Ivan Almighty!

hocoverΕπιτέλους, αρκετές ημέρες μετά την απόκτησή του (στα χέρια μου έφτασε την Παρασκευή πριν το Con), κατάφερα να διαβάσω το HO!, τη νέα ανθολογία του Ivan Brunetti (SCHIZO, MISERY LOVES COMEDY) και να μοιραστώ τη χαρά-παύλα-αποστροφή-παύλα-κακία-παύλα-αηδία-παύλα-ένοχη ευχαρίστησή μου για τη νέα αυτή κυκλοφορία.

Όπως, όμως, το HO! δεν αποτελεί, στην ουσία, κάτι καινούργιο (αφού συγκεντρώνει τα καλύτερα strips των HAW! και HEE!), έτσι και αυτό το post δεν είναι, στην ουσία, ένα review. Και για το λόγο αυτό, θα ξεμπερδέψω με τα διαδικαστικά του review, σχετικά σύντομα.

Στο HO!, λοιπόν, βρίσκονται τα καλύτερα strips των δύο παλιότερων κυκλοφοριών του Brunetti. Ολόκληρο το (μικροκαμωμένο ομολογουμένως) βιβλιαράκι αποτελείται από 112 σελίδες, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα one panel joke στην πλειοψηφία τους, με εξαίρεση τις τελευταίες, οι οποίες διαθέτουν περισσότερα. Τα λιτά αυτά panel αποτελούν μάλλον και το αγαπημένο μου format, όσον αφορά στα αστεία του Brunetti: straight to the point, λιτά, με μια μόνο πρόταση διαλόγου, απογυμνωμένα από (εμφανή) ψυχολογικά ή ηθικά διδάγματα και εμμονές, χωρίς αρχή, μέση ή τέλος. Μόνο μια εικόνα και το punchline. Και με περιεχόμενο που σε κάνει να κατουριέσαι στο γέλιο και μετά να νιώθεις πως θα πας στην κόλαση – έτσι, δηλαδή, όπως πρέπει.

Και για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά σε κάποιες από τις σελίδες του…

ho-preview01

ho-preview04ho-preview05ho-preview06ho-preview09ho-preview03

Έχω την εντύπωση, πάντως, ότι η συγκεκριμένη κυκλοφορία προσφέρεται πολύ περισσότερο για μια πρώτη επαφή με τον άρρωστο κόσμο του Brunetti απ’ ότι το MISERY LOVES COMEDY ή τα SCHIZO ξεχωριστά. Ναι μεν, το MISERY… μου άρεσε περισσότερο, αλλά το HO! προσφέρεται ως ένα εξαιρετικό… jump in point για τους newbies στον κόσμο του Ivan.

Και μόλις γνωριστείτε καλά με τον Brunetti και αρχίσετε να νιώθετε άνετα στον κόσμο του (αυτό πιθανότατα το χρονικό σημείο θα σας χρησιμεύσει και ως αναφορά σε μελλοντικές ψυχολογικές αναλύσεις, οπότε σημειώστε το στο ημερολόγιό σας) περάστε και στην πιο προσωπική δουλειά του, το MISERY LOVES COMEDY. Το συγκεκριμένο προσφέρεται από τη Fantagraphics (όπως και το HO!) με πράσινο ή καφέ (2nd edition) hardcover, αλλά και από την Ink Press, το imprint των εκδόσεων Κορμοράνος, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε το MISERY… στα ελληνικά, με λευκό πανέμορφο cover και τον τίτλο SCHIZO.

schizo