR, SHADOWMAN, ETERNAL WARRIOR, SOLAR, κ.λπ.) αποτελούν στο σύνολό τους εξαιρετικά αναγνώσματα, με ορισμένα τεύχη, storylines ή runs να αξίζουν μια θέση σε λίστες με τα καλύτερα comics, όχι μονο των 90s, αλλά όλων των εποχών.