Comics & Music, Music & Comics

Για μια ακόμη φορά, έχω ένα σωρό πράγματα να γράψω και δεν είμαι σίγουρος που θέλω να καταλήξω και τι να πω, σχετικά με το “πάντρεμα” της μουσικής με τα comics. Here goes, λοιπόν, κι ελπίζω να δείξετε κατανόηση και να φτάσετε μέχρι το τέλος.

art

Όπως κι εμείς, οι ποταποί θνητοί, και οι rock stars έχουν ανάμεσά τους αρκετούς λάτρεις της ένατης τέχνης. Ο δόκιμος όρος, μάλιστα, για τους celebrities που ασχολούνται με τέτοια πράγματα, είναι nerdlebrities! Ένας από αυτούς είναι και ο frontman των Art Brut, Eddie Argos, ο οποίος έγραψε το τραγούδι DC COMICS AND CHOCOLATE MILKSHAKE, για το νέο άλμπουμ του γκρουπ. Δυστυχώς, το εν λόγω άλμπουμ θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, οπότε δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε το τραγούδι, ούτε τα lyrics του. Αποτέλεσε, όμως, την αφορμή για τα παρακάτω.

art_brut-vs-satan-album-artΈνα ακόμη ενδιαφέρον γεγονός για τους Art Brut είναι ότι το cover του άλμπουμ (με τον τίτλο ART BRUT vs SATAN) έχει φιλοτεχνήσει ο Jeff Lemire (ESSEX COUNTY), του οποίου ο Argos είναι μεγάλος fan και έχει εκφράσει την επιθυμία, σε περίπτωση που το comic μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, να γράψει το soundtrack. Επιπλέον, ο Argos δε χάνει ευκαιρία να μιλήσει για τα αγαπημένα του comics (είναι μεγάλος fan της DC), είτε σε άρθρα που γράφει κατά καιρούς, είτε σε συνεντεύξεις.  Eπίσης, σημαντικό νέο είναι ότι την παραγωγή στο άλμπουμ έχει αναλάβει ο τρισμέγιστος Frank Black των Pixies (ο οποίος έχει γράψει και a song about a superhero named Tony – it’s called TONY’S THEME!), αλλά το συγκεκριμένο δεν έχει θέση σε αυτό το blog…

korn-followtheleader1998Φυσικά, ο Argos δεν είναι ο μόνος που συνδυάζει την αγάπη του με τη μουσική με αυτή για τα comics. Αυτή η αγάπη, μάλιστα, είχε στο παρελθόν εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δουλειές άλλων μουσικών, όπως στο cover του FOLLOW THE LEADER των Korn, από τον Todd McFarlane, αλλά και σε αυτό του tribute album στους Ramones, WE ARE A HAPPY FAMILY, το οποίο σχεδίασε ο Rob Zombie.  Επιπλέον, πολλοί είναι οι σχεδιαστές comics που έχουν φτιάξει rock posters. Και τα παραπάνω είναι μόνο τα πρώτα που μου έρχονται στο νού…

Για να μη μιλήσω και για το κορυφαίο comic related τραγούδι όλων των εποχών – το DEF.CON.ONE των Pop Will Eat Itself, το οποίο περιέχει quotes από το WATCHMEN (και είναι και πάλι επίκαιρο):

Ή ένα από τα αγαπημένα μου animated video clips – το SHOOT THE DOG του George Michael:

Νομίζω, βέβαια, ότι με το SHOOT THE DOG αδικώ τους Radiohead και το PARANOID ANDROID, αλλά τί να πρωτοβάλω κι εγώ εδώ μέσα; Εδώ, ακόμη κι η Britney Spears έβγαλε anime video clip

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε τους Gorillaz, το project του Damon Albarn, οι οποίοι σχεδιάστηκαν από τον Jamie Hewlett (TANK GIRL) και αποτελούν, μάλλον, το καλύτερο “πάντρεμα” ανάμεσα στις δυο μορφές τέχνης.

Τέλος, βρήκα κι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Comixtalk, το οποίο μιλά για τις ομοιότητες στις τεχνικές των δύο μέσων. Φυσικά, είμαι σίγουρος ότι έχω ξεχάσει πολλά πράγματα σχετικά με το θέμα (covers, τραγούδια για τα comics, καλλιτέχνες που ασχολούνται με μουσική αλλά και comics και χρήση comics στα visualizations των συναυλιών πολλών συγκροτημάτων) – άσε που αν τα συγκέντρωνα όλα, το post θα ήταν τεράστιο. Για αυτό το λόγο, θέλω και λίγη βοήθεια από εσάς.