Daredevil: Born Again

Η αναγέννηση του ανθρώπου, χωρίς φόβο

Ιστορία

Η Karen Page, πρώην αγαπημένη του Matt Murdock και νυν πρεζάκι, αποκαλύπτει την ταυτότητα του Daredevil στον προμηθευτή της, για ένα φιξάκι. Η τόσο σπουδαία πληροφορία, που πουλήθηκε τόσο φτηνά, φτάνει στο αφεντικό του υποκόσμου, Kingpin/Wilson Fisk, ο οποίος ενορχηστρώνει ένα σχέδιο, ώστε να καταστρέψει τον Daredevil. Ο Matt Murdock βλέπει τη ζωή του να αποσυντίθεται κομμάτι-κομμάτι. Χάνει τη δουλειά του, την υπόληψή του, την αγαπημένη του, του φίλους, το σπίτι και τέλος το μυαλό του. Ο Daredevil ηττάται από την κατάρρευση της υπόστασης του alter ego του. Ο Kingpin θριαμβεύει.

O Ben Urich, όμως, δεν το βάζει κάτω. Αδυνατώντας να πιστέψει τα όσα συμβαίνουν γύρω του, καταπιάνεται με την ιστορία του φίλου του, Matt Murdock, ώστε να ανακαλύψει την αλήθεια. Στο τέλος, η επάνοδος του ήρωα είναι εμφατική. Γιατί ο άνθρωπος χωρίς ελπίδα, είναι ο άνθρωπος χωρίς φόβο.

Τι Μας Άρεσε

Λίγες δουλειές του Frank Miller απογοητεύουν το κοινό. Το BORN AGAIN δεν είναι μια από αυτές. Το σενάριο είναι στρωμένο με εξαιρετική κλιμάκωση και χωρίς κενά, ενώ η αποτύπωση των χαρακτήρων γίνεται μεθοδικά, προσδίδοντας την υπόσταση και, κυρίως, εστιάζοντας στο κυρίαρχο χαρακτηριστικό κάθε φιγούρας, μέσα στην ιστορία. Με τον τρόπο αυτό, κατανοούμε τον ξεπεσμό της Karen Page, την απόγνωση του Matt Murdock, τη μέθη της νίκης του Kingpin και το πείσμα του Ben Urich. Γενικότερα, αυτό το παιχνίδι με τους χαρακτήρες της ιστορίας, είναι ένα από τα μεγάλα ατού του comic.

Το σχέδιο του David Mazzucchelli, είναι εκπληκτικό. Η κινηματογραφική τοποθέτηση των ηρώων και οι γωνίες που χρησιμοποιεί, δημιουργούν το κλίμα της noir νότας του comic. Ταυτόχρονα, η απόδοση κάθε συναισθήματος, στα κοντινά που γίνονται στα κεντρικά πρόσωπα των panels, είναι όσο ρεαλιστική χρειάζεται. Το χρωματικό τελείωμα της Christie Scheele (και του ίδιου του Mazzucchelli, στο τεύχος #228), δίνει το αποτέλεσμα που κάθε αναγνώστης αδημονεί να συναντήσει, όταν ξεφυλλίζει ένα comic.

Τι Μας Ενόχλησε

Σχεδόν πάντα στη στήλη των Comicdom Files, αυτό είναι το σημείο που μένει να γραφεί στο τέλος. Έτσι και εδώ. Προσπαθώ να βρω κάτι που με ενόχλησε… E, λοιπόν, δεν βρίσκω.

Συνολική Εκτίμηση

Το DAREDEVIL:BORN AGAIN είναι μια αρχαία ελληνική τραγωδία σε μορφή comic: Η πτώση του ήρωα, το βίωμα της προσωπικής κόλασης και η κάθαρση. Όπως στις αρχαίες τραγωδίες έτσι και εδώ, ο ήρωας καθαίρεται με βάση το δίκαιο. Πλην, όμως, σε αυτό το comic, εκτός από το κεντρικό πρόσωπο, την κόλαση βιώνουν και άλλοι, όλοι οι κοντινοί και οικείοι. Κάθε ένας έχει μια διαφορετική αντίδραση στα πάθη και τις δυσκολίες. Οι διαφορετικοί ανθρωποκεντρικοί τύποι, συνθέτουν ένα ρεαλιστικό μωσαϊκό της καθημερινότητας, αναδεικνύοντας τους υπαρκτούς ήρωες, τους συνηθισμένους ανθρώπους. Ο Daredevil είναι απών στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, γιατί η ιστορία είναι για τον Matt Murdock. Την ίδια στιγμή, ο Ben Urich, ένας απλός άνθρωπος χωρίς υπερδυνάμεις, μάχεται σε μια άνιση αναμέτρηση με τη διαφθορά και το άδικο. Και οι δυο, όπως και η Karen Page, χρειάστηκε να χάσουν κάθε ελπίδα, για να ξεπεράσουν τον φόβο, να αναγεννηθούν και να ξαναπατήσουν γερά στα πόδια τους.

Είναι γνωστό ότι το κοινό ενθουσιάζεται να βλέπει τους άθραυστους ήρωες να βυθίζονται σε ατομικές αβύσσους. Το συγκεκριμένο comic, όμως, ανατέμνοντας τον ψυχισμό των ηρώων με μέθοδο Ντοστογεφσκική, παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη πορεία εξιλέωσης. Μερικές εκπλήξεις, καθώς και ορισμένα σημεία κριτικής στάσης απέναντι στη σύγχρονη κοινωνία, είναι εμφανή στις σελίδες του BORN AGAIN, αποτελούν, όμως, και αυτά, μέρος της σύνθεσης των σύγχρονων τραγικών μορφών, που η συγκεκριμένη ιστορία προσπαθεί να ανυψώσει στο επίπεδο του ήρωα – οι άνθρωποι που δίνουν προσωπικές μάχες και δεν πετάνε πάνω από κτίρια, ή από ταράτσα σε ταράτσα.

Παράλληλες Προτάσεις

H μυθολογία του Daredevil περιλαμβάνει πολλές αξιόλογες ιστορίες, όπως τα YELLOW και END OF DAYS, στο δεύτερο από τα οποία, μάλιστα πρωταγωνιστεί ο Ben Urich. Φυσικά, δεν μπορεί να λείπει και η δεύτερη σπουδαία δουλειά του Miller με τον ίδιο ήρωα, το MAN WITHOUT FEAR. Ενώ σχετικά με την άνοδο και πτώση του Daredevil, μπορείτε να εξετάσετε το SHADOWLAND.

Περιττεύει να αναφέρουμε δουλειές του Miller, αλλά ας πούμε κανά-δυο hits, έτσι για να μας βρίσκονται, όπως το THE DARK KNIGHT RETURNS, το SIN CITY, και το ΒΑΤΜΑΝ:YEAR ONE.