Voltron: Legendary Defender

Υπόδειγμα reboot!

Τον Ιούνιο, το Netflix έβγαλε ένα ακόμα animation TV series, το οποίο όμως είναι σε παραγωγή Dreamworks και reboot βασισμένο σε κλασικό anime-based animation. Μιλάω, φυσικά, για το VOLTRON. Τι είναι όμως το VOLTRON; Ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο, στη δεκαετία του ’80, όταν η αμερικανική World Events Productions αποφάσισε να πάρει τα δικαιώματα από random mecha/sentai anime και μέσω διαδικασίας κόψε-ράψε και αρκετή λογοκρισία, να δημιουργήσει μια δική της παρωχημένη σειρά animation με νέο όνομα.

Έτσι, το “κλασικό” VOLTRON: DEFENDER OF THE UNIVERSE είναι στην ουσία ένα λογοκεκριμένο συνονθύλευμα από δύο άσχετες μεταξύ τους σειρές anime. Η πρώτη σειρά και αντίστοιχα πρώτη σεζόν, με τα μηχανικά λιοντάρια άνευ χαίτης, είναι το BEAST KING GOLION, που παραλίγο να ήταν το MIRAI ROBO DALTANIOUS (με μηχανικό λιοντάρι με χαίτη), ενώ η δεύτερη με τις τρεις ομάδες αέρος, εδάφους και θαλάσσης είναι το ARMORED FLEET DAIRUGGER XV. Σχεδίαζαν και τρίτη σεζόν, που θα ήταν στην ουσία το LIGHTSPEED ELECTROID ALBEGAS, αλλά ακυρώθηκε και μετά προχώρησαν με παρόμοια τακτική στην πολυαγαπημένη cult σειρά SABER RAIDER AND THE STAR SHERIFFS – ελληνιστί ΟΙ ΣΕΡΙΦΗΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ. Για περαιτέρω λεπτομέρειες για το παλιό VOLTRON, διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο “The Mysterious Origins of VOLTRON” του Jordan Hoffman.

Φυσικά, επειδή τα μηχανικά λιοντάρια εντυπώθηκαν στη μνήμη ως ένα από τα πιο cool mecha όλων των εποχών, ακολούθησαν δύο sequel series, η μία τo 1998 με τραγικά αποτυχημένο CG animation ονόματι VOLTRON: THE THIRD DIMENSION και η άλλη, ένα μέτριο animation του Nicktoons, το VOLTRON FORCE, πριν πέντε χρόνια. Συνεπώς, το νέο VOLTRON του Netflix είχε δύο βασικούς σκοπούς. Ο ένας να επαναφέρει την ξεχασμένη αίγλη του αρχικού VOLTRON και o δεύτερος να κατορθώσει να φέρει φρέσκο αέρα στο franchise. Και τα πέτυχε αμφότερα και με το παραπάνω.

Το VOLTRON: LEGENDARY DEFENDER είναι ένα legendary reboot, με απίστευτα καλοδουλεμένους χαρακτήρες, όμορφο animation, ταιριαστό soundtrack και καλογραμμένη ροή, συμπυκνωμένα σε 11 επεισόδια, εκ των οποίων το πρώτο είναι τριπλό. Οπότε, τυπικά μιλάμε για 13 επεισοδιάρες, διάρκειας 23′ έκαστο, όπου αναδεικνύεται το πραγματικό μεγαλείο του VOLTRON: η ΟΜΑΔΑ. Ναι, γιατί αυτό είναι το σημαντικό σε κάθε mecha anime με sentai ομάδα που σέβεται τον εαυτό του. Το πόσο cool και εντυπωσιακό είναι το ρομπότ, έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αν δεν είναι ενδιαφέρουσα η ομάδα, το anime θα κοπεί σύντομα, καθώς βγαίνουν mecha anime made in Japan πάνω από 30 χρόνια. Η ομάδα βασίζεται εν μέρει στην κλασική ομάδα του παλιού VOLTRON, που ήταν μια πριγκίπισσα, ο καλός και δυναμικός αρχηγός, δυο τσαμπουκάδες, ένας χοντρός και ένα πιτσιρίκι, την οποία ομάδα θα βρείτε με ελάχιστες παραλλαγές σχεδόν σε κάθε mecha/sentai anime που έβγαινε στα 80s, και την εξελίσσει απίστευτα. Ακόμα και οι φαινομενικά αδύναμοι ή αδιάφοροι χαρακτήρες έχουν απίστευτο βάθος, είτε ανήκουν στη μεριά του καλού είτε του κακού.

Voltron-Legendary-Defender-Pilots

Πιο συγκεκριμένα, βρισκόμαστε στο μέλλον, όπου η Γη εξερευνεί με επανδρωμένες αποστολές τις παρυφές του ηλιακού συστήματος. Μία αποστολή, όμως, θα εξαφανιστεί για χρόνια, δημιουργώντας αμφιβολίες και φόβους για το πρόγραμμα. Όταν επιστρέφει πίσω ο επικεφαλής της ομάδας, τέσσερις δόκιμοι τον ακολουθούν, προκειμένου να τον βοηθήσουν να σώσει το σύμπαν από μία άγνωστη στη Γη απειλή, η οποία εδώ και χιλιάδες χρόνια σκλαβώνει και καταστρέφει τον έναν πλανήτη μετά τον άλλο: η αυτοκρατορία των Galra. Ναι, πρόκειται για τον αρχετυπικό villain των σειρών mecha, αλλά ακόμα και αυτός έχει βάθος. Οπότε οφείλω να προειδοποιήσω πως ξεφεύγει αρκετά από τη νόρμα “κακός αυτοκράτορας στέλνει σε κάθε επεισόδιο ένα τερατάκι, ενώνονται τα λιοντάρια στον Voltron και το νικάνε”. Αυτό είναι καλό, αλλιώς τώρα θα μιλούσαμε για ένα ακόμα επαναλαμβανόμενο mecha anime, σε στιλ “Παρερέηντζερς”. Καθ’ οδόν, θα ανακαλύψουν το μόνο όπλο που μπορεί να σταματήσει αυτή τη συμπαντική απειλή, πέντε μηχανικά λιοντάρια, τα οποία ενώνονται σε ένα πανίσχυρο mecha combiner, τον Voltron. Και τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, στο να μάθουν να το χειρίζονται. Γιατί είναι πέντε απλοί άνθρωποι που βρέθηκαν στο μάτι του τυφώνα, κάνοντας το σενάριο πιο αληθοφανές.

Το VLD κατόρθωσε και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές, με ένα cliffhanger στο τέλος της σεζόν, που προσωπικά με έκανε να θέλω να δω τον δεύτερο κύκλο, χθες! Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αλλά είναι σχεδόν σίγουρη η συνέχεια, καθώς πρόκειται για μόλις το δεύτερο ενδιαφέρον και καλοφτιαγμένο reboot animation σειράς του ’80 αυτή τη δεκαετία. Το πρώτο θεωρώ πως ήταν το αδικοκομμένο THUNDERCATS. Πρόκειται για ένα απίστευτα καλοδουλεμένο reboot από όλες τις απόψεις, το οποίο αξίζει να τιμήσετε, είτε είσασταν fans του κλασικού VOLTRON είτε όχι, σαν τον γράφοντα, ο οποίος θα εξακολουθήσει να αναρωτιέται γιατί τα μέλη του Voltron λέγονται λιοντάρια, ενώ εμφανισιακά είναι σαν generic αιλουροειδή.