Μια Βραδιά Στην Όπερα

leave-me-alone-1Συνεπής στον ιερό σκοπό μου να μπολιάσω με ισχυρά αποθέματα υψηλής κουλτούρας αυτό το site, σήμερα θα σας μιλήσω για την όπερα.

Και όχι για όποια κι όποια όπερα. Για το πρώτο έργο του Harvey Pekar (AMERICAN SPLENDOR), το LEAVE ME ALONE, το οποίο, σύμφωνα με το δημιουργό του, είναι μια ελεύθερη Jazz Όπερα. Ο ίδιος ο Pekar έχει γράψει το λιμπρέτο (ξέρετε, τα λόγια της όπερας) και πρωταγωνιστεί, μαζί με τον Dan Plonsey, ο οποίος υπογράφει και τη μουσική. Σε ρόλο guest star εμφανίζεται και ο Robert Crumb – ή, για να είμαι πιο ακριβής, η φωνή, μέσω τηλεφώνου, του Robert Crumb.

Απ’ ότι κατάλαβα, πάντως, οι δύο πρωταγωνιστές θα έχουν και… stunt doubles, στις σκηνές που απαιτούνται ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες. Τους πρωταγωνιστές θα πλαισιώνουν, επίσης, έξι μουσικοί στην ορχήστρα.

To LEAVE ME ALONE δε φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη υπόθεση, καθώς θα αποτελείται από αρκετά κομμάτια αυτοσχεδιασμού, γεγονότα από τη ζωή του Pekar και την 20λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Crumb που ανέφερα προηγουμένως.

leave-me-alone-3

Θέμα της συνομιλίας; Ποιά είναι η καλύτερη μουσική και αν ο Crumb έχει δίκιο στην άποψή του για το ότι δεν έχει γραφτεί τίποτε καλό, μετά το 1933. Σύμφωνα, πάντως, με τον Pekar, η όπερα αποτελεί, στην ουσία, ένα βήμα για τον ίδιο να εκφράσει τα συναισθήματά του, σχετικά με την περιφρόνηση της κοινωνίας για την πειραματική τέχνη και, ειδικότερα, τη jazz.

Τρέχα γύρευε, δηλαδή. Το LEAVE ME ALONE κάνει την πρεμιέρα του στις 31 Ιανουαρίου, λίγο έξω από το Cleveland. Οι fans του Pekar, όμως, που δε θα μπορέσουν να παραβρεθούν στο μακρινό Ohio, μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν, σε live streaming, την πρεμιέρα, στο επίσημο site του έργου.

leave-me-alone-2

Στο CBR, τέλος, μπορείτε να διαβάσετε τι λέει ο ίδιος ο Pekar για την όπερά του, αλλά και να ακούσετε το 20λεπτο τηλεφώνημα προς τον Crumb.