Action Philosophers!

Πλάτωνας, Νίτσε, Αριστοτέλης... Όλοι οι αγαπημένοι σας χαρακτήρες, μαζεμένοι σε ένα comic!

Ιστορία

Τί είναι η μεταφυσική για τον Αριστοτέλη; Στις αρχές του 20ου Αιώνα, έχει οποιαδήποτε μεταφυσική κάποια θέση στη φιλοσοφία, σύμφωνα με τον Wittgenstein; Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ ορθολογισμού και εμπειρισμού; Τί είναι, τελικά, ο Υπεράνθρωπος του Νίτσε; Και γιατί ο Πλάτων ονομάζεται έτσι;

Τα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να σας βασανίζουν, ή μπορεί και όχι, σίγουρα όμως το συγκεκριμένο comic θα δώσει απαντήσεις, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα ερωτήματα! Αρχίζοντας από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας μέχρι και τον 20ο αιώνα, θα παρακολουθήσετε, εν συντομία, την εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης, με τους κυριότερους πρωταγωνιστές της και, φυσικά, με τις ιδέες που προσπαθούσαν να διαδώσουν. Όλα αυτά, σε ολιγοσέλιδες, περιεκτικές ιστορίες!

Τι Mας Άρεσε

Μόνο το εγχείρημα της παρουσίασης των σημαντικότερων στιγμών της φιλοσοφίας, σε ένα Μέσο που παραδοσιακά δεν καταπιάνεται με την συγκεκριμένη θεματολογία, δεν φαντάζει εύκολο. Ευτυχώς, οι αρετές του ACTION PHILOSOPHERS! δεν εξαντλούνται στη συγκεκριμένη πρωτοτυπία!

Φυσικά, δεν μιλάμε για παρουσίαση του πλήρους έργου – αυτό θα οδηγούσε σε έναν απίστευτο όγκο και δεν θα ήταν τίποτα παραπάνω στη σύλληψη, πιθανότατα, πέρα από μια απλή παρουσίαση. Η απόδοση, λοιπόν, των ιδεών τόσων φιλοσόφων, γίνεται μέσω αποσταγμάτων και με έναν ευφάνταστο, μη στείρο και γεμάτο χιούμορ τρόπο, σε σύντομες ιστορίες που αυτόνομες δεν κουράζουν. Το χιούμορ αυτό, διαχέεται τόσο στους διαλόγους του Van Lente, όσο φυσικά και στο εύπλαστο σχέδιο του Dunlavey και στο σύνολο του στις αφηγηματικές ελευθερίες που παίρνουν. Για παράδειγμα, η παρουσίαση του Πλάτωνα με αμφίεση μεξικανού παλαιστή, ή το κεφάλαιο αφιερωμένο στον John Stuart Mill, όπου λειτουργεί και ως φόρος τιμή στο PEANUTS, χαριτωμενίες οι οποίες εμπλουτίζουν αρμονικά την αφήγηση. Μέσω αυτών των ευαίσθητων ισορροπιών, η δημιουργική ομάδα καταφέρνει να δημιουργήσει ένα comic, που επιτυγχάνει δυο στόχους ταυτόχρονα, την εκπαίδευση και την διασκέδαση!

Επίσης, θετικό το γεγονός ότι γίνεται και μια μικρή εστίαση, σε φιλοσόφους με έργα που δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σίγουρα αξίζουν και αυτοί μια θέση, όπως και πολλοί άλλοι!

Τι Μας Ενόχλησε

Εξαιτίας της ιδιαίτερης θεματολογίας του, εντός ενός κόσμου πολλαπλών αφηρημένων ιδεών, η ανάγνωση μεγάλων τμημάτων του comic σε σύντομο χρόνο, μπορεί (και έχει αποδειχθεί, για τον συγκεκριμένο συντάκτη τουλάχιστον), λίγο κουραστική. Οπότε, αν θέλετε να το διαβάσετε μονορούφι, οπλιστείτε με υπομονή!

Δυστυχώς, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εξαντλεί όλους τους μεγάλους διανοητές, εγχείρημα που θα απαιτούσε σίγουρα αρκετές ακόμα σελίδες. Όμως, η έλλειψη της επιστημολογίας των Thomas Khun και Karl Popper, από τον 20ο Αιώνα, μου χτύπησε κάπως άσχημα. Σίγουρα θα μπορούσα να αναφέρω και τον Paul Feyerabend, αν και αυτός ο αμφιλεγόμενος, εκκεντρικός άνθρωπος, αποτελεί περισσότερο προσωπική αδυναμία, την οποία δεν μπορώ να αποφύγω.

Τέλος, αν και γίνεται αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο δράσης του εκάστοτε πρωταγωνιστή, αυτή θα μπορούσε να είναι λίγο πιο πλούσια. Δυστυχώς, όμως, προς όφελος την ευθύτητας της αφήγησης, γίνεται αυτή η μικρή θυσία!

Συνολική Εκτίμηση

Τα εκπαιδευτικά comics σπανίζουν γενικώς, όμως όταν κατορθώνουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του Μέσου, διατηρώντας τις αρχικές τους επιδιώξεις, τα καταφέρνουν περίφημα. Το φιλόδοξο ACTION PHILOSOPHERS! παραθέτει πλήθος πληροφοριών, δίχως όμως να λαμβάνει θέση, ή να δείχνει κάποια συγκεκριμένη προτίμηση σε οποιοδήποτε σχήμα σκέψης. Διατηρεί μια αντικειμενικότητα, όπως ίσως οφείλει κάποιο εισαγωγικό έργο, σε έναν τόσο περίπλοκο κλάδο της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Παράλληλες Προτάσεις

Για μια ακόμα εισαγωγική εμπειρία, το THE CARTOON INTRODUCTION TO PHILOSOPHY, των Michael P. Patton και Kevin Cannon, προτείνεται ανεπιφύλακτα, όμως θα ήθελα να σας οδηγήσω προς μια άλλη οδό. Εντοπίστε τα τμήματα του comic που βρήκατε πιο ελκυστικά και αναζητήστε τα αυθεντικά έργα. Θα ζοριστείτε, αλλά μην απελπιστείτε. Δοκιμάστε ξανά και θα βγείτε κερδισμένοι, ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα καταλάβετε όλα μονομιάς!